StoryEditor

Stavba ruských základní v Arktíde viazne, robotníci sa búria a chcú domov

23.11.2015, 18:07
Autor:
ČTKČTK

Budovanie ruských vojenských objektov v polárnych oblastiach naráža na vážne problémy. Robotníci sú bez peňazí, trpia nedostatkom potravín a útokom berú vrtuľníky, aby sa dostali na pevninu. Podľa agentúry TASS padajú žaloby a postup prác viazne.

O problémoch s výstavbou ruskej armádnej infraštruktúry zvanej Arktický štít informovala ruská tlač. Ambiciózny plán na opevnenie a vyzbrojenie severských oblastí Ruska je súčasťou novej ruskej vojenskej doktríny, ktorú Moskva podporila miliardovými investíciami do infraštruktúry.

V Arktíde rastú nové vojenské letiská, zbrojné sklady a kasárne na najmenej šiestich miestach - Schmidtovom myse a Wrangelovom ostrove na Čukotke, na neďalekých Novosibirských ostrovoch, na ostrovoch Severnej krajiny v Krasnojarskom kraji a na súostroviach Nová krajina a Zemi Františka Jozefa na severe európskej časti Ruska.

Podľa moskovského rozhlasu sú na všetkých miestach prakticky rovnaké problémy: ľudia pracujú bez výplaty, bez riadneho stravovania a bez možnosti odísť. Objavujú sa obvinenia z obrích defraudácií miliardových súm, na vycestovanie na pevninu sa údajne čaká poldruha mesiaca. Medzi pracovníkmi stavebných spoločností vraj dochádza k potýčkam.

Investorom budovania vojenských objektov je štátna agentúra Specstroj, ktorú riadi ministerstvo obrany. Agentúra výstavbu časti infraštruktúry zverila firme RusAljans, ktorá podľa TASS dostala vopred zaplatených 80 percent celkových nákladov. Stavebné práce ale údajne realizované ani vyúčtované neboli.

Specstroj zmluvu vypovedal a riadenia výstavby sa ujal sám. RusAljans ale údajne zakázal svojim zamestnancom opustiť pracovisko a na rozostavaných objektoch dochádza k potýčkam.

Do veci sa podľa TASS vložila vojenská polícia. Pracovníci stavebných firiem sú vystavení hrozbám fyzických útokov a odpojenia pitnej vody. Celkový objem investícií vložených do stavby severských vojenských objektov prevyšuje sumu deväť miliárd rubľov (127 miliónov eur), RusAljans dostal z tejto sumy tretinu.

"Kým si stavebné firmy vyjasňujú vzťahy, ľudia premýšľajú o jedinom - ako sa z Arktídy dostať domov. Severská flotila, pre ktorú sa objekty budujú, odmieta incidenty komentovať," napísala na svojom webe rozhlasová stanica Echo Moskvy.


 

01 - Modified: 2007-11-18 12:23:27 - Feat.: 0 - Title: MMF: Pokles amerického dolára je správny
01 - Modified: 2024-03-10 12:30:00 - Feat.: - Title: Arktída bez ľadu? Vedci sa obávajú, že tento scenár môže nastať omnoho skôr, ako sme čakali 02 - Modified: 2023-12-25 15:24:14 - Feat.: - Title: "Našli sme Alexeja Navaľného." Ruského opozičného lídra presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde 03 - Modified: 2023-12-13 06:23:56 - Feat.: - Title: Leto bolo v Arktíde najteplejšie v histórii meraní. Je čas konať, apelujú vedci 04 - Modified: 2023-08-12 07:47:27 - Feat.: - Title: Šojgu bol na inšpekcii na Arktíde, mieria tam ruské vojnové lode 05 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:46