StoryEditor

Hypotéky môžu rekordne zlacnieť

03.05.2013, 00:00
Európska centrálna banka znížila kľúčový úrok na historickú hranicu 0,50 percenta.

Slováci si budú môcť v bankách požičiavať rekordne lacno. Európska centrálna banka totiž na včerajšom zasadnutí v Bratislave znížila kľúčový úrok na historicky najnižšiu úroveň 0,50 percenta. „Pokles sadzieb tak bude impulzom na ďalšie možné, hoci nie až také výrazné, zníženie úrokových sadzieb na úveroch v komerčných bankách,“ predpokladá odborník Partners Group Emil Maretta. Už dnes si pritom v bankách požičiavame za najnižšie sadzby za posledné obdobie.

Lacnejšie už na jeseň
Banky v predchádzajúcich mesiacoch znižovali úroky na úveroch najmä kvôli rastúcej konkurencii na trhu.

V súčasnosti si môžeme v banke požičať na bývanie za 4,28 percenta. Ďalšie znižovanie úrokov na úvery a hypotéky sa dá očakávať počas jesenných kampaní, keď banky započítajú zníženie úrokovej sadzby ECB do cien svojich produktov. „Možné je ďalšie zníženie o pár desatín percenta,“ odhaduje Markéta Šichtařová, analytička Next Finance.

Vklady nezarobia
Samotné banky však nateraz zámery komentujú opatrne. „Odporúčanie centrálnej banky je jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú výšku úrokovej sadzby,“ tvrdí hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová. Ako ju doplnil hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer, na cenotvorbu hypoték vplýva aj podiel nesplácaných úverov, cena kapitálu, ako aj likvidita na trhu.

Zatiaľ je otázne, ako nižší úrok ovplyvní zarábanie termínovaných vkladov. „Kľúčová sadzba ovplyvňuje najmä úroky krátkodobých vkladov,“ tvrdí analytik Tatra banky Boris Fojtík. No vďaka neštandardným opatreniam v podobe trojročných tendrov od centrálnej banky sú podľa neho tieto úroky už tak nízko, že pokles kľúčovej sadzby o 0,25 percenta ich zasiahne minimálne.

Európska centrálna banka znížila kľúčový úrok po desiatich mesiacoch. Podľa analytičky Poštovej banky Dany Špacírovej mali na to bankári jasný dôvod. „Pokles miery inflácie v eurozóne, horšie makroekonomické ukazovatele, a len veľmi pomalé zotavovanie sa ekonomiky zvýšili očakávania, že centrálna banka vytasí zbrane,“ vymenováva.

Ďalšie tromfy v rukáve
Zníženie úroku však určite nie je posledným krokom centrálnej banky, ako pomôcť ekonomikám zasiahnutým dlhmi. Jej šéf Mario Draghi (na snímke) totiž nevylúčil, že banka bude v budúcnosti hýbať aj depozitnými sadzbami. Ako však naznačil, zatiaľ je opatrná, pretože si je vedomá neželaných následkov.

Nateraz si preto nechal všetky najväčšie tromfy na boj s krízou v rukáve. „Centrálna banka je pripravená prijať aj ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky, ak si to vyžiada,“ povedal v Bratislave Draghi.

 

Podľa odborníkov tak ohlásené opatrenia viac nadchnú trhy, ako pomôžu samotným ekonomikám eurozóny. „Zníženie sadzby nebude mať veľký vplyv na ekonomiku. Na medzibankovom trhu sú úroky výrazne pod sadzbou centrálnej banky a depozitná sadzba zostáva na nule. Preto sa ani nemení motivácia bánk ukladať peniaze v centrálnej banke,“ dopĺňa analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Pomoc firmám
Opatrné vyjadrenia Draghiho možno vysvetliť aj tak, že eurobanka zvažuje aj neštandardné opatrenie. Draghi už vyhlásil odštartovanie konzultácií s Európskou investičnou bankou o možnostiach podporiť trh s takzvanými asset-backed securities. „Ide o finančné nástroje, prostredníctvom ktorých môžu investori nakupovať úvery poskytnuté bankami, a teda de facto požičiavať priamo podnikom aj fyzickým osobám,“ vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.

Tieto kroky by pomohli najmä firmám, ktorým banky v eurozóne nechcú požičiavať. „Okrem recesie a strát bánk sú banky nútené držať viac kapitálu. Znižujú rizikové aktíva, kam úvery malým a stredným podnikom patria,“ objasňuje portfólio manažér Across Wealth Managment Radoslav Kasík.

01 - Modified: 2005-05-24 10:08:00 - Feat.: 0 - Title: Magyar Nemzet: V Česku po Benešovej soche aj múzeum 02 - Modified: 2005-05-24 10:15:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič dal Chmelovi abdikačný list, vedením rezortu poveril Mikloša 03 - Modified: 2005-05-24 10:42:00 - Feat.: 0 - Title: Výnosy Vodafone sa zvýšili, najviac k tomu prispel americký trh
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:35