StoryEditor

Firmy sa chystajú investovať. Ťahajú ich zákazky

17.06.2014, 00:00
Autor:
(red)(red)

Získali nové zákazky od svojich zahraničných partnerov. Ich výrobné kapacity sú však naplnené takmer na sto percent, preto sa rozhodli pre rozšírenie výroby. Postavili novú halu, nakupujú nové stroje. „Zefektívňujeme výrobu. Je potrebné sa neustále zlepšovať,“ hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti Spinea z Prešova Dušan Vasilišin. Strojárska firma tak v poslednom období preinvestovala približne 17 miliónov eur.

Spinea však nie je jediná, ktorá sa tento rok rozhodla rozšíriť výrobu či nakúpiť nové stroje. Investície firiem tento rok porastú o 2,8 percenta. Stane sa tak prvýkrát po dvoch rokoch prepadu.

Investovať bude najmä priemysel

„Hlavným dôvodom zvýšenej investičnej aktivity je zvýšenie dopytu po našej produkcii a oživenie domáceho dopytu,“ objasňuje Martin Filko, šéf Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií, ktorý rast investícií prognózoval. Vynakladanie peňazí na modernizáciu alebo rozšírenie kapacít sa tento rok očakáva najmä od elektrotechnických podnikov, ako aj od firiem z automobilového priemyslu a pripojiť by sa podľa Filka mali aj veľkoobchody.

Podľa generálneho sekretára Zväzu elektrotechnického priemyslu Andreja Lasza sa spoločnosti chystajú najmä na investície do nových strojov či výrobných liniek. Ak chcú totiž naše podniky po kríze medzi konkurenciou prežiť, musia byť veľmi flexibilné. Práve pri tých menších to však býva často kameňom úrazu. Preto upravujú svoje produktové portfólio tak, aby vyhoveli požiadavkám trhu. „Často aj za cenu odklonu od ich hlavného zamerania. Vyrábajú to, čo vedia najlepšie predať,“ hovorí Lasz.

Iná situácia je u dodávateľov pre automobilky. Ako totiž upozorňuje prezident Zväzu automobilového priemyslu Jaroslav Holeček, tí investujú najmä do výskumu a vývoja. Čo je pre Slovensko pozitívna správa. Práve takéto smerovanie totiž prináša nielen pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou a vyššie platy, ale posilňuje sa tým aj pozícia krajiny vo svete. „Už nie sme len montážnou dielňou, ale stávame sa pomaly sebestačnými.“

Ekonomika porastie rýchlejšie

Vo výraznej miere by k investičnému prebudeniu mala u nás podľa Filka prispieť aj opätovná výstavba diaľnic. Tam sa však pozitívne správy nekončia. Ekonomika by mala totiž tento rok vzrásť o 2,4 percenta po vlaňajšom náraste o 0,9 percenta. Okrem exportne orientovaných podnikov sa pod to podpíšu aj ľudia, a to vyššou spotrebou. Oživovanie ekonomiky sa prejaví aj na ponuke pracovných miest. Tento rok by si podľa odhadov malo nájsť prácu desaťtisíc ľudí.

01 - Modified: 2006-06-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Severstaľ ostáva v boji o Arcelor
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:11