Vladimír Mečiar si pred voľbami v septembri 1998 pozval na otváranie nového úseku diaľnice nemeckú topmodelku Claudiu Schifferovú. Jej návšteva vyšla slovenských daňových poplatníkov na 100-tisíc dolárov. FOTO: TASR/V. Benko
StoryEditor

Hádzanie špiny na rivalov, spravodajské hry zo zahraničia i počasie. Ktoré premenné vstupujú do volieb?

27.01.2024, 00:00
  • Kandidáti sa snažia voličov ovplyvniť vyfabrikovanými kauzami i hádzaním špiny na rivalov.
  • Vladimír Mečiar i Robert Fico skúsili v minulosti spochybniť regulérnosť volieb.
  • Do hry často vstupujú udalosti v zahraničí, ale aj počasie, od ktorého závisí celková účasť.

Nepredvídateľné zvraty či presne premyslené stratégie atakujúce na poslednú chvíľu emócie nerozhodnutých voličov. Vonkajšie udalosti, ktoré sa nedajú naplánovať, zneužívanie moci pre svoju vlastnú sebaprezentáciu, ale i počasie, ktoré môže ovplyvniť voličskú účasť a výrazne tým zasiahnuť do konečných výsledkov. A v posledných rokoch čoraz viac prípadov dezinformácií, hoaxov či hackerských útokov, ktoré majú pomôcť úspechu konkrétneho kandidáta. Pri každých voľbách – na Slovensku i v zahraničí – vstupuje do hry hneď niekoľko kľúčových premenných, ktoré ovplyvnia ich priebeh aj finálne poradie.

1. Komu chýbal hlasovací lístok vo volebnej miestnosti?

Prekvapenie na poslednú chvíľu. Aj tak by sa dali nazvať taktické manévre niektorých kandidátov. Často ide o vyťahovanie špiny či rôzne podpásové údery. Jednotliví kandidáti alebo strany na to neraz využívajú médiá, ktorým podhodia buď skutočnú, alebo aspoň sčasti vymyslenú informáciu očierňujúcu hlavných protivníkov.

Na Slovensku sme takéto prípady zažili už v úvodných fázach existencie samostatnej republiky. Pred predčasnými parlamentnými voľbami na prelome septembra a októbra 1994 sa preferencie HZDS pohybovali okolo úrovne 30 percent. V úvodných hodinách volieb sa vybral odovzdať svoj hlas aj šéf hnutia Vladimír Mečiar s manželkou. Svoje meno však na zozname voličov nenašiel. Slovenská televízia, ktorú v tom čase plne ovládali jemu lojálni ľudia, z toho vo večernom spravodajstve spravila obrovský škandál. „Je to najväčšia podlosť, aká je vôbec možná. Nehoráznosť, ktorá v Európe hádam ani nemá obdoby,“ rozčuľoval sa Mečiar do kamery.

image

Britský veľvyslanec pre HN: V politike ľudia často čakajú na zázrak. A ten nepríde

Dnes už ťažko zisťovať, do akej miery bola táto kauza vyfabrikovaná alebo či sa Mečiar naozaj stal obeťou byrokratického omylu. Faktom však zostáva, že vo voľbách získal takmer 35 percent hlasov. Aj to mu umožnilo vytvoriť trojkoalíciu so Združením robotníkov Slovenska a s SNS. Výsledkom štvorročného vládnutia tejto zostavy boli škandály ako zavlečenie prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny, zmarené referendum, vražda Róberta Remiáša alebo vylúčenie Slovenska z prístupových procesov do euroatlantických štruktúr, ktoré musel naprávať až jeho nástupca Mikuláš Dzurinda.

Mečiar však nebol jediný, kto na svojich voličov skúsil „liečbu šokom“. Manželka Roberta Fica Svetlana sa počas parlamentných volieb v roku 2010 sťažovala, že jej medzi hlasovacími lístkami, ktoré dostala vo volebnej miestnosti, chýbal práve lístok Smeru. Fico to potom pred kamerami označil za zlý žart.

2. Aké kauzy vytiahli kandidáti na svojich rivalov?

Igor Matovič zase pred voľbami 2020 nahral video spred vily na Azúrovom pobreží vo francúzskom letovisku Cannes, o ktorej tvrdil, že patrí bývalému ministrovi financií za Smer Jánovi Počiatkovi. Sľuboval, že ak vyhrá voľby, tak sa vila stane majetkom Slovenskej republiky. Aj takéto veľkorysé sľuby prispeli k tomu, že vo voľbách v posledný februárový deň 2020 získal 25 percent hlasov, hoci všetky predvolebné prieskumy mu predpovedali oveľa menej. Spomínanú vilu však do vlastníctva štátu nevrátil. Podobná taktika mu zafungovala aj pred minuloročnými voľbami, keď ľudí lákal na 500 eur za účasť. Nakoniec svoj volebný zisk vytiahol na takmer 8,90 percenta. Sľuby však zostali len na papieri, keďže sa ocitol v opozícii.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 53% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-17 06:51:12 - Feat.: 0 - Title: Šéf tchajpejskej kancelárie v Bratislave pre HN: Taiwan je príliš dôležitým hráčom, než aby ho svet ignoroval 02 - Modified: 2023-12-21 14:04:29 - Feat.: 0 - Title: Šéf diplomacie Juraj Blanár pre HN: Zachovanie kontinuity v otázke Ukrajiny je len zbožným prianím opozície 03 - Modified: 2023-11-14 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Ako prebieha orbánizácia Slovenska na Ficov spôsob?
01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 09:51