StoryEditor

Rozpočtové "vraj"

12.10.2006, 00:00

Nečinnosť sa v uplynulých sto dňoch tejto vláde skutočne vyčítať nedá. Výročie oslávila včera prijatím trojročného rozpočtu. Trhy ho ocenili, koruna získala novú historickú pozíciu. Z premiérových slov tak včera sálala spokojnosť. Rozdelenie peňazí, ktoré predložil na stôl minister financií Ján Počiatek, navyše prešlo medzi ministrami (vraj) až nečakane hladko. Nikto už teraz nemôže súčasnej vláde vyčítať, že oslabuje korunu a zneisťuje trhy. Aj keď v čase, keď nastúpila svoje funkčné obdobie a premiér sa o eure vyjadroval len neisto, oslabil korunu (vraj) vplyv regiónu. Dnes už to je jasné stanovisko vlády k euru a schválený deficit verejných financií vo výške 2,9 percenta hrubého domáceho produktu.
Tento makroekonomický úspech navyše podporujú ďalšie "mikro" opatrenia. Rozpočet (vraj) garantuje lacnejšie hypotekárne úvery, progresivitu dane z príjmu, vyššiu podporu pri narodení prvého dieťaťa, vianočný príspevok, zníženú sadzbu DPH. Výrazne navyšuje zdroje zdravotníctva a školstva, ratuje poddimenzované poľnohospodárstvo. Tieto opatrenia (vraj) presne kopírujú sľuby programového vyhlásenia, s ktorými chce byť vláda konfrontovaná.
Áno, toto všetko vláda vo svojom programe sľúbila. Premiér však nepovedal, že zvýhodnené hypotéky dostanú ľudia s podpriemerným príjmom, podstatne vyššie dane budú mať len ľudia medzi priemerným a pármiliónovým príjmom a podporu pri narodení dieťaťa a nižšiu sadzbu DPH budú mať všetky sociálne skupiny. Nehľadiac na to, že sľuboval lacnejšie základné potraviny, výdavky do školstva v pomere k HDP sa v konečnom dôsledku znižujú a z kapitoly zdravotníctva sa urobila nášľapná mína pre budúci rok.
Mínové pole však (vraj) zanechala Ficovej už Dzurindova vláda. Východiská rozpočtu sú (vraj) ďaleko horšie, ako mala minulá vláda. A to aj napriek tomu, že ekonomika rastie vyše šesťpercentným tempom, daňové príjmy napriek nižšej sadzbe rastú a najvyšší rast ekonomiky sa pritom v budúcom roku ešte len čaká. Predchádzajúce vlády (vraj) neurobili za osem rokov to, čo Fico stihol za tri mesiace. Tento čas však nie je dostatočný na hodnotenie vlády, tak teda počkajme na odmínovanie.

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 02 - Modified: 2003-04-08 07:23:59 - Feat.: 0 - Title: Je podpis zmluvy s CSC v záujme občanov?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:27