StoryEditor

Megabanka rozhnevala japonského boháča. Ten ju vylúčil miliardového biznisu

22.03.2014, 20:24
Barclays prichádza po chybnom rozhodnutí o možnosť zarobiť na najväčšom vstupe na burzu tohoto roka.

Na najväčšiu primárnu emisiu akcií (IPO) tohto roku už sa tešia investori na newyorskej burze. A nielen tí sa sústredia na vstup čínskeho internetového holdingu Alibaba Group na akciový trh. Veľká príležitosť podeliť sa o poplatky v hodnote stoviek miliónov dolárov je to aj pre veľké investičné banky, ktoré samotné upísanie akcií zariaďujú. 

Ako presne trhy spoločnosť ohodnotia a či a koľko na tom zarobia investori, sa zatiaľ dá len domnievať. Už teraz je ale jasné, kto na celej akcii trochu prekvapivo nezarobí. 

Zatiaľ čo tradiční giganti medzi upisovateľmi ako Credit Suisse, Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup alebo Deutsche Bank sa môžu tešiť, čo im podiel na príprave celej akcie prinesie, tohtoročná svetová deviatka Barclays podľa agentúry Bloomberg zrejme nezarobí. A to bez ohľadu na kvalitu jej ponuky.

Podľa zdrojov blízkych príprave IPO sa totiž Barclays znepáčila významnému akcionárovi Alibaby. Tým je druhý najbohatší Japonec Son Masajoši. Päťdesiatšesťročný miliardár založil a ovláda SoftBank, ktorá vlastní približne 37-percentný podiel v Alibaba Group. 

Masajoši sa so SoftBank vlani pokúšal ovládnuť americkú telekomunikačnú spoločnosť Sprint. Rovnaký nápad mal ale aj iný miliardár - americký Rakúšan Charles Ergen. A práve tomu chcela Barclays poskytnúť na bežnej komerčnej báze poradenstvo a financovanie. Ergen, ktorý je známy najmä ako zakladateľ a spolumajiteľ americkej spoločnosti Dish Network, nakoniec miliardársku naťahovačku prehral.

Barclays tak nielen stratila časť s tým spojeného kšeftu, ale navyše ju stihol hnev Masajošiho. Ten Barclays, ktorá sa do tej doby podieľala na niekoľkých pôžičkách pre Alibabu, do budúcna vyškrtol. Prišla tak nielen o príležitosť požičať Číňanom na následné operácie, ale hlavne sa podieľať na už vtedy predpokladanom IPO. Na rozdiel od všetkých ostatných, ktorí s Alibabou v minulosti spolupracovali a "nenahnevali ju".

O čo tak Barclays prichádza? Primárna emisia Alibaby, ktorá sa má začať pripravovať už na budúci týždeň, má podľa odhadov analytikov prekonať aj Facebook. Tomu upísanie akcií vynieslo 16 miliárd dolárov.U Alibaby sa očakáva suma 18,4 miliárd. Facebook po svojom IPO nechal bankám 1,1 percenta z tejto sumy - analogicky by tak Alibaba mohla podarovať svojim upisovateľom spolu 200 miliónov dolárov.

Bloomberg si v tejto súvislosti všíma dve eticko-strategické roviny celého prípadu. Tou prvou je fakt, že Barclays absolútne nevyšla disciplína nazývaná ako obchodný výber (bussines selection). Teda rozhodnutie, ktorého z prípadných konkurentov podporovať, ktorá býva založené na kalkuláciu dlhodobého potenciálu príjmov od toho či onoho partnera. 

Na druhú rovinu autoritatívneho rozhodnutia upozorňuje univerzitný profesor z Michiganu Erik Gordon: Masajošiho tvrdohlavosť ide podľa neho na úkor ostatných akcionárov čínskeho gigantu. "Keď niekto odstrihne globálne dôležitého upisovateľa len kvôli tomu, že ho chce potrestať, tak je to proti záujmu samotnej spoločnosti. Keď už sa chcú mocní ľudia mstiť, nemali by na to využívať tretie strany," komentuje prípad Gordon.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2006-03-09 05:39:37 - Feat.: 0 - Title: Blaira čaká slovenská dilema
01 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 02 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli 03 - Modified: 2024-03-20 21:21:44 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, Fed tento rok počíta so znížením úrokov o 0,75 percentuálneho bodu 04 - Modified: 2024-03-20 19:20:32 - Feat.: - Title: Index S&P 500 sa prvýkrát dostal nad 5200 bodov 05 - Modified: 2024-03-15 20:35:07 - Feat.: - Title: Americké akcie oslabovali na čele s technologickými podnikmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 14:11