StoryEditor

Nemecká ekonomika zažila najstrmší prepad

15.05.2009, 09:08
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Aktualizované 10.35 | Prepad ekonomiky je najhorším výsledkom od roku 1970, kedy sa záznamy začali viesť. Za výrazným spomalením ekonomiky stojí hlavne slabý vývoz najväčšieho svetového exportéra. Ekonómovia očakávali prepad na úrovni troch percent. (na snímke: nemecká kancelárka Angela Merkelová)

Nemecká ekonomika sa nachádza v najhlbšej recesii v povojnovej histórii. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v 1. štvrťroku medzikvartálne prepadol o 3,8 %, informoval dnes spolkový štatistický úrad.    

Bol to už štvrtý medzikvartálny pokles HDP po sebe a výrazne najvyšší od začiatku vypočítavania údaju v roku 1970. V poslednom kvartáli 2008 klesol o 2,2 % a v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch zhodne o 0,5 %.     

Medziročne sa HDP v 1. kvartáli znížil až o 6,7 %.     

You need to upgrade your Flash Player

Hlavným vinníkom je prepad svetového dopytu

Príčinou bezprecedentného prepadu ekonomiky je podľa štatistického úradu predovšetkým slabý vývoz. Export na začiatku tohto roka klesol podstatne viac ako dovoz. Nemecko, ktoré je najväčším svetovým vývozcom, výrazne negatívne postihol prepad globálneho dopytu. Veľký pokles však zaznamenali aj investície. Mierne sa zvýšili iba spotrebiteľské a štátne výdavky.     

Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Budúci rok nad nulou

Kvôli horšiemu vývozu predpokladá nemecká vláda, že sa hrubý domáci produkt krajiny zníži tentorok o rekordných šesť percent. V nasledujúcom roku by sa mohol objaviť nepatrný nárast. 

Po prepočte na pracovné dni sa nemecký štvrťročný HDP medziročne znížil o 6,9 percent. Podrobnejšie údaje štatistici zverejnia 26. mája, informuje Reuters.

Zaznievajú aj priaznivé ohlasy, ktoré upozorňujú na zdravú súkromnú spotrebu a silný nárast marcových zahraničných pohľadávok. Analytici predpokladajú, že prvý štvrťrok by mohol byť v hospodárskom poklese Nemecka najnižším bodom.

  Nemecko Slovensko Maďarsko Česká republika
 Francúzsko BulharskoRumunsko
HDP za 1. štvrťrok(v %)
-6,7  -5,4- 6,4 -3,4 -1,2 -3,5 -6,4

 

Do recesie upadla aj francúzska ekonomika

Do recesie upadla v 1. štvrťroku už aj francúzska ekonomika. Príčinou je pokračujúci negatívny dopad svetovej hospodárskej krízy na výrobu a vývoz, uviedol dnes francúzsky štatistický úrad INSEE.      

Pokračovanie článku

 

Ekonomika sa prepadla viac, ako sa čakalo

Prvý štvrťrok bol pre slovenskú ekonomiku najhorší za posledných deväť rokov (na snímke minister financií Ján Počiatek).

Rýchly odhad Štatistického úradu hovorí, že hrubý domáci produkt medziročne reálne klesol v stálych cenách o 5,4 percenta. Číslo je výrazne horšie oproti očakávaniam trhu. Priemer odhadu ôsmich oslovených bánk bol pokles o 3,3 percenta.

 

Pokračovanie článku

01 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnikateľská klíma sa zlepšuje 02 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obilia bude dostatok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne, menuAlias = aktualne, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 00:47