StoryEditor

Prichádzajú medvede? Trh vám to povie sám

26.08.2013, 00:04
Ako sa v prírode menia ročné obdobia tak sa na burze strieda býčí a medvedí trh.

Žiadny cyklus ale nie je úplne totožný s tým predchádzajúcim.

Občas bývam prekvapený, ako ľudí prekvapí počasie, ktoré sa viaže na ročné obdobia. V jeseni prekvapivo prší, v zime je nečakane chladno a v lete no kto by čakal také horúčavy. Na burze je to veľmi  podobné. Na akciovom trhu sa strieda býčí a medvedí trh, akurát cieľom trhu je nás čo najčastejšie prekvapovať.

Medvedí trh, sa vyznačuje extrémnou volatilitov a masívnymi poklesmi cien. Technicky sa dá identifikovať tak , že nastane pokles od vrcholu 20%, pomocnou metódu je pokles 200MA, keď nastane jedna alebo druhá udalosť, mali by sme zásadne upraviť naše obchodovanie.


Medvedí trend na zlate


Býčí trh je postupný rast cien, pričom na trhu raz za 6 až 9 mesiacov prichádza korekcia rastu od 3% do 15%. Čím je býčí trh starší tým by sa mali korekcie prehlbovať. Technicky by sme ho mali identifikovať rastom 200MA a tým.


Býčí trend na akciovom indexe SPX


To čomu sa budeme dnes venovať je to, čo nás zaujíma v súčasnosti najviac. Kedy zistíme, že je rast akcií na konci? Nato aby sme s pomerne vysokou istotou určili, že sme v medveďom trende, mala by byť splnená podmienka väčšieho ako 20% poklesu, existuje ale niekoľko indícií ktoré by nám to malo napovedať skôr.


1.    Pred poklesom na vyspelých trhoch zvyknú byť výpredaje na Emerging markets trhoch. Manageri veľkých fondov často najprv agresívnejšie vypredávajú akcie a meny rozvíjajúcich sa ekonomík, lebo v období krízy, sú tieto akcie a meny vysoko nelikvidné. Takže rozvíjajúce trhy by mali byť v medveďom trhu skôr ako tie rozvinuté. Často sa EM z medvedieho trhu dostávajú skôr ako nastane dno na rozvíjajúcich sa trhoch.

2.    Výkonnosť veľkých spoločností prekonáva výkonnosť malých firiem.  Podobne ako pri pravidle č.1, často sa najprv vypredávajú malé a stredné firmy a veľké korporácie do poslednej chvíle držia indexy pomerne vysoko, keďže v nich majú veľkú váhu. Tieto rozdiely sa dajú spoznať hlavne na indexoch DJIA (Dow Jones Industrial Average), ktorý reprezentuje 30 najväčších firiem USA a Russell2000, ten reprezentuje malé spoločnosti.

3.    Rastú hlavne necyklické spoločnosti a farmácie, naopak priemysel, cyklické firmy sú silno pod predajným tlakom. Silný indikátorom budúceho vývoja je bankový sektor, pokiaľ rastú bank, dá sa predpokladať, že medvedí trh ešte nenastal.

4.    Trh je vypredávaný na pozitívne spavý z ekonomiky. V záverečných fázach býčieho trhu sú veľmi pozitívne správy z ekonomiky silno vypredávané a bývajú na vrcholoch korekcií smerom nahor. Trh akoby na dobé správy nereagoval a klesá ako na dobé aj zlé správy, to býva často signál, že trh chce a bude klesať.

5.    Vaše pozície sú v stratách a rozhodli ste sa, že tento krát to proste nepredáte. Býčí trh, je prezívaný wall of worry, toľko krát nás počas rastu vystrašia na smrť, až nakoniec zmene trendu neveríme. Stávame sa veriacimi a medvedí trh bude našu vieru skúšať veľmi silno.

Dnes môžeme sledovať že na napĺňajú výpredaje na EM, zvyšok ešte naše obavy nenapĺňa. Takže mať obavy z krízy za dverami je  ešte priskoro, hlavne, keď sa v každom druhom článku dozvedáme, ako kríza v EÚ silno zúri.

Tomáš Greguš

analytik forexpro.sk

01 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľká cena Slovenska s Moravcovou 02 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staňa predĺžil zmluvu so Södertälje 03 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poverenie zamestnanca na konanie v mene zamestnávateľa 04 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezdnaniteľné minimum 05 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aké činnosti môžete vykonávať na obchodnú živnosť 06 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prekážky prevádzkovania živnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 08:53