StoryEditor

Padol ďalší drogový megabiznis. Dílerom vracia peniaze za nákupy

18.10.2013, 19:01
Autor:
adpadp
Po páde drogového megabiznisu Hodvábna cesta majú problémy aj jeho nasledovníci. Momentálne najväčší čierny trh náhle ukončil predaj.

Americkej FBI sa pred dvoma týždňami podarilo rozbiť rozsiahly internetový trh s drogami nazývaný Hodvábna cesta. Anonymný priestor ponúkal na predaj tvrdé drogy ako heroín a kokaín a tiež slúžil ako prostriedok na objednávanie kriminálnych činov, vrátane nájomnej vraždy, uviedla agentúra Reuters.

"Hodvábna cesta sa od svojho spustenia v roku 2011 stala najväčším a najsofistikovanejším elektronickým trhom s kriminálnou činnosťou," uviedol agent Christopher Tarbell. Stránku využívalo niekoľko tisíc drogových dílerov, ktorí prostredníctvom nej predali stovky kilogramov ilegálnych drog.

Na zrušenie drogového biznisu trh hneď zareagoval. Kvôli obrovskému dopytu, ktorý po zrušení drogového megaobchodu nemal byť kde uspokojený, vznikli hneď tri online obchody, kde si zákazníci môžu kúpiť alebo predať drogy, alebo objednať kriminálne služby vrátane vraždy.  

Najväčší z týchto novovzniknutých nelegálnych trhov, Black Market Reloaded, napriek obrovskému záujmu o ponúkaný tovar a služby, náhle ukončil svoju činnosť. Online obchod ponúkal na predaj mäkké aj tvrdé drogy, zbrane, falošné kreditné karty a iný nelegálny tovar a služby. Administrátor portálu na stránke eshopu oznámil, že web vstupuje do offline režimu, všetkým klientom vráti peniaze za obchody, ktoré ešte neprebehli, a ochráni ich účty.

Nikto však nevie, prečo stránka pristúpila k takému radikálnemu kroku. Za ukončením predaja môže byť strach z odhalenia, pretože FBI pri vyšetrovaní Hodvábnej cesty mohla naraziť na dôkazy alebo ľudí, ktorí ju mohli priviesť na stopu zodpovedných za Black Market Reloaded. Nie je však vylúčené, že stránka pozastavila predaj len dočasne kvôli technickým problémom, uvádza portál Business Insider.

Podľa zdroja blízkeho známemu eshopu je za súčasnou situáciu krádež kódovania webstránky a majitelia čierneho trhu sa rozhodli dočasne zastaviť predaj ako preventívne opatrenie. Prostredníctvom kódovania by totiž tretia strana mohla nielen zničiť stránku, ale aj ukradnúť tovar alebo zverejniť identitu majiteľov aj klientov.

01 - Modified: 2005-07-28 12:47:00 - Feat.: 0 - Title: Ruské Sojuzy nemôžu evakuovať posádku Discovery
01 - Modified: 2021-10-09 08:50:47 - Feat.: - Title: Čína dala stopku súkromnému doučovaniu. Rodičia riskujú a hľadajú učiteľov na čiernom trhu 02 - Modified: 2021-04-05 14:29:29 - Feat.: - Title: Covidový tovar plní čierny trh. Zohnať sa tam dajú vakcíny, falošné testy či certifikáty 03 - Modified: 2021-04-01 22:09:39 - Feat.: - Title: Na čiernom trhu zoženiete vakcíny i očkovací preukaz. Dajte si však pozor 04 - Modified: 2021-03-28 19:51:13 - Feat.: - Title: Na čiernom trhu žnú grafické karty úspech 05 - Modified: 2017-09-03 21:16:10 - Feat.: - Title: Drahá vanilka vedie k zločinnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:32