Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vybral si kampaň pred spojencom. Biden vyhlásil, že je proti prevzatiu US Steel japonskou Nippon Steel

14.03.2024, 18:48
Autor:
TASRTASR

US Steel sídli v Pittsburghu v štáte Pensylvánia, kde Biden vyhral vo voľbách v roku 2020. Tento rok ho opäť čaká súboj s Donaldom Trumpom.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok povedal, že je proti navrhovanému predaju oceliarní US Steel japonskej spoločnosti Nippon Steel. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP, podľa ktorej si Biden pred prezidentskými voľbami v novembri nechce pohnevať voličov, aj keď riskuje, že nahnevá kľúčového spojenca, Japonsko.

Bidenov zásah do plánovanej akvizície za 14,1 miliardy dolárov (12,91 miliardy eur) prichádza necelý mesiac pred návštevou japonského premiéra Fumia Kišidu v USA. Jej cieľom má byť posilnenie vzťahov v čase, keď sa Čína správa čoraz asertívnejšie.

Americká ikona

Zákonodarcovia z oboch parlamentných strán v USA sa však spojili s odbormi a postavili sa proti predaju americkej ikony zahraničnému vlastníkovi.

US Steel sídli v Pittsburghu v štáte Pensylvánia, kde Biden vyhral vo voľbách v roku 2020. Tento rok ho opäť čaká súboj s Donaldom Trumpom.

image

Vybral si kampaň pred spojencom. Biden vyhlásil, že je proti prevzatiu US Steel japonskou Nippon Steel

"US Steel sú ikonickou americkou oceliarňou už viac ako storočie a je nevyhnutné, aby zostali americkou spoločnosťou," uviedol Biden vo vyhlásení.

Biden však výslovne nepovedal, že zablokuje dohodu, ktorú od zverejnenia vlani v decembri skúmajú príslušné úrady, aby zistili, ako to ovplyvní bezpečnosť národného hospodárstva.

US Steel a Nippon Steel v spoločnom vyhlásení uviedli, že veria v realizáciu dohody, ktorá odráža "úzke spojenectvo medzi Japonskom a USA".

Volebná téma

"Vítame kontrolu transakcie zo strany administratívy, pretože objektívna a komplexná kontrola preukáže, že posilní pracovné miesta v USA, konkurenciu a hospodársku a národnú bezpečnosť."

Navrhovaný predaj sa stal volebnou politickou témou. Trump vo februári povedal, že "hroznú" dohodu zastaví, ak vyhrá ďalšie funkčné obdobie v Bielom dome. Biden, ktorý v predvolebnom manifeste sľúbil, že prebuduje americkú výrobu, má teraz obavy, aby prevzatie oceliarní zahraničnou firmou nevyslalo zlý signál voličom.

image

Americká spoločnosť pre amerických oceliarov. Biden sa vyslovil proti predaju skupiny U.S. Steel Japoncom

Biden sa snaží získať si odbory, ktoré zastupujú dôležitých voličov. Odbory však reagovali na navrhovanú dohodu nahnevane napriek prísľubu japonskej spoločnosti, že bude dodržiavať dohody medzi US Steel a odborovou organizáciou United Steelworkers.

Najnovší postoj Bidena k predaju US Steel by mohol vyvolať frustráciu u japonskej vlády, pričom politika národnej hospodárskej bezpečnosti USA vrátane snahy o diverzifikáciu od čínskej dominancie v kľúčových dodávateľských reťazcoch si vyžaduje podporu spojencov.

"Spojené štáty musia tiež ukázať, že stoja za svojimi partnermi. Postaviť sa proti akvizícii Nippon Steel nie je krokom týmto smerom," upozornil Thibault Denamiel z Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá.

01 - Modified: 2024-03-14 13:02:22 - Feat.: 1 - Title: Americká spoločnosť pre amerických oceliarov. Biden sa vyslovil proti predaju skupiny U.S. Steel Japoncom 02 - Modified: 2024-03-13 20:43:57 - Feat.: 1 - Title: Odbory sú proti, Biden má obavy z prevzatia U.S. Steelu japonskou skupinou. Môže si pohnevať blízkeho spojenca 03 - Modified: 2024-03-06 15:08:49 - Feat.: 1 - Title: Košická oceliareň U. S. Steel plánuje vo svojom areáli vybudovať nové prípojky za milióny eur
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:12