StoryEditor

Začína sa nová nebezpečná fáza. Gréci si odložili splátky

05.06.2015, 11:40

Hoci to začiatkom týždňa vyzeralo, že by nekončiace rokovania Grécka s veriteľmi mohli dospieť k očakávanému cieľu, zdá sa, že na to len tak ľahko nedôjde. Hoci ešte pred niekoľkými dňami grécki predstavitelia tvrdili, že rozhodne neuvažujú o zlučovaní splátok Medzinárodnému menovému fondu a ešte včera počas dňa oznámili, že piatkové splátku MMF vo výške 300 miliónov eur uhradia, večer sa objavila správa o rozhodnutí Grécka požiadať MMF o zlúčenie všetkých júnových splátok do jednej paušálnej. Je to tak po prvýkrát za päť rokov gréckej krízy, keď Atény odložili splátku veriteľom zo záchranného programu v celkovej výške 240 miliárd eur. Dodržanie pôvodného splátkového kalendára očakávala aj šéfka MMF Christine Lagarde.

Rokovania budú pokračovať

V nadväznosti na včerajšie rokovania s prezidentom Európskej komisie Jean-Claude Junckerom a šéfom Euroskupiny Jeroen Dijsselbloemem pritom grécky premiér vyhlásil, že dohoda je na dohľad a navyše dodal, že Atény uhradia dnešný 300 miliónový záväzok MMF. Jeho postoj sa však zmenil potom, čo doma v Aténach tvrdo narazil. Aj Európska komisia označila schôdzku za "konštruktívnu" a uviedla, že ďalšie kolo rokovaní sa uskutoční v najbližších dňoch. Juncker oznámil, že v rokovaniach nastal pokrok, ale že nie je dostatočný, zatiaľ čo Dijsselbloem označil rozdiely medzi Gréckom a jeho veriteľmi za "naďalej pomerne veľké".

Zlúčenie júnových splátok

Medzinárodný menový fond potvrdil, že Grécko požiadalo o zlúčenie všetkých štyroch splátok do jednej jedinej, ktorú musí zaplatiť do konca júna. Zlučovanie záväzkov splatných počas jedného mesiaca MMF umožňuje, doteraz túto možnosť využila iba Zambia v polovici 80. rokov. Požiadavka na zlúčenie síce vzišiel od gréckej vlády, oficiálne ho však podala Grécka centrálna banka. Denník The Guardian toto rozhodnutie označil za novú nebezpečnú fázu. Minister financií Varufakis podľa The Guardian potvrdil, že Grécku dochádzajú peniaze, no dodal, že teraz má Grécko čas do 30. júna, čo je zároveň dátum uzávierky pre rokovania s veriteľmi.

Grécka kríza verzus G7

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vyjadrila jasne: "Sme neustále ďaleko od dosiahnutia záveru." Jedna fáza gréckej krízy sa však teraz k svojmu záveru bezpochyby blíži, bez dohody krajina každopádne zostane po štyroch mesiacoch patovej situácie bez peňazí. Sama Merkelová sa snažila o urýchlenie vyjednávania tento týždeň tiež preto, aby sa summit G7, ktorý od nedele hosťuje v Bavorsku nezvrhla v ďalšie kolo rokovaní o osude eurozóny. Tsipras podľa jej hovorcu na summit nebol pozvaný. Eurozóna teraz tlačí na to, aby došlo k dohode do 14. júna. Grécky premiér Alexis Tsipras sa dnes chystá prehovoriť k gréckemu parlamentu a predstaviť mu zoznam požiadaviek veriteľov. Grécko si návrh veriteľov preštuduje a vráti sa k rokovaciemu stolu.


Snímka: flickr/Arian Zwegers

Dohode stojí v ceste grécka ľavica

Aj keď bolo včerajšie vyhlásenie európskych predstaviteľov ohľadom dosiahnutia dohody v nasledujúcich dňoch relatívne optimistické, očakávajú Juncker a Dijsselbloem z Atén protinávrhy. Tsipras odmietol znižovanie dôchodkov a zvyšovanie dane z elektriny. Päťstranový plán veriteľov údajne počíta aj s predajom štátnych aktív a zachovaním nepopulárnych reforiem trhu práce, čo sú bezpochyby požiadavky s ktorými u gréckej ľavice Tsipras narazí. Veritelia údajne žiadajú zníženie výdavkov na dôchodky o jeden percentuálny bod HDP a zvyšovanie DPH na liečivá alebo elektrinu, čo by gréckemu rozpočtu malo priniesť takmer dve miliardy eur.

Predstavitelia gréckej vlády a Tsiprasovi spolustraníci ľavicovej Syrizy odsúdili požiadavky veriteľov ako neprijateľné. "Ide o tichú, skutočnú vojnu. V tejto vojne sa nepoužíva delostrelectvo, ani vojaci na hraniciach, ale všetky moderné metódy, ktoré má k dispozícii agresívny kapitalizmus," zdôraznil dnes grécky minister práce Panos Skurletis.

Podľa neho nedôjde k žiadnej dohode, ktorá by mala viesť k ďalšiemu zaťaženiu gréckeho obyvateľstva, a to najmä v oblasti pracovného trhu. Grécky minister životného prostredia a energie Panajotis Lafazanis, ktorý stojí na čele krajného ľavicového krídla formácie Syriza, odmietol navrhované prudké zvýšenie dane z pridanej hodnoty na energie. Zopakoval názor, že jediná možná dohoda s veriteľmi je taká, ktorá je v plnom súlade s vládnym programom.

Za všetko hovorí včerajšie palcové titulky straníckych novín Syrizy Avgi: "Pokračovanie úsporných opatrení? Nie, vďaka!"

Článok bol zverejnený na portály patria.cz

01 - Modified: 2007-06-18 20:15:23 - Feat.: 0 - Title: Boj za pracovný kódex pokračuje
01 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-18 09:23:14 - Feat.: - Title: Geopolitické konflikty predstavujú vážnu hrozbu pre svetové hospodárstvo, píše sa vo vyhlásení skupiny G7 03 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-03-15 16:19:28 - Feat.: - Title: Skupina G7 hrozí Iránu novými sankciami, ak poskytne Rusku balistické rakety 05 - Modified: 2024-02-24 19:48:35 - Feat.: - Title: Lídri G7 chcú zvyšovať cenu, ktorú Rusko platí za vedenie vojny na Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:27