StoryEditor

Gréckym ministrom financií je veľký kritik Bruselu. Nesplatíme celý dlh, hlási Syriza

27.01.2015, 14:53
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Očakávania, že Grécko úplne splatí dlh takmer 320 miliárd eur, je nereálne. V rozhovore pre BBC to povedal hovorca ľavicovej strany Syriza, ktorá po volebnom víťazstve vytvára novú vládu. Tá podľa európskych lídrov musí dodržať záväzky, ktoré v minulosti dalo krachujúce Grécko medzinárodným veriteľom.

Syriza sa stavia proti úsporným opatreniam súvisiacim s medzinárodnou finančnou pomocou. Bude požadovať zmenu podmienok záchranného programu a odpis veľkej časti gréckeho dlhu. Ten dosahuje skoro 320 miliárd eur.

Podľa Euclida Tsakalotosa, ktorý je hovorcom strany pre ekonomické otázky, však "nikto neverí, že grécky dlh je udržateľný". "Nestretol som sa s ekonómom..., ktorý by vám povedal, že Grécko všetok ten dlh splatí. To nie je možné vykonať," povedal podľa BBC Tsakalotos.

Požiadavky víťaza volieb by mohli dostať Grécko do sporov s ostatnými členmi eurozóny a ohroziť členstvo Grécka v menovej únii. Tsakalotos podotkol, že Syriza pred nebezpečenstvom pre euro a pre eurozónu varovala od začiatku. Toto nebezpečenstvo však vraj nepredstavuje táto strana, ale "samotné úsporné opatrenia".

Nová vláda
Ministrom financií v novej vláde Alexisa Tsiprasa bude ekonóm Janis Varufakis, ktorý je známy ako kritik Bruselu. Ešte dnes predpoludním Varufakis v rozhovore pre írsku stanicu Newstalk potvrdil zasadne do ministerského kresla. "Ako budúci minister financií vás môžem uistiť, že v rámci euroskupiny nepodporím riešenie, ktoré je dobré pre gréckeho daňového poplatníka, ale zlé pre írskeho, slovenského, nemeckého, francúzskeho či talianskeho daňového poplatníka," povedal.

Veterán Tsiprasovej radikálnej ľavicovej strany Syriza Jannis Dragasakis bude vicepremiérom.

Panos Kammenos, líder koaličnej pravicovo-populistickej strany Nezávislí Gréci, prevezme kreslo ministra obrany. Dlhoročný Tsiprasov spolupracovník Nikos Pappas obsadí funkciu vedúceho úradu vlády.

Ministrom zahraničných vecí sa stane technokrat Nikos Kotzias, profesor politických vied na Univerzite v Pireuse. Jeho vymenovaním do tejto funkcie dáva premiér Tsipras podľa analytikov jasný signál smerom k zahraničných partnerom, že jeho cieľom je viesť "pokojnú" líniu v zahraničnopolitických témach, dodala DPA.

Gréci netrpia kvôli Bruselu
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyhlásil, že grécky ľud netrpí kvôli rozhodnutiam z Bruselu či Berlína, ale skôr kvôli zlyhaniam gréckej elity v posledných desaťročiach.

Nervozita okolo ďalšieho diania v Grécku sa opäť odráža na gréckych finančných trhoch. Aténsky burza v utorok druhý deň klesá na čele s bankovými titulmi. Výnosy desaťročných vládnych dlhopisov stúpli o 0,56 percentuálneho bodu na 9,8 percenta. Pri papieroch s kratšou dobou splatnosti boli výnosy ešte vyššie. Signalizuje to obavy, že krajina by sa opäť mohla ocitnúť na pokraji bankrotu.

01 - Modified: 2007-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 04 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 05 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 09:48