StoryEditor

Milan Veselý: Nórski akcionári sú odhodlaní súdiť sa

28.10.2005, 00:00
Minister hospodárstva Jirko Malchárek tento týždeň medializoval informáciu, že Slovalco sa bez svojho pričinenia stane neoprávneným odberateľom elektriny. Čo sa udialo?

Minister hospodárstva Jirko Malchárek tento týždeň medializoval informáciu, že Slovalco sa bez svojho pričinenia stane neoprávneným odberateľom elektriny. Čo sa udialo?
- Slovalco je najväčším koncovým odberateľom Slovenských elektrární, jeho ročný odber predstavuje 2,3 TWh, čo je približne desať percent z celkovej výroby elektrární. Odoberá stále množstvo tzv. pásmovej elektrickej energie 24 hodín denne, 365 dní v roku. Odber sa riadi dlhodobou zmluvou s elektrárňami, ktorá nedelí celkovú cenu na samotnú energiu a prenosové služby. Dôvodom tejto situácie teda je, že Slovenská elektrizačná prenosová sústava a elektrárne sa zatiaľ nedohodli na vzájomnom vyrovnaní.
Nedalo sa konať skôr?
- Ministerstvo hospodárstva sme o tejto situácii niekoľkokrát informovali a začali sme aj spoločné rokovania. Dnes už všetky zúčastnené strany chápu naliehavosť a potrebu nájsť riešenie čím skôr.
V súvislosti s príchodom Enelu do Slovenských elektrární sa kvôli dohodnutej cene za elektrinu spochybňovala dlhodobá zmluva Slovalca s elektrárňami.
- Dlhodobá zmluva o dodávke elektrickej energie je platná. So Slovenskými elektrárňami ju Slovalco uzavrelo v roku 1994, pričom treba zdôrazniť, že bola jednou z dôležitých podmienok, aby zahraniční investori dokončili už na 60 percent rozostavaný závod. Obom stranám garantuje zmluvné podmienky. V čase, keď bola zmluva podpísaná, bol zmluvným partnerom Slovenský energetický podnik a prenosová sústava bola jeho súčasťou. Znamená to, že dohodnutá cena obsahuje všetky zložky dodávky - od výroby až po bod odberu v Slovalcu. My platíme za dodávku energie do Slovalca priamo elektrárňam. Naša spoločnosť všetky záväzky plní a očakávame, že ich bude plniť aj druhá strana.
Minister hospodárstva upozornil, že Slovensku hrozí žaloba nielen zo strany Slovalca, ale aj zo strany Nórskeho kráľovstva. Aké stanovisko teda zaujímajú vaši akcionári?
- Hrozia, že ak zainteresované strany nedospejú k akceptovateľnému riešeniu, majú spolu so samotným Slovalcom možnosť žalovať SR. Investícia spoločnosti Hydro je totiž chránená aj bilaterálnymi dohodami o ochrane investícií, uzatvorenej medzi Nórskom a Slovenskom. Neistotu vyplývajúcu z tejto situácie považujú akcionári za neakceptovateľnú. Mohla by totiž ohroziť budúcnosť fungovania závodu. Zahraničný investor je teda odhodlaný brániť svoju investíciu a práva v spoločnosti Slovalco aj právnou cestou.

01 - Modified: 2003-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sledovanie správania zákazníkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:12