StoryEditor

Veslári, ktorí vymysleli Facebook. Ale nezarobili

06.08.2014, 00:00
Cameron a Tyler Winklevossovci si objednali u Marka Zuckerberga sociálnu sieť. Dnes je miliardárom on.

Mať iba skvelý nápad nestačí. Treba ho vedieť aj zrealizovať ale najmä - dobre predať. Inak zlíže všetku smotanu niekto šikovnejší. Takto trpko sa poučili bratia Winklevossovci, ktorí síce prišli s geniálnym nápadom sociálnej siete, ktorá by spájala študentov Harvardovej univerzity, no nevedeli ju naprogramovať. Preto urobili svoju najväčšiu chybu v živote - túto úlohu zverili Markovi Zuckerbergovi - a ako to dopadlo, vieme všetci. On je miliardár a oni nie. 

Bratia Winklevossovci na premiére filmu o Facebooku a o nich - Sociálna sieť

Podnikavci z harvardu

Bratia Tyler a Cameron Winklevossovci (dvojičky) študovali spolu na Harvarde. Za sebou majú bohatých a vplyvných rodičov, v škole skvelé výsledky a darilo sa im aj v univerzitnom veslárskom tíme. A boli aktívni aj mimo školy - obaja túžili po vlastnom biznise. Človek by si myslel, že majú pred sebou skvelú kariéru lemovanú peniazmi, navyše s vidinou titulky časopisu Forbes, vydania venovanom najnovšiemu rebríčku miliardárov. Vtedy si ani nepomysleli, že im ich budúcnosť "ukradne" programátor v ufúľanej mikine s kapucňou.

V roku 2002 sa na jednej internátnej izbe zrodila myšlienka vytvoriť sieť, cez ktorú by mohli komunikovať študenti Harvardu, vymieňať si srkiptá a komunikovať. Winklevossovci mali síce nápad a dokonca aj názov - Harvard Connection a neskôr ConnectU - ale nevedeli sieť naprogramovať. Od spolužiakov dostali tip na mladšieho programátora, ktorý už mal pár projektov za sebou. Volal sa Mark Zuckerberg. Bratia ale netušili, že Zuckerberg je ešte o celú triedu väčší podnikavec než oni dvaja dohromady. Mark začal pracovať na projekte, ktorý dostal za úlohu - no nie pre dvojičky, ale pre seba. 

Kolotoč na súdoch

To už sa písal rok 2004. Mark Zuckerberg mal rozbehnutý projekt s názvom TheFacebook (na Facebook ho premenoval až neskôr) a Winklevossovci boli čoraz viac nahnevaní. Facebook sa totiž rozrastal, menil k lepšiemu a najmä zarábal ťažké peniaze. Bratia sa tak rozhodli Zuckerberga zažalovať. Chýbala im ale dôležitá zbraň. Nemali s ním podpísanú žiadnu zmluvu o tom, že si vytvorenie sociálnej siete objednali. Krádež nápadu tak dosvedčili iba spolužiaci. Winklevossovci chceli 140 miliónov dolárov, vyhrali však "iba" 65 - 20 v hotovosti a zvyšok v akciách (ktoré hneď predali a urobili tak ďalší prešľap. Keby vydržali do vstupu na burze, boli by dnes miliardármi).

65 miliónov však hrdým súrodencom nestačilo a tak podali novú žalobu. Všetky ďalšie súdy však prehrali. Ostali im iba súdne trovy a účet 13 (slovom trinásť) miliónov za prestížnu právnickú firmu.

Nový biznis

Bratia Winklevossovci sa však nevzdali. Stále im patrí milionársky status a podporujú startupy. Najnovšie sa rozhodli podporiť virtuálnu menu Bitcoin. A pozornosť vzbudili aj tým, že si kúpili lístky na výlet do vesmíru. U miliardára Richarda Bransona.

01 - Modified: 2006-09-06 16:25:00 - Feat.: 0 - Title: Americká Veža slobody bude zdôrazňovať pocit bezpečia
01 - Modified: 2021-10-29 05:41:11 - Feat.: - Title: Mark Zuckerberg chystá veľkú zmenu. Facebook bude mať úplne iný názov 02 - Modified: 2021-10-20 09:26:19 - Feat.: - Title: Vieš si to predstaviť ? Facebook vraj mení názov. Gigant sa vyjadril k špekuláciám 03 - Modified: 2021-10-14 14:03:33 - Feat.: - Title: Etický hacker: Keď výpadok Facebooku bol problémom, pád Googlu bude apokalypsou 04 - Modified: 2021-10-06 07:39:28 - Feat.: - Title: Zuckerberg odmieta tvrdenia bývalej zamestnankyne o škodlivosti Facebooku 05 - Modified: 2021-09-20 10:34:18 - Feat.: - Title: Veľké technologické firmy sa zbavujú budúcej konkurencie. Rekordným tempom nakupujú menších rivalov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 00:32