Tradičná pivárenská reštaurácia svojimi dvoma prevádzkami v Starom meste vniesla do bratislavskej „pubovej kultúry“ určitú úroveň. Zakladá si na hutných domácich špecialitách z kvalitných surovín. Podávajú sa obľúbené domáce jedlá či pochúťky od utopenca, tlačenky, nátierok s domácim pečivom až po guláše a tankové pivo podávané v elegantných drevom vykladaných priestoroch, ktoré denne plnia páry a skupiny počas obedov, večerí aj posedení po nich.archív reštaurácií
StoryEditor

Vysoké autorské poplatky

29.11.2018, 15:51
Slovenské hotely a reštaurácie platia za používanie televíznych a rozhlasových služieb najvyššie poplatky v celej Európe.

Poplatky hotely platia organizáciám kolektívnej správy v zmysle autorského zákona za takzvaný verejný prenos v izbách a spoločných priestoroch hotelov, penziónov alebo reštaurácií prostredníctvom televíznych a rozhlasových prijímačov.

Vyplýva to zo stanoviska Zväzu hotelov a reštaurácií, ktorý už dlhodobo poukazuje na to, že tieto poplatky sú neúmerne vysoké, na základe analýzy licenčných platieb hotelových a reštauračných zariadení pre kolektívnych správcov vo vybraných krajinách Európy, ktorá túto situáciu potvrdila.

Vyplýva z nej, že štvorhviezdičkový hotel na Slovensku s kapacitou 150 izieb zaplatí na licenčných odmenách viac ako 13-tisíc eur ročne, rovnaký hotel v susednom Rakúsku zaplatí na licenčných odmenách 5 240 eur. To znamená, že rakúsky hotel zaplatí o 40 percent menej ako slovenský hotel.

Našim hotelierom prekáža, že v Rakúsku hotel zarobí viac a zároveň má nižšie poplatky. Ak si porovnáme susedné Česko, ktoré má príbuzné ceny za ubytovanie pri rovnakom type hotela ako na Slovensku, český hotel zaplatí 6 243 eur, čo je o 47 percent menej.

V Nemecku to je 4 780 eur, čo je o 36 percent menej ako u nás. Hotelieri platia licenčné poplatky štyrom organizáciám, čo potvrdzujú aj rámcové dohody či iné zmluvy uzatvorené s autorskými organizáciami, sú to SOZA, Slovgram Lita a Ozis.

Najväčšiu časť z odmien však tvoria odmeny autorom audiovizuálnych diel, ktorých práva na Slovensku, podľa oprávnenia ministerstva kultúry, zastupuje autorská spoločnosť Lita. „Ide naozaj o veľký problém. Pri uplatňovaní sadzieb Lita by hotely, penzióny či reštaurácie mali na licenčných odmenách zaplatiť viac ako 1,8 milióna eur ročne len tejto jednej spoločnosti,“ uvádza generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák.

V súčasnosti prebiehajú súdne konania, v ktorých sa snažia hotelieri dosiahnuť zmenu výšky týchto poplatkov.

01 - Modified: 2024-05-03 12:23:08 - Feat.: - Title: Pre hotelierov a gastroprevádzky na Slovensku chceme byť hybným motorom, hovorí pre HN odborník 02 - Modified: 2024-04-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Sledujú hostí, neperú posteľnú bielizeň. Tieto šokujúce tajomstvá si o luxusných hoteloch určite nevedel 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 05 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
11. máj 2024 18:22