StoryEditor

Ako najlepšie začať investovať (komentár dňa)

01.12.2015, 23:00

Investícia do dlhopisov je vhodným nástrojom pre diverzifikáciu portfólia. Tento prastarý spôsob finančných investícií sa počas svojej viac ako tisícročnej histórie dostatočne osvedčil. Pre firmu, organizáciu alebo štát je to na jednej strane spoľahlivý spôsob, ako získavať finančné prostriedky.

Na druhej strane investor nákupom dlhopisov požičiava emitentovi sumu vo výške investície. Jeho cieľom je získanie kupónových platieb, ktoré sa vyplácajú vo vopred stanovených termínoch. K dátumu splatnosti dlhopisu potom dostáva späť i svoju pôvodne vloženú istinu.

Adrenalín nielen u extrémnych športov
V rámci rozloženia investícií platí, že v portfóliu by mal mať zodpovedný investor minimálne päť nástrojov. Cieľom je zbaviť výnosovú krivku veľkých výkyvov, či už smerom nahor alebo nadol, a vytvoriť z nej kontinuálne rastúci trend.

Začiatočník by si mal vyberať tak, aby si pod zvolenými nástrojmi dokázal predstaviť niečo hmatateľné. Napríklad o Nemecku alebo Microsofte je aj začínajúci investor schopný nájsť si dostatok informácií.

Dlhopisy sú vhodným nástrojom najmä pre konzervatívnych investorov, pre ktorých nie je adrenalín spojený s akciami alebo menovými trhmi práve vyhľadávanou zábavou.

Keď jedno želiezko v ohni zaostáva, výnos ťahajú ostatní
Pomalý ekonomický rast a zlé politické rozhodnutia viedli v ostatnej dobe k zvýšeniu rizika pre vládne dlhopisy na rozvíjajúcich sa trhoch ocenené v USD. Ovplyvnilo to však aj firemné dlhopisy.

Je preto veľmi dôležité zvažovať riziko a preštudovať si všetky podrobnosti. Ak by sa aj napriek tomu stalo, že dlhopisu, do ktorého investor vložil 20 percent majetku, sa nedarí, stále je šanca, že celkový výnos potiahnu ostatné aktíva. Dôležitá je preto diverzifikácia. Pre začínajúceho investora by malo byť stráženie rizika najdôležitejšou časťou celého investičného procesu.

Nižší výnos prináša viac bezpečia
Zisk investora definuje výnos ako percento pôvodnej investície. Táto suma sa môže líšiť podľa rizikového profilu firmy alebo organizácie, ktorá dlhopisy vydala. Aj tu platí všeobecné pravidlo, že nižšie riziko je vykúpené nižším výnosom a naopak.

Nízke výnosy na firemných dlhopisoch vypovedajú o súčasnej prosperite danej spoločnosti a dávajú väčšiu šancu, že k investorovi dorazia všetky výplaty načas a v dohodnutej výške.

Začínajúci investor by mal venovať potrebný čas štúdiu. Prejsť si materiály o technickej analýze, či o psychológii tradingu. Cennou pomôckou overenia si správnosti investičných rozhodnutí je o dome obchodovanie na cvičných účtoch. Nič nejde hneď a preto sa obchodovaniu, tak ako každej inej činnosti, treba dlhodobo učiť.


 

01 - Modified: 2007-11-25 22:10:53 - Feat.: 0 - Title: Samotné euro ceny nezvýši
01 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 04 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 05 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:42