StoryEditor

Grécko padlo pred kľúčovým rozhodnutím bližšie k bankrotu

28.03.2015, 13:30
Autor:
TASRTASR
Grécko dostalo od agentúry Fitch najnižší možný rating. Pod touto úrovňou sa nachádza už len vyhlásenie platobnej neschopnosti.

Ratingová agentúra Fitch Ratings znížila rating Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma. Ako dôvod uviedla narastajúcu neistotu v súvislosti s vládnym návrhom reforiem, ktoré sú podmienkou na uvoľnenie peňazí zo záchranného balíka. Grécku pritom dochádzajú financie a hrozí mu vyhlásenie platobnej neschopnosti, čo by znamenalo odchod krajiny z eurozóny. Informovala o tom agentúra AP.

Fitch v noci nadnes znížila rating Grécka z úrovne B na CCC, čo je najnižší možný rating a posledná úroveň pred tzv. defaultom, teda vyhlásením platobnej neschopnosti.

Dôvodom je "extrémny tlak" na grécke verejné financie. Nová grécka ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa už poslala veriteľom svoj návrh reforiem, ktoré začnú tento víkend skúmať experti.


Grécky premiér Alexis Tsipras veru nemá dôvod na úsmev. Jeho krajina balansuje na hranici bankrotu.

Veritelia požadujú od Grécka, aby prijalo také opatrenia, ktoré mu pomôžu skonsolidovať dlh a postupne dosiahnuť udržateľnú úroveň zadlženia tak, aby bolo schopné postaviť sa na vlastné nohy a nebolo odkázané na pomoc zvonka.

Už predchádzajúci grécky konzervatívny kabinet prijal viaceré tvrdé opatrenia, aby znížil chronický rozpočtový deficit, ale ekonomika krajiny sa v dôsledku týchto reforiem prepadla do recesie. To tvrdo zasiahlo najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov. Verejnosť sa od začiatku búrila proti požiadavkám veriteľov. Tsipras a jeho krajne ľavicová strana Syriza zvíťazili v predčasných voľbách práve vďaka sľubom, že zastavia úspory a reformy.

Ale Grécku dochádzajú peniaze na chod štátu a od roku 2010 nemá prístup na dlhopisové trhy. Musí preto splniť podmienku veriteľov, teda partnerov v eurozóne a Medzinárodného menového fondu. Atény už v piatok (27.3.) poslali veriteľom svoje návrhy reforiem, ktoré zahŕňajú okrem iného boj proti daňovým únikom a zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Navrhované opatrenia by v tomto roku mali štátu priniesť zhruba 3 miliardy eur.

Vláda počíta s tým, že ekonomika tento rok vzrastie o 1,4 percenta a krajina dosiahne primárny rozpočtový prebytok na úrovni 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Na porovnanie, záchranný program pre Grécko predpokladá primárny rozpočtový prebytok na úrovni 3 percent HDP.

Fitch pripomína, že neistota v súvislosti s termínom uvoľnenia peňazí od veriteľov prehĺbila nedôveru investorov a tiež spotrebiteľov, čo sa odrazilo na výbere vkladov z gréckych bánk. To vážne uškodilo ekonomike, ktorá sa už začínala zotavovať z recesie.

01 - Modified: 2007-04-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do Starého mesta za históriou, do Nového za biznisom
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:09