StoryEditor

Nemci zachraňujú eurozónu. Juh ju môže pochovať

05.09.2013, 00:04
Autor:
dujduj
Ekonomika eurozóny sa začína prebúdzať. Podľa analytikov stojí toto oživenie na vratkých nohách.

Eurozóna dostala dobré správy. Index nákupných manažérov (PMI) firmy Markit Economics pre výrobný sektor eurozóny sa v auguste zvýšil na 51,4 bodu z 50,3 bodu v júli. Markit teda mierne smerom nahor revidoval svoj prvý odhad, ktorý počítal s nárastom indexu na 51,3 bodu.

Index vzrástol štvrtý mesiac po sebe a dostal sa na najvyššiu úroveň od júna 2011. Hodnota indexu nad 50 bodov signalizuje rast aktivity sektora, zatiaľ čo hodnota pod 50 bodmi signalizuje pokles.

PMI je jedným z najlepších predstihových indikátorov, ktorý ukazuje, ako sa bude vyvíjať HDP. Umožňuje predpovedať smer ďalšieho vývoja ekonomiky. Historické porovnanie ukazuje silnú výpovednú schopnosť tohto indikátor ohľadom ďalšieho vývoja HDP.

Pýtali sme sa analytikov, či sú tieto čísla naozaj signálom, že situácia v eurozóne sa obracia k lepšiemu a čo je za zlepšením indexu PMI.

Jiří Cihlář
Next Finance

Nastolený rastúci trend súvisí s pozvoľným oživením európskej ekonomiky a mal by pokračovať aj vo zvyšku roka. Zverejnené čísla jasne naznačujú, že rastúca nemecká ekonomika roztáča kolesá priemyslu aj vo zvyšku Európy.

V niekoľkých najbližších mesiacoch ekonomika eurozóny naozaj mieri k ožívaniu. Z dlhodobého pohľadu si to netrúfame tvrdiť. Riziká pre eurozónu totiž číhajú na celom jej juhu.

Za zlepšením indexu PMI je najmä ožívanie nemeckej ekonomiky a jej priemyslu. Vďaka tomu je naštartovaný k rastu aj priemysel v ďalších krajinách

Jiří Tyleček
X-Trade Brokers

Zlepšovanie výkonnosti výrobného sektora v Európe pokračuje už niekoľko mesiacov. Lepšie čísla nemusia znamenať, že sa tempo výkonnosti bude zvyšovať, ale sektor bude s veľkou pravdepodobnosťou pokračovať v raste (teda hodnoty nad 50 bodov). Je pozitívne, že k rastu nedochádza iba v jadre eurozóny, ale aj na jej periférii. To dáva pevnejšie základy ďalšiemu zlepšovaniu situácie.

Pozitívne výsledky PMI sú zároveň ďalším z radu signálov, ktoré hovoria o konci recesie v eurozóne na konci tohto roka. Podarilo sa zastaviť poklesy, situácia sa stabilizovala a pozitívne signály by mohli zadávať dôvod na optimizmus. Nasledujúci rast však nemá podľa môjho názoru dobré základy - ide na úkor nekončiaceho zadlžovania. A napríklad trh práce zostáva v naprostej väčšine európskych krajín rovnako rigidny a neprístupný, ako bol pred krízou.

Z určitého pohľadu sa tak môže aktuálna situácia takto javiť, že eurozóna je z najhoršieho vonku. Ak si však uvedomíme, že veľa problémov bolo spôsobených práve spoločnou menou, teda samotným základom eurozóny, ktorý stále zostáva, tak sa nedá príliš radovať. Euro spôsobuje distorzie v niektorých ekonomikách, pre jedného príliš silné, pre druhého slabé. Bez zvyšovania prerozdeľovania a posielania dotácií na "Juh" nemôže euro dobre fungovať. Skryté náklady sú značné a ja som presvedčený, že nevyváža prínosy.

Aktuálny report PMI ukazuje na zlepšenie takmer vo všetkých skúmaných oblastiach. Významne vzrástli nové objednávky aj výroba. Stále sa zhoršuje zamestnanosť v sektore, avšak nižším tempom ako v predchádzajúcich mesiacoch.

01 - Modified: 2005-06-02 17:23:00 - Feat.: 0 - Title: Belgická tlač: Holandské nie zmarilo nádeje na záchranu ústavy
01 - Modified: 2024-02-06 09:07:02 - Feat.: - Title: Poznáte jazyky lásky? Veľa vypovedajú skutky. A čo zvyky, ktoré partneri tolerujú? 02 - Modified: 2023-11-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nepozvali ho na pohovor a nevedel jazyk. Vo firme je už 30 rokov, aktuálne pôsobí v Pakistane 03 - Modified: 2023-11-22 10:02:43 - Feat.: - Title: Dámy, urobíte v práci veľa krokov? Prezradíme, ktoré profesie sa vo svojej práci „nachodia“ 04 - Modified: 2023-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Kratšie dni, stres a zlozvyky? Doprajte si čas i na jesenné upratovanie 05 - Modified: 2023-07-24 17:11:26 - Feat.: - Title: Otrepaný vtip? Nie, hrozba recesie je veľmi reálna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:33