StoryEditor

Nigel Farage: Stopnime sociálne dávky, vykážme prisťahovalcov

07.10.2013, 15:31
Niektoré krajiny chcú dosiahnuť, aby mohli vykázať príslušníkov iného štátu Európskej únie.

Veľká Británia, Nemecko, Holandsko a Rakúsko chcú dosiahnuť možnosť, aby mohli vypovedať z krajiny obyvateľov iných členských štátov Európskej únie, ktorí zneužívajú právo voľného pohybu osôb v spoločenstve na sociálny turizmus. Rakúsky denník Die Presse dnes na internetovej stránke napísal, že niektoré etnické skupiny využívajú toto právo, aby v nových štátoch zažiadali o sociálnu podporu. Ministri vnútra EÚ sa budú zaoberať listom štyroch kolegov, ktorý bol odoslaný do Bruselu ešte v apríli, v utorok na stretnutí v Luxemburgu.

Autori listu chcú dosiahnuť, aby mali krajiny právo vypovedať zo svojho územia takzvaných sociálnych migrantov, ktorí zneužívajú ich sociálnu podporu, čo výrazne zaťažuje a v niektorých prípadoch aj presahuje ich rozpočtové možnosti. To je však len jeden z dôvodov, ktorý sa najviac vyskytuje v Nemecku v Berlíne, Dortmunde a Duisburgu. V Británii a Holandsku ide o vnútropolitickú tému.

Britský premiér David Cameron chce ním získať štít proti euroskeptikom v posledných laviciach Dolnej snemovne i vo vlastnej strane, kým v Holandsku sa oň usiluje pravicový populista Geert Wilders. V Británii chce šéf Strany nezávislosti (UKIP) Nigel Farage (na snímke) ťažiť zo strachu Britov a diskusia o "zahraničných kriminálnych bandách" by sa tam mala stať hlavnou témou budúcoročných volieb do Európskeho parlamentu.

Nigel Farage v rámci kampane jeho strany, ktorá nesúhlasí s diktátom Európskej únie, v posledných mesiacoch šokoval kontroverznou kampaňou, ktorá súvisí aj s jeho poslednými vyjadreniami ohľadne sociálnej migrácie. Na jeho billboardoch svietil nápis "Ste v Británii ilegálne? Tak choďte domov, alebo do basy," uvádza portál London Evening Standar.
V utorok sa má s predbežnou správou oboznámiť aj Európska komisia. Definitívne stanovisko k problematike by mala prijať v decembri. Denník uviedol, že nádej na prijatie požiadavky štyroch ministrov vnútra je dosť slabá. V Bruseli sa alarmujúci tón ich listu bez presvedčivých faktov nepovažuje za závažný a pokiaľ nebudú silné dôkazy na stole, niet vraj o čom rokovať. Nemenovaný diplomat povedal, že "prvý list mal niektoré body formulované nešťastne".

Utorkové stretnutie v Luxemburgu by malo byť len predohrou k decembrovým rokovaniam. K listu sa vyjadrí Európska komisia a okrem toho by sa malo rozhodnúť aj o vstupe Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru. Doteraz sa úplný voľný pohyb obyvateľov oboch krajín neustále z rozličných dôvodov odsúva, hoci podmienky na vstup do zóny Bukurešť a Sofia už dávnejšie splnili. Od prvého januára budúceho roka prestane platiť obmedzenie pre pohyb Rumunov a Bulharov, ktorí pôjdu za prácou do iných krajín EÚ.

 

01 - Modified: 2005-07-11 06:54:00 - Feat.: 0 - Title: Vyšetrovatelia nevylučujú, že útoky v Londýne vykonali samovražední útočníci
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 02 - Modified: 2023-10-03 13:29:10 - Feat.: - Title: Dávka v hmotnej núdzi je vyššia, no pre menej ľudí. Počet poberateľov klesá 03 - Modified: 2023-07-01 13:36:43 - Feat.: - Title: Zvyšovanie dôchodkov a vyplácaných dávok od dnes: o ktoré ide a kedy ich dostanete? (veľký prehľad HN) 04 - Modified: 2023-03-09 15:38:42 - Feat.: - Title: Počet žiadostí o podporu v USA minulý týždeň vzrástol 05 - Modified: 2023-03-09 08:14:09 - Feat.: - Title: Každý dvanásty Slovák v produktívnom veku poberá invalidný dôchodok, príčinou sú choroby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 00:18