StoryEditor

Bodka za balíkom. Česká vláda schválila návrh rozpočtu

29.09.2009, 11:34
Autor:
ČTKČTKLRLR
Vláda v utorok schválila návrh rozpočtu na budúci rok. Schodok bude po prijatí úsporných legislatívnych zmien z minulého týždňa dosahovať približne 163 miliárd českých korún, čo je 5,2 percenta z hrubého domáceho produktu (na snímke český premiér Jan Fischer).

ČTK to povedal zdroj oboznámený s rokovaním kabinetu. Vláda Jana Fischera musí Poslaneckej snemovni návrh rozpočtu predložiť do 30.septembra. Ak ho zákonodárci neschvália do konca roka, hrozí Česku hospodárenie podľa rozpočtového provizória.

Snemovňa musí najprv schváliť harmonogram prerokovávania rozpočtu, záverečné hlasovanie by sa malo odohrať od stredy 9.decembra.

Pôvodný návrh rozpočtu počítal so schodkom verejných financií vo výške 230 miliárd korún. Minister financií Eduard Janota preto predložil snemovni balík úsporných opatrení, ktorý ho mal znížiť o asi 70 miliárd. Ak by sa to nepodarilo, vláda premiéra Jana Fischera chcela rezignovať.

V snemovni sa o finálnu podobu balíka viedol tuhý boj. Nakoniec poslanci schválili napríklad zvýšenie sadzieb dane z pridanej hodnoty alebo zníženie materskej, naopak rodičovský príspevok alebo pôrodné sa v budúcom roku meniť nebudú. Štát che ušetriť aj na štvorpercentnom znížení platov všetkých štátnych zamestnancov, vrátane učiteľov.

Menej peňazí na výplaty pre pracovníkov v školstve sa ale nepáči odborárom. Premiér v nedeľu povedal, že vláda bude ešte so zástupcami pedagógov aj s ďalšími predstaviteľmi verejnej správy rokovať.

01 - Modified: 2004-12-29 21:30:04 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Si daňový poplatník? Plať! 02 - Modified: 2004-12-29 21:35:33 - Feat.: 0 - Title: Návrat Slovákov zo Srí Lanky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:25