StoryEditor

Bezpečnejšie cesty vyjdú dopravcov na milióny

26.01.2006, 23:00
Dopravcom sa zvýšia náklady, avšak cesty budú o niečo bezpečnejšie. Prinesie to nové nariadenie Európskej únie, ktoré začne platiť od mája. Jeho zámerom je, aby vodiči nákladných automobilov a autobusov dodržiavali predpísaný čas odpočinku.

Dopravcom sa zvýšia náklady, avšak cesty budú o niečo bezpečnejšie. Prinesie to nové nariadenie Európskej únie, ktoré začne platiť od mája. Jeho zámerom je, aby vodiči nákladných automobilov a autobusov dodržiavali predpísaný čas odpočinku. Zabezpečiť to má povinnosť vybavovať všetky nové veľké automobily digitálnym tachografom, ktorý nahradí používané analógové zariadenia.
Vodiči dnes bez väčších problémov dokážu zariadenia na sledovanie oddychového režimu oklamať. Manipuláciu údajov v tafografoch viacnásobne odhalili náhodné kontroly. V prvom roku minulého roka za to kontrolóri udelili pokuty za viac ako milión korún.
Pre majiteľov dopravných firiem prinesie nová povinnosť ďalšie náklady. Výrobcovia áut avizujú, že samotný tachograf, ktorého cena je zhruba 15-tisíc korún, by nemal zvýšiť cenu auta. Dopravca však bude potrebovať podnikovú kartu a kartu vodiča. Obe stoja takmer dvetisíc korún. Na Slovensku sa ročne registruje zhruba 3 700 nákladných áut a autobusov. Celková záťaž pre dopravcov tak vyjde približne na 14 miliónov. Firmy budú potrebovať aj softvér na sťahovanie a archiváciu údajov, ktorý stojí od desaťtisíc korún vyššie. Na dodávkach zariadení zarobia firmy Siemens, Actia a Stoneridge, ktoré sú ich jedinými výrobcami v EÚ.

Náklady spojené s novou povinnosťou
- Karta vodiča (1 938 Sk)
- Karta podniku (1 938 Sk)
- Softvér na sťahovanie a archiváciu údajov (10-tisíc Sk a viac)

01 - Modified: 2003-02-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecko opäť pod tlakom EK 02 - Modified: 2003-02-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tabakové spoločnosti čakajú ťažké časy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tendre, menuAlias = tendre, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:54