StoryEditor

Exkluzívne z HNKonferencie: Revolúciu odštartovala debata v televízii

04.11.2014, 11:20
Autor:
tjtj

Verejné vystúpenie bez zatknutia. To bolo kľúčom, ktorý ľuďom otvoril v roku 1989 oči a dal nádej, že sa veci pohnú. „Konkrétne to bola diskusia v Slovenskej televízii, kde vtedajší spoluzakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu Milan Kňažko povedal, že žiadame zrušenie vedúcej úlohy Komunistickej strany a slobodné voľby. A keď sme vyšli z budovy, nikto nás nezatkol,“ povedal na HN konferencii November 1989: začiatok novej éry expredseda Verejnosti proti násiliu Fedor Gál. Na ich prekvapenie pred budovou STV nestáli eštebáci, ale asi dvesto ľudí s kvetmi a fľašami. A tí im prišli zatlieskať.

So zlomovým momentom súhlasí aj vtedajší minister financií. „V tom momente bolo zrejmé, že situácia je neudržateľná. Investície tvorili iba 18 percent HDP, federácia strácala dych,“ uviedol exminister Sergej Kozlík. Nikto však netušil kedy a za akých okolností zmena príde. „Ani to, ako rýchlo sa udeje,“ hovorí  knieža a kancelár bývalého prezidenta Václava Havla Karel Schwarzenberg.


Anketa: Ako mi november 89 zmenil život?

Gabriel Ondík, obchodný riaditeľ v Aegon Partner
Ja som pomerne mladá generácie, takže som to na sebe až tak priamo nevnímal. Práve preto som sa zúčastnil konferencie, aby som zistil ako vnímala toto obdobie staršia generácia. Ja som ročník ´82, takže ten dopad na mňa nebol až taký zásadný.

Ivan Kalinay, urológ
Prežil som ho na námestiach v Bratislave. Bol som absolventom vojenskej lekárskej akadémia, takže v tom čase som bol vojakom z povolania. November ma veľmi oslovil, no keďže nie všetci moji kolegovia zdieľa,li moje sympatie, udali ma. Pochopiteľne som z toho mal profesionálne problémy, no vďaka novembru som mohol opustiť armádu, pre mňa je teda toto obdobie zlomové. Nevedel som si predstaviť svoju budúcnosť ako vojenský lekár.

Juraj Križáni, riaditeľ Agromont Bratislava
Dá sa povedať, že úplne a určite k lepšiemu, pretože to čo bolo pred tým a to čo je teraz sa nedá porovnať. Ja osobne som prešiel k podnikaniu, môžem slobodne cestovať a veľmi si vážim slobodu prejavu.

Igor Barát, člen predstavenstva Poštovej Banky
Život sa mi zmenil dramaticky, aj keď som bol v tom čase ešte len vysokoškolák. Vďaka zmenám z novembra ´89 prišli nemysliteľné slobody, ktoré som dokázal porovnať s tým, v čom som žil dovtedy. Priniesli mi dovtedy nepredstaviteľné možnosti pre štúdium, cestovanie, biznis a v neposlednom rade aj pre moju vtedajšiu prácu.

Zdenko Kováč, Najvyšší kontrolný úrad
Som presvedčený o tom, že zásadne. Mal som a mám možnosť pracovať v iných podmienkach, v inom systéme, moje deti majú úplne iné podmienky na život ako ja, keď som bol mladý. Žijú slobodne, môžu sa slobodne rozhodovať. V tom vidím najväčšiu zmenu.

01 - Modified: 2006-12-11 06:38:39 - Feat.: 0 - Title: Fico sa chválil
01 - Modified: 2019-11-17 21:19:52 - Feat.: - Title: 17. november 1989: Príslušníci bezpečnosti v Prahe mlátili demonštrantov. Nastala panika, tiekla krv 02 - Modified: 2015-11-28 15:18:41 - Feat.: - Title: Schwarzenberg sa lúčil a ďakoval za pomoc utečencom. Je zhnusený Zemanom 03 - Modified: 2015-11-16 22:57:26 - Feat.: - Title: Komunizmus vs. demokracia. Pozrite sa, o čo viac si môžeme dovoliť 04 - Modified: 2015-08-05 12:56:20 - Feat.: - Title: Mocným lezieme do zadku, tvrdí Schwarzenberg o Zemanovi v Číne 05 - Modified: 2015-04-21 09:02:18 - Feat.: - Title: Putinovi ide o celú Ukrajinu a napokon ju dostane, tvrdí Karel Schwarzenberg
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 03:14