StoryEditor

Učte sa od najlepších. Warren Buffett radí, čo s peniazmi v roku 2015

02.01.2015, 10:32
Autor:
redred

"Veštec z Omahy" sa rád s ľuďmi delí o svoje poznatky z investovania. Buffett, ktorý oslávil tento rok 84 rokov a ako predseda investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway, jednej z najhodnotnejších firiem na svete, odovzdáva svoje skúsenosti mladším kolegom prostredníctvom svojich kníh alebo vystupovaním v televízii.

Portál Businessinsider zhromaždil šesť Buffettových výrokov z tohto roku, ktoré by mali pomôcť investorom v roku 2015.

"Moja rada akcionárom by nemohla byť jednoduchšie: investujte desať percent svojich peňazí do krátkodobých štátnych dlhopisov a 90 percent do veľmi nízkonákladových indexových fondov. Verím, že dlhodobými investíciami tohto druhu zarobíte viac než väčšina investorov," napísal Buffett v liste svojim akcionárom.

Indexové fondy sú v Spojených štátoch populárne vďaka svojim nízkym poplatkom. Všetci investori majú všetky informácie o vývoji akcií, a ak na chvíľu nie sú zrovnané ceny, vyrovnáva ich arbitráž.

Dávajte si pozor na Bitcoin

Podľa Buffetta nie nákup tejto virtuálnej meny investíciou, pretože nemá žiadnu hodnotu.

"Nechajte svoje peniaze od Bitcoinu ďalej, je to v podstate fatamorgána. Je to síce efektívna forma prevodu peňazí, ktorú môžete urobiť anonymne, ale previesť peniaze môžete tiež šekom. A sú šeky také hodnotné len preto, že sa s nimi prevádzajú peniaze? peniaze môžete previesť mnohými spôsobmi, ľudia to bežne robia. Myšlienka, že má Bitcoin nejakú, vnútornú 'hodnotu, je pre mňa vtipná, "povedal v rozhovore pre CNBC.

Naučte sa čítať výročné správy

Buffett túto radu udelil 17- ročnému stážistovi v Goldman Sachs, ktorý sa na stáž dostal prostredníctvom charity. Investor prekvapenému stážistovi zavolal v priebehu rozhovoru pre CNBC. "Urob si toľko kurzov účtovníctva, koľko môžeš. Biznis totiž hovorí rečou účtovníctva. V priebehu rokov sa naučíš lepšie čítať vo výročných správach a neskôr sa ti to bude náramne hodiť. Je to rovnaké ako s cudzím jazykom," lektoroval Buffett.

Šetrite a nesnažte sa rýchlo zarobiť

"Myslím si, že najhoršou chybou je nenaučiť sa správne šetriť v mladosti. Šetrenie je zvyk. Rýchlo zarobiť nie je jednoduché. Je jednoduchšie zbohatnúť pomaly," povedal Buffett v televíznej šou. V tej, trochu ironicky, sponzoroval súťaž, v ktorej výherca mohol vyhrať miliardu dolárov.

Keď cena akcií klesne, nepredávajte, ale nakupujte

Pre Buffetta bol tento rok premenlivý. Investor prišiel v októbri o dve miliardy dolárov, keď akcie Coca-Coly a IBM klesli po oznámení štvrťročných hospodárskych výsledkov. Naopak v decembri jeho imanie presiahlo hodnotu bohatstva mexického magnáta Carlosa Slima a Buffett sa stal druhým najbohatším mužom planéty.

"Rád nakupujem, keď idú ceny akcií dolu, a keď idú ešte nižšie, nakupujem ešte radšej. Keby ste mi povedali, že trhy pôjdu v budúcom týždni o 500 bodov dole, kúpil by som si rovnaké akcie ako včera. Neviem povedať, čo sa stane s trhmi. Ale viem, ako si vybrať rozumnú investíciu na dlhší čas, "povedal pre CNBC.

Prestaňte predstierať, že ste profíci

"Ak neinvestujete do vecí, ktoré poznáte, zahrávate sa," povedal Buffett. To je tiež jeden z dôvodov, prečo neinvestuje do technologických firiem, zlata a aeroliniek. "Nepotrebujete byť expertmi, aby ste dosiahli úspešné zhodnotenie svojej investície. Ale ak expertmi nie ste, musíte poznať svoje limity a sledovať kurz, ktorý vás povedie rozumným smerom. Keď vám sľubujú rýchly zisk, odpovedzte rýchlym nie."

01 - Modified: 2007-02-06 10:41:12 - Feat.: 0 - Title: Amerika sledovala zápas roka
01 - Modified: 2024-04-29 09:02:27 - Feat.: - Title: Chcete investovať viac ako 100 eur? Môžete rozmýšľať o podielových fondoch, ale treba myslieť aj na poplatky 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 03:45