StoryEditor

Draghi pristúpi k tlačeniu peňazí. Euro padá

04.09.2014, 14:28
ECB prekvapivo znížila kľúčový úrok v eurozóne na nové historické minimum a oznámila, že bude odkupovať cenné papiere a dlhopisy od bánk.

Európska centrálna banka (ECB) nečakane znížila úrokové sadzby. Informovali o tom ECB a agentúra DPA.

ECB začne prvýkrát podporovať slabnúcu ekonomiku eurozóny a brániť jej skĺznutiu do deflácie odkupovaním zaistených cenných papierov a dlhopisov od komerčných bánk. Tento krôk môžem nazvať malým kvantitatívnym uvoľnovaním. Draghi tak defacto pristúpil k tlačeniu peňazí.

Rada guvernérov ECB prekvapivo znížila kľúčový úrok v eurozóne, ktorý s platnosťou od 10. septembra klesne na nové historické minimum 0,05 percenta. Banka tiež znížila sadzbu pre jednodňové refinančné operácie o 10 bázických bodov na 0,30 percenta.

Depozitnú sadzbu, za ktorú si u nej krátkodobo ukladajú peniaze komerčné banky, navyše zrazila hlbšie do záporného pásma. ECB znížila depozitnú sadzbu na mínus 0,2 percenta z mínus 0,1 percenta. Krajnú refinančnú sadzbu, za ktorú si od nej komerčné banky požičiavajú núdzové úvery, znížila na 0,30 percenta.

Tento krok ECB je prekvapivý. Trhový konsenzus bol nastavený na stabilitu sadzieb a rovnaké boli aj očakávania analytikov. Euro reaguje prudkým prepadom voči doláru, kurz spadol takmer o cent na súčasných 1,3044.

Zdroj: Patria.cz

Ďalšie zníženie sadzieb finančné trhy už nečakali, pretože šéf ECB Mario Draghi po júnovom zrazení základnej sadzby na nové minimum a presunu depozitné sadzby do záporného pásma povedal, že sadzby "sú prakticky na dolnej hranici". Trh teraz čaká, že Draghi na následnej tlačovej konferencii ohlási nové opatrenia na podporu ekonomiky eurozóny, ktoré on sám v auguste signalizoval.

ECB týmto spôsobom zareagovala na mimoriadne pomalý rast spotrebiteľských cien. Nízke úrokové sadzby zlacňujú úvery a investície a podporujú ekonomiku, čím sa tiež zvyšujú inflačné tlaky.

Nákupy dlhopisov

Zatiaľ čo zníženie sadzieb bolo prekvapivé, oznámenia nekonvenčných stimulačných a antideflačních krokov trhy vzhľadom na Draghiho nedávne vyhlásenia všeobecne očakával. Draghi dnes povedal, že nákupy krytých dlhopisov a cenných papierov tvorených balíky bankových úverov (ABS) začne ECB v októbri. Podrobnosti plánu oznámia po zasadnutí 2. októbra.

ECB si od nákupov aktív od bánk sľubuje "uľahčenie prílevu nových úverov do ekonomiky", povedal Draghi. Už v júni ECB vedľa zníženie úrokov podporila úverovú aktivitu programom lacných pôžičiek pre komerčné banky v objeme 400 miliárd eur.

"Dnešné rozhodnutie spolu s ďalšími opatreniami sme podnikli s cieľom podporiť pevné zakotvenie strednodobých až dlhodobých inflačných očakávaní," povedal Draghi.

Najúčinnejší nástroj

Nákupy dlhopisov a ďalších aktív sú podľa ekonómov najúčinnejším nástrojom, ktorý môže ECB použiť. Tieto nákupy používajú po poslednej recesii na konci minulého desaťročia k podpore ekonomiky aj centrálne banky Spojených štátov (Fed) či Japonska. Namiesto štátnych dlhopisov, ktoré napospol skupuje americký Fed, je ale pre ECB vzhľadom k politickým sporom v eurozóne oveľa ľahšie odkupovať od bánk balíky firemných alebo hypotekárnych úverov.

V auguste poklesla medziročná miera inflácie v eurozóne na 0,3 %, čo je najmenej od októbra 2009. Dôvodom bolo zlacnenie energií. Tempo rastu spotrebiteľských cien zostáva už dlhé mesiace hlboko pod inflačným cieľom ECB. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod 2 %. Navyše, ekonomika eurozóny na jar stagnovala.

01 - Modified: 2006-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Seničania v Prahe
01 - Modified: 2024-05-06 13:07:50 - Feat.: - Title: Som stále viac presvedčený, že inflácia smeruje k jej cieľu, vraví hlavný ekonóm ECB Lane 02 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: IT giganty z Wall Street znervózneli. Burzu nudí ich umelá inteligencia, vyčkávajú na dôležitú správu 03 - Modified: 2024-05-03 14:58:02 - Feat.: - Title: Koľkokrát zreže ECB tento rok úrokové sadzby? Grécky guvernér mení svoje odhady 04 - Modified: 2024-05-02 14:35:41 - Feat.: - Title: Česká národná banka znížila svoju základnú sadzbu na 5,25 percenta 05 - Modified: 2024-05-01 19:29:00 - Feat.: - Title: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby, vyhlásil Powell
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 14:00