StoryEditor

Ficov fúrik

26.04.2007, 00:00

Ministerstvo financií je presvedčené, že celý verejný sektor by mohol v roku 2010 vyprodukovať schodok na úrovni 0,84 percenta z HDP. Povedané v peniazoch, minie sa o 18,6 miliardy korún viac, než do rozpočtov pritečie. Nie je to síce žiaden veľký zázrak, pri výraznom raste ekonomiky, ale ani číslo, ktoré by bolo tragicky vysoké.
Tento schodok totiž zahŕňa aj náklady na dôchodkovú reformu. V roku 2009 by mali byť už peniaze z predaja SPP vyčerpané a z rozpočtu pôjde v roku 2010 na tento účel takmer tridsať miliárd. Bez nich by bol rozpočet v pluse.
Znamená to, že slovenská ekonomika je schopná vyprodukovať pre štát dosť peňazí na to, aby aj pri súčasnej štedrosti ľavicovej vlády dokázala financovať výpadky v dôchodkovom systéme a nevyrobiť pri tom veľkú "sekeru".
Lenže každé pozitívne zistenie má svoje "ale". V tomto prípade je tým ale fakt, že vláde súčasná úroveň jej štedrosti nestačí. "Je tu určitý záväzok SR postupne znižovať deficit, na druhej strane je tu vláda, ktorá je silne sociálne orientovaná a ktorá má záujem investovať do silných sociálnych programov," vyhlásil po rokovaní vlády jej predseda Robert Fico.
Takýmto prístupom si však vláda sama vytvára tlak na verejné financie a sama sa tlačí do kúta, keď má odfinancovať dôchodkovú reformu, splniť ekonomické záväzky a ešte aj potešiť voličov. Takže, ak deficit zvýši, stráca morálne právo hádzať vinu na Kaníka a jeho reformu a tváriť sa, že to je ten jeden jediný dôvod, prečo nemá peniaze pre Sociálnu poisťovňu. Lebo možno Dzurinda pripravil fúrik, ktorý treba tlačiť, ale aj Robert Fico nestojí bokom a prihadzuje doň tehlu za tehlou a netvári sa, že by sa mu chcelo prestať.
Rozpočet je o prioritách a tie si musí určiť súčasný kabinet. Mandát na to dostal. Je na čase, aby sa prestal vyhovárať na dedičstvo minulosti. Peňazí mu totiž predchodca zanechal dosť, aby sa s nimi dokázal vyrovnať. Že to možno nestačí na zaplatenie všetkých sľubov, tak to je už Ficov problém.

LUKÁŠ PARDUBSKÝ, vedúci ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-05-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V EÚ prekvitá obchod so psami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 07:28