StoryEditor

Na kroky Fedu môže doplatiť aj Slovensko

21.08.2013, 00:04
Fed sa chystá obmedziť podporu ekonomiky. Doplatiť na to môže Slovensko aj Česko.

Je vhodná doba, aby americká centrálna banka (Fed) obmedzila rozsiahle stimulácie na podporu ekonomiky?
Vhodná doba k ukončeniu monetárnych stimulov nenastane nikdy, respektíve s monetárnymi stimulmi sa nemalo nikdy začať. Je pravdou, že kvantitatívne uvoľňovanie pomohlo finančnému sektoru, ale stalo sa tak na úkor všetkých ostatných. Finančný sektor si zvykol na prílev likvidity a dôsledkom sú vysoké ceny finančných aktív bez zodpovedajúceho stavu ekonomiky. Reálny príjem obyvateľov v USA klesá, ale tamojší bankový sektor je ešte viac "too big to fail" ako v roku 2008.

Šéf Fedu Ben Bernanke

Aký dopad to bude mať na ekonomiku USA?
Ekonomiku hnal v posledných mesiacoch vpred pokles úrokových sadzieb, čo bol jeden z hlavných dôsledkov monetárnej expanzie. Hoci sa o uťahovaní menovej politiky v USA stále len hovorí, už teraz sme svedkami rastu úrokových sadzieb, ktoré zdražujú peniaze. Úvery, ktoré živia americké oživenie, zdražujú, a v druhej polovici roka by sme sa tak z ekonomického hľadiska mohli dočkať skôr sklamania. Vplyv bude teda negatívny. Úrokové sadzby nemožno však držať umelo dole neobmedzene dlho. Aby som to teda upresnil. Vplyv bude negatívny a bude dôsledkom umelej "predspotreby", ktorú prinieslo umelé zníženie hodnoty peňazí v minulých rokoch.

Ako by sa po tomto kroku mala správať ECB? Mala by postupovať rovnako?
Európska centrálna banka bola v minulých rokoch viac konzervatívna a menovú politiku už uťahuje od minulej jesene. Avšak jedným z dôvodov, ktorý jej dovoľuje menovú politiku uťahovať, je práve uvoľnená politika amerického FEDu, ktorý kŕmi systém likviditou. Ak teda FED naozaj začne uťahovať, zhoršia sa podmienky v európskom finančnom systéme a ECB bude musieť svoju politiku prehodnotiť. Má na to veľa nástrojov. Peniaze je možné vytvárať z ničoho relatívne ľahko, k prosperite a ekonomickému rastu je však potrebná práca.

Aké reakcie trhov môžeme očakávať, keď Fed pristúpi k obmedzeniu nákupu dlhopisov?
Reakcia už v podstate prebieha od konca mája, keď americká centrálna banka prvýkrát svoj ​​plán postupného sťahovania likvidity predstavila. Americké indexy dokázali narásť na historické maximá, napriek tomu majú akékoľvek špekulácie ohľadom načasovania a miery uťahovania významný vplyvy na obchodovanie. Trh zatiaľ počíta so septembrom ako najbližším začiatkom a čiastkou 20 - 25 miliárd dolárov mesačne. To stále znamená tlačenie okolo 60 miliárd dolárov mesačne. Ak by Fed ukončil nákupy dlhopisov a MBS (nákup hypotekárnych záložných listov) naraz, podľa môjho názoru by trhy padli možno aj o desiatky percent.

Ktoré krajiny môžu na tieto kroky Fedu doplatiť?
Môže sa to zdať nespravodlivé, ale najviac utrpia, a už trpia, rozvíjajúce sa krajiny. To sú oblasti, odkiaľ sa kvôli riziku sťahuje kapitál ako prvý. Investori opúšťajú rizikové projekty v krajinách ako je India alebo Brazília a investujú radšej s väčšou mierou bezpečia doma. Všeobecne však utrpia všetky rizikové, teda napríklad krajiny ako Grécko alebo Portugalsko a v obmedzenej miere môžem vymenovať aj Slovensko aj Česko.

V akom smere?
Česko aj Slovensko sú stále medzi investormi radené medzi rozvíjajúce sa trhy. Stále sme tak vnímaní rizikovejšie, než trhy na západ od nás. Preto sa aj nám časom nemusia vyhnúť problémy s nedostatkom likvidity. V prípade Česka by sa to premietlo v oslabovaní českej koruny, akciového indexu a pri oboch krajinách by sa zvýšili požadované úroky z dlhopisov. Investori by u nás nemíňali peniaze, čo by sa čoskoro premietlo aj na ekonomickom vývoji. Je však potrebné zdôrazniť, že žiadne problémy nie sú na programe dňa. Problémy očakávam skôr v prípade vyhrotenia situácie podobnej pádu Lehman Brothers v roku 2008.

Jiří Tyleček

analytik X-Trade Brokers

01 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úverové podvody: ČSOB prišla o ďalšie milióny 02 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poistencom hrozia niekoľkotisícové pokuty 03 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Monitoring reality šou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 00:44