StoryEditor

USA: Sýria nakupuje ropu od IS. Obviňujú Rusa, ktorý hral šach s Kaddáfím

26.11.2015, 14:04
Autor:
Pavel PetrPavel Petr

V jednom krátkom komentári k možným finančným zdrojom ISIS sme písali, že hlavným zdrojom by mal byť predaj ropy z ložísk v držbe ISIS formou pašovania do Turecka alebo predajom miestnym obyvateľom.

Včera prišlo vážne obvinenia z americkej strany, ktoré hovorí, že Sýria kupuje ropu od islamskej teroristickej skupiny a tak vystavila sankciám jedného sýrskeho obchodníka, ktorého označujú za centrum tohto obchodu.

Sankcie na ruského obchodníka

Okrem neho vyšlo najavo, že USA zavedú sankcie aj na jedného cyperského a tiež ruského obchodníka, ktorí sú obvinení, že pomáhali Sýrii vyhnúť sa medzinárodným sankciám. Obvinený bol aj Kirsan Ilyumzhnov, šéf svetovej šachovej federácie. Tento muž, je známy aj pretože odcestoval štyri mesiace pred smrťou Muammara Kaddáfího práve do Líbye, aby si s ním zahral šach.

Toto obvinenie je tak zatiaľ najpriamejšie a najodvážnejšie od americkej administratívy. Avšak Amerika rovno ohlásila, že bude naďalej cieliť a hľadať všetkých, ktorí umožňujú sýrskemu režimu a všetkým ostatným vykonávať násilie na sýrskych civilistoch.

Obvinenie prišlo tiež potom, čo americké úrady boli pod paľbou kritiky, že robia málo preto, aby zastavili finančné toky ISIS. Sankcie v kombinácii s bombardovaním strategických miest pre produkciu ropy teroristickou skupinou by mali prispieť k zníženiu týchto tokov alebo ich, v najlepšom prípade, výrazne obmedziť. Pod paľbou by mali byť tiež transporty pašeráckych skupín.

USA sankcie, Cameron bombardovanie

To všetko prišlo včera, deň pred stretnutím francúzskeho prezidenta Fracoisa Hollanda s ruským náprotivkom. Rozprávať by sa mali práve o boji proti ISIS a spôsoboch ako poškodiť ich financovania.

Sýrskym občanom, ktorí sa stali terčom sankcií je George Haswani. On a jeho firma Hesco slúžila ako prostredník pre nákupy ropy Sýriou od ISIS. Hesco prevádzkovalo ropné zariadenia na územiach ovládaných ISIS. Tento muž už figuruje na európskom zozname sankcií, kvôli podobným podozreniam, ktoré potom osobne označil za "fantázie".

Kým Američania ukladajú sankcie, britský premiér Cameron sa snaží, aby jeho parlament čo najrýchlejšie rozšíril mandát pre bombardovanie ISIS v Sýrii.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-11-20 12:32:00 - Feat.: 0 - Title: EK predložila návrh revízie spoločnej poľnohospodárskej politiky
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 02:18