StoryEditor

Štát a internet musia spolupracovať

13.02.2007, 23:00
Stratégia informatizácie verejnej správy a využívanie fondov Európskej únie

Slovensko potrebuje rozvíjať informačné technológie a podporovať informatizáciu verejnej správy, aby sa dokázalo priblížiť k ekonomickej úrovni vyspelých krajín Európskej únie. Zhodli sa na tom účastníci včerajšieho odborného seminára HNClub Fóra v Bratislave. Podstatné je pritom využiť v maximálnej miere takmer miliardu eur, ktorá je v rokoch 2007 až 2013 na tento účel vyčlenená z eurofondov.
Írsko ako vzor
Ako dobrý príklad efektívneho čerpania a použitia finančnej pomoci EÚ slúži Írsko. Podľa Michala Hutníka zo spoločnosti Oracle Slovensko, aj vďaka tomu táto ostrovná krajina dokázala v priebehu krátkeho obdobia zvýšiť úroveň kúpyschopnosti obyvateľstva až na 140 percent priemeru európskej dvadsaťpäťky. Ako upozornil, Slovensko zatiaľ dosiahlo v tomto ukazovateli len necelých 60 percent, a to aj preto, že sa "nedostatočne rozvíja základňa pre inovácie a IT, naopak, prevažuje zameranie na využívanie lacnej pracovnej sily. Našu konvergenciu k EÚ však môžu podporiť najmä informačné technológie," myslí si Hutník.
Za výraznejšie napredovanie e-služieb verejnej správy sa zasadila aj bývalá predsedníčka Úradu geodézie, kartografie a katastra Jelena Hudcovská. Napriek tomu, že práve kataster je v tejto oblasti inštitúciou oceňovanou aj v zahraničí, potreboval by efektívnejší informačný systém na zvýšenie kvality a elektronizáciu služieb. Okrem prepojenia základných registrov štátu a slovenského katastra s rovnakými inštitúciami krajín únie presadzuje Hudcovská aj ukončenie vytvárania papierového registra, prípravu pozemkovej reformy či zverejňovanie informácií o cenách nehnuteľností, čím by sa štát vyhol prieťahom napríklad pri výkupe pôdy pre strategické investície.
"Musíme však podporiť aj schopnosť verejnosti využívať možnosti informačných technológií," upozornila Hudcovská. Ako dodala, ich výraznejšie zapájanie môže pomôcť aj pri odstraňovaní korupcie na úradoch. O to sa podľa slov Zuzany Nedeliakovej z ministerstva spravodlivosti úspešne pokúša aj zavedenie súdneho manažmentu. Ten zaviedol náhodné prideľovanie prípadov sudcom či notárom. Osvedčili sa aj elektronická Zbierka zákonov JASPI a Obchodný register na internete, pričom v tomto roku chce rezort zaviesť v rámci registra aj poskytovanie e-služieb.

HOSŤAMI HNCLUB FÓRA boli zľava Public Sector Director spoločnosti Oracle Slovensko Michal Hutník, konzultantka v oblasti katastra Jelena Hudcovská, riaditeľka odboru riadenia operačného programu Informatizácia
spoločnosti Ministerstva finanncií SR Denisa Žiláková a Zuzana Nedeljaková, riaditeľka odboru stratégie a rozvoja informačných systémov Ministerstva spravodlivosti SR.

Ministerstvo verzus vláda
Slovensko má vytvorenú stratégiu informatizácie spoločnosti a samostatný operačný program, ktorý by mal napomôcť financovanie jej cieľov. Hlavnými opatreniami v tomto smere bude vybudovanie e-governementu, teda efektívnej verejnej správy a digitalizácie pamäťových a fondových inštitúcií, teda informácií v knižniciach, múzeách či iných inštitúciách spadajúcich hlavne pod ministerstvo kultúry. A snaha sa bude sústreďovať aj na maximálnu penetráciu územia širokopásmovým internetom, najmä v tých oblastiach, ktoré nie sú pre jeho poskytovateľov dostatočne atraktívne. Treba ešte vyriešiť nastavenie vzťahov medzi ministerstvom financií a úradom vlády," skonštatovala Denisa Žiláková z rezortu financií. Ten by sa mal ako hlavný gestor stratégie informatizácie spoločnosti venovať jej zavádzaniu do praxe, pričom vláda by mala plniť najmä koordinačnú funkciu. Na to je však potrebné vymenovať ešte splnomocnenca kabinetu pre túto problematiku.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA žiadajú zníženie irackého dlhu 02 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peniaze stáli šéfa aerolínií miesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 02:55