StoryEditor

Európa má pre Grécko jasný odkaz: Rušenie dlhov vás nečaká

26.01.2015, 12:06
Autor:
SITASITA

Grécko musí rešpektovať pravidlá eurozóny a nemôže vyžadovať špeciálne zaobchádzanie s jeho dlhom bezprostredne po tom, ako v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila opozičná strana Syriza, ktorá vstupovala do volieb s programom ukončenia úsporných opatrení. Uviedla v pondelok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová pre denník Le Monde. "Existujú interné pravidlá eurozóny, ktoré treba rešpektovať, " povedala Lagardová.

"Nemôžeme vytvárať špeciálne kategórie pre takú alebo onakú krajinu," dodala. Podľa šéfky MMF je tiež potrebné, aby Grécko realizovalo kľúčové reformy. "To nie je otázka úsporných opatrení, sú tu hĺbkové reformy, ktoré treba dokončiť", uviedla.

Nie rušeniu dlhov
Jeden z poslancov zo strany Angely Merkelovej dnes vyhlásil, že "žiadne ďalšie znižovanie gréckych dlhov nebude." Norbert Barthle, hovorca pre rozpočtové záležitosti v dolnej komore parlamentu, pre agentúru Reuters povedal, Tsiprasova strana si musí uvedomiť, že nemeckí daňoví poplatníci sú zodpovední za veľkú časť gréckej pomoci. "Nemôžem im teraz povedať, že by mali niesť ťažobu tohoto rizika," dodal Barthle.

"Grécko sa musí vysporiadať so svojím deficitom a vyrovnať sa s medzinárodnými záväzkami," povedal v reakcii na výsledky volieb hovorca britského premiéra Davida Camerona pre agentúru Reuters.


Čítajte aj:

Gréci majú novú vládu. Radikálna ľavica si našla spojenca

Šéf Syrizy: komunista na motorke, ktorého sa bojí celá Európa


Fínsky premiér Alexander Stubb pogratuloval Syrize k víťazstvu vo voľbách, pre ľavicovú stranu má jasný odkaz. "Ak sa nová grécka vláda zaviaže k plneniu dohodnutých a nevyhnutných štrukturálnych reforiem, sme pripravení hovoriť o predĺžení gréckeho programu o niekoľko mesiacov.

Fínsko nebude akceptovať požiadavku na zrušenie dlhu, o ktorej sa hovorilo ešte pred voľbami."

Stretnú sa ministri financií
Podľa nemeckého eurokomisára Günthera Oettingera by reštrukturalizácia gréckeho dlhu vyslala negatívny signál do ďalších krajín eurozóny. "Ak by sme znížili dlh (pre Grécko), dalo by to zlý signál Portugalsku či Írsku, Cypru či Španielsku," uviedol Oettinger pre nemecké rádio Deutschlandfunk. Dodal, že nová vláda v Aténach sa musí držať dohôd so svojimi partnermi v eurozóne.

Ministri financií krajín eurozóny sa zídu v pondelok popoludní v Bruseli aby zvážili, ako zvládnuť situáciu v Grécku po zmene vlády, obzvlášť keď súčasný grécky záchranný program končí 28. februára.

01 - Modified: 2007-02-26 20:34:32 - Feat.: 0 - Title: Hviezda, ktorá utiekla
01 - Modified: 2024-03-07 17:17:39 - Feat.: - Title: NATO je jednotné, povedal Cameron v reakcii na uniknutý odposluch nemeckých generálov 02 - Modified: 2024-03-07 08:07:56 - Feat.: - Title: "Zlepšenia stále nevidíme." Britský minister zahraničia vyzval Izrael, aby zvýšil humanitárnu pomoc pre Gazu 03 - Modified: 2024-02-16 16:08:39 - Feat.: - Title: Svetoví lídri reagujú na smrť Navaľného: Ľudí so slobodným duchom posielajú do gulagu a odsudzujú ich na smrť 04 - Modified: 2024-02-01 20:39:29 - Feat.: - Title: Británia by mohla uznať palestínsky štát hneď po prímerí v Gaze, povedal Cameron 05 - Modified: 2024-01-12 07:08:04 - Feat.: - Title: Grécka strana Syriza podporí uzákonenie manželstiev a adopcie párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:39