StoryEditor

Investori to cítia. ECB bude konať

26.05.2014, 10:28

Akciový trh momentálne veľmi pozorne vníma forexový trh, nakoľko ten výrazne ovplyvňuje jeho vývoj. Americké akciové indexy sledujú USDJPY a európske tradične vnímajú EURUSD. Sila jenu negatívne vplýva na americké akcie, no európske spoločnosti potrebujú dolár skôr silný, než slabý. Silné euro totiž negatívne vplýva na tržby európskych spoločností a tým pádom rast eura neprospieva akciám.

Situácia sa však za posledný mesiac zmenila a euro sa drží iba na úrovni 1.37. To spôsobili očakávania investorov, že Európska centrálna banka skutočne pristúpi k zmene monetárnej politiky a kým doterajšie sľuby euro ignorovalo, zdá sa, že teraz to Európska centrálna banka myslí vážne. Rast eurodolára na druhej strane poukazuje na apetít po riziku a úrovne nad 1.38 znamenali možný rast amerických akciových trhov. Pokles pod 1.38 na eurodolári a pokles dolárjenu na veľmi silný support v okolí 101.40 ale mohli znamenať pre S&P 500 a spol. značný problém. Jen by si otvoril cestu na posilnenie k stovke, a to by znamenalo výraznejší akciový výpredaj.

Support však zafungoval ako hodinky, USDJPY odrazil naspäť k úrovni 102 a tento rast potiahol nahor aj akciový trh. Veľmi zaujímavo vyzerá aj trh M&A, teda trh akvizícii a fúzii, kde veľké nadnárodné spoločnosti, prevažne s domicilom v USA, ponúkajú veľmi slušné peniaze za prevzatie európskych spoločností. Pfizer pristúpil k finálnej ponuke voči Astrazenece na úrovni 69 miliárd dolárov, no bezúspešne. Podobne dopadol aj pokus o prevzatie spoločnosti Alstom spoločnosťou General Electric v celkovom objeme 17 miliárd dolárov. Do tretice sa o prevzatie pokúša americká telekomunikačná firma AT&T, ktorá ponúka DirecTV za prevzatie slušných 48.5 miliardy dolárov. V blízkej dobe je pravdepodobnosť podobných situácií relatívne vysoká, nakoľko giganty hľadajú možnosti, ako zatraktívniť spoločnosť v očiach investorov.

Tým, že spoločnosť získa know-how a technológie konkurenta, prípade iného hráča v podobnom odvetví, nemusí vynakladať náklady na výskum a vývoj, čo je v konečnom dôsledku lacnejšie a efektívnejšie. Vývoj na eurodolári sledujú taktiež dlhopisy, ktoré v očakávaní určitej reakcie od Európskej centrálnej banky už na júnovom zasadnutí konštantne rastú. Napríklad výnosy na španielskych dosahujú naďalej historické minimá. Z podnikových akcií nás v uplynulom týždni zaujali nasledovné: akcie spoločnosti Cap Gemini, ktorá má sídlo vo Francúzsku, dokázali vzrásť o 7.55 percenta.

Za týmto rastom je predovšetkým informácia, že spoločnosť NBC Universal, začne využívať consultingové služby spoločnosti. Vďaka tomu bude mať Cap Gemini vo svojom portfóliu klientov štyri z piatich najväčších mediálnych firiem na svete. Druhou spoločnosťou, ktorej akcie rástli veľmi podobne, je nemecký poskytovateľ plynu E.On. Za 7.45 percentným rastom jej akcií stojí Litva, ktorá kúpila za 201 miliónov dolárov podiel tamojšej dcérskej spoločnosti E.On, aby získala silnejšie postavenie v rokovaniach s Gazpromom.

Takáto investícia príde E.Onu vhod, nakoľko jej finančná situácia, čo sa zadlženia týka, nie je najideálnejšia, no aj vďaka tomuto predaju pokračuje ozdravovanie podľa plánu. V nasledujúcom týždni budeme zvedaví na tieto makroekonomické údaje: jadrové objednávky tovarov dlhodobej spotreby a spotreba podľa conference board v USA, v stredu to bude spotrebiteľská klíma v Nemecku podľa inštitútu GfK, dôležitý údaj bude tiež o raste menového agregátu M3 v eurozóne, vo štvrtok nás znova čakajú dôležité údaje z USA v podobe predbežného odhadu rastu HDP za prvý kvartál tohto roka a žiadosti o dávku v nezamestnanosti, týždeň zakončí kanadské HDP a predovšetkým predbežný odhad inflácie v eurozóne a Nemecku.

01 - Modified: 2006-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pedagógovia sú často podceňovaní
01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 05 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:44