StoryEditor

Apple, jeho rivali a akcie. Takýto bol rok pre lídrov technológií

23.12.2013, 23:00
Autor:
IHNEDIHNED
Pozrite si, ako sa darilo na burzách v roku 2013 trom najväčším IT gigantom.

Akcie Microsoftu vyrástli za posledný rok o 46,7 percenta, Googlu o 56,1 percenta, Apple ale sklamal. Veľká časť burzového neúspechu bola spôsobená stupňujúcim sa tlakom na trhu inteligentných telefónov. Ako si v poslednom roku viedli americké akcie troch mušketierov technológií, spoločnosťou Apple , Google a Microsoft ? Všetkých troch technologických gigantov 21. storočia náš model hodnotí pozitívne, aj keď u každého na základe iných faktorov.

Apple
Túto akciu každý najskôr hrozne miloval a následne nenávidel, pretože jej tohtoročný výkon v indexe S & P 500 priniesol obrovské sklamanie nielen bežným investorom, ale aj niektorým manažérom fondov, ktorí stavili na to, že bude aj naďalej rásť . Veľká časť burzového neúspechu bola spôsobená stupňujúcim sa tlakom na trhu inteligentných telefónov, kde si Google s chuťou odhryzol poriadny kus trhového podielu spoločnosti Apple.

Ďalším dôvodom boli rastúce náklady na uvádzanie nových výrobkov na trh, aj keď tento efekt je svojou povahou dočasný. To všetko je však už minulosťou a cena akcie sa už zotavila z prepadu pod hranicu 400 dolárov, ku ktorému došlo v priebehu tohto roka. V nedávnej dobe si Apple po šesťročnom vyjednávaní konečne tľapol s najväčším svetovým operátorom, spoločnosťou China Mobile, čo popohnalo cenu akcie vyššie. Skvelá správa pre Apple, ktorému sa v Číne zatiaľ príliš nedarilo.

Americké akcie začali vianočný týždeň vzostupom a ich hlavné indexy sa šplhajú na nové maximá. V slabom obchodovaní Wall Street zdvihla práve dohoda Apple s China Mobile.



Akcie Applu vzrástli v pondelok dopoludnia o viac ako tri percentá, čo vďaka obrovskému trhovú kapitalizácii firmy prispelo k rastu S & P aj trhu Nasdaq.

Aj keď sa konkurencia zvýšila a Apple neprišiel so žiadnym novým svetoborným produktom, zostáva aj naďalej jednou z najsilnejších technologických firiem na svete. Má fantastickú značku a skvelý ekosystém, ktoré dohromady vytvárajú zástupy verných zákazníkov po celom svete.

Zatiaľ čo sa iné technologické spoločnosti v poslednej dobe potýkali s problémami, obrat v najvyššej produktovej rade Applu aj naďalej solídne rastie, aj keď sa v budúcom roku očakáva pokles o približne sedem percent . Ale marže sú stále atraktívne. Pevne veríme, že tohtoročné vianočné predaje budú fenomenálne a kuvikom zoberú vietor z plachiet.

Odhady hovoria , že firma predvedie 134,1 %, čo sa týka návratnosti investovaného kapitálu. Pri takto neuveriteľnej ziskovosti je spoločnosť ohodnotená férovo, aj keď má byť budúci rok trochu chudobnejší. Aktuálne momentum vrhá na celkový pohľad pozitívne svetlo.



Google
Cena akcie dosiahla v piatok historické maximum v podobe 1069,87 dolára za kus, čím sa jednoročný nárast na burze vyšplhal na 56,1 percenta. Návratnosť investovaného kapitálu sa počas najbližších dvanástich mesiacov očakáva na úrovni 33,2 percenta .

Pri hodnote ukazovateľa EV / IC 5,7 je teda firma z fundamentálneho hľadiska nadhodnotená, ale túto skutočnosť kompenzuje silné momentum. Pamätajme , že model využíva technické indikátory, aby vykompenzoval potenciálny účtovné meškanie zlepšujúcich sa vyhliadok do budúcnosti.



Google mal fenomenálne výsledky za tretí štvrťrok, ktoré ukázali, že firma mieri na všetky ciele. V geografickej oblasti zvanej Zvyšok sveta totiž vyrástla o 32 percent. Takéto senzačné rastové dáta samozrejme investorov veľmi teší, a cena akcie tak aj naďalej rastie. Presun offline inzercie na internet bude v dohľadnej dobe pokračovať, a ziskové žatvy Googlu tak môžu veselo pokračovať. Digitalizácia rozvojových krajín rýchlo postupuje a Google z nej ťaží vo veľkom.

Najväčšia stránka pre videá , YouTube , ktorej reklamný biznis model sa už úplne rozvinul , začína tiež náležite prispieť finančnému blahobytu impéria menom Google .

Microsoft
Akcie tohto starého titana softvérového priemyslu vyrástli za posledný rok o 46,7 percenta a napriek odchodu Steva Ballmera si firma vedie výborne. Ziskovosť je stále skvelá, 28,9 percenta návratnosti investovaného kapitálu za posledných dvanásť mesiacov.

Náš model ukazuje, že je spoločnosť fundamentálne podhodnotená. Nová reorganizácia by mala znovu podporiť vývoj produktov aj inovácie, ale to pravdepodobne nejakú dobu potrvá. Nedostatok prvotriednych produktových inovácií zisky hore
v blízkej dobe nepoženie.



Čísla Microsoftu nás však milo prekvapili, najmä keď vezmeme do úvahy, akým sklamaním boli predaje Windows 8, o prepade predajov PC ani nehovoriac. Obchodné divízie Microsoftu aj naďalej zostáva pre akcionárov dojnou kravou, ktorej prúdy peňažných tokov sa len tak nezastavia.

zdroj:ihned.cz

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank.

01 - Modified: 2005-11-07 20:22:29 - Feat.: 0 - Title: Prichádza ďalší veľký nábytkársky hráč
01 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 02 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli 03 - Modified: 2024-03-20 21:21:44 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, Fed tento rok počíta so znížením úrokov o 0,75 percentuálneho bodu 04 - Modified: 2024-03-20 19:20:32 - Feat.: - Title: Index S&P 500 sa prvýkrát dostal nad 5200 bodov 05 - Modified: 2024-03-15 20:35:07 - Feat.: - Title: Americké akcie oslabovali na čele s technologickými podnikmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:40