StoryEditor

Zásadne lepšie zajtrajšky očakávať netreba

06.01.2015, 23:00

V seriáli HN Prognózy 2015 budeme uverejňovať komentáre expertov k trendom na tento rok. Začíname prognózami pre svetovú ekonomiku.

Budúcnosť nikto nepozná. Hovoriť o tom, čo sa presne stane v roku 2015, je nemožné. Otázka teda znie: Existujú indície, že by sme mohli zažiť udalosť, ktorá by zahýbala globálnym ekonomickým systémom? Adepti existujú.

Japonsko už dlhší čas experimentuje so svojou monetárnou politikou. Japonská centrálna banka (BoJ) zvýšila objem nákupov vládnych dlhopisov koncom októbra 2014 na 80 biliónov jenov. A tak sa už koncom roka výnosy na japonských dlhopisoch prepadli do negatívneho teritória. Zvýšiť infláciu a nominálne mzdy sa však nedarí. Dokonca sa koncom roka stal presný opak. Nominálne mzdy klesli. A v nasledujúcom roku to, čo vláda potrebuje na svoj chod, pokojne absorbuje nákup dlhopisov BoJ. Monetizácia dlhov však nikdy dlho nevydržala a neviedla k prosperite.

Kartami zamieša politika

Pokojne sa dá tvrdiť, že na raste Číny stojí ostatný svet. A rast krajiny sa spomaľuje. Nečudo. V Číne môže pokojne prasknúť bublina na trhu s nehnuteľnosťami, ktoré sú obľúbenou investíciou domáceho obyvateľstva. Hrozbu poklesu si uvedomuje i tamojšia centrálna banka. Tá koncom roka znížila výšku povinných rezerv komerčných bánk, ktorým uvoľňuje zdroje pre nové investície. Otázkou ostáva, či to budú zmysluplné projekty a či sa podarí čínskym predstaviteľom udržať deklarovaný rast na úrovni 7,5 percenta. Ak nie, môže byť zle-nedobre.

Rusko môže zahýbať svetom kedykoľvek. Hlavne politicky. Konflikt na Ukrajine, následné sankcie, k tomu klesajúca cena ropy a panika strednej a vyššej vrstvy obyvateľstva spôsobili výrazný prepad ceny rubľa. Je to víťazstvo západných mocností? V dnešnom prepojenom svete netreba zabúdať na efekt bumerangu. Potenciálny krach ruských spoločností sa môže veľmi rýchlo obrátiť aj proti bankovému sektoru v USA či EÚ. Zároveň netreba zabudnúť na politiku ako takú. Rusi sú národ, ktorý vydrží veľa a zároveň ich politické špičky vedia hrať vysoké politické hry veľmi zručne.

Centrálne banky na rázcestí

Očakávate, že sa v EÚ všetko na dobré obráti? Aspoň to deklaruje nová komisia, keď si sľubuje nové investície vo výške 315 miliárd eur do vyschnutej európskej ekonomiky. Pomôžu? Po prvé, politické deklarácie počúvame už od roku 2008. So žiadnym efektom. Po druhé, o naštartovanie investícií sa už dva roky snaží Európska centrálna banka. Neúspešne. Po tretie, Európa má štrukturálne problémy. Je preregulovaná. Máme tu vysoké daňové zaťaženie a vysoké ceny energií. Máme nepružný trh práce. A sociálny systém, ktorý si verejné rozpočty môžu dovoliť čoraz menej. Zásadne lepšie zajtrajšky očakávať netreba.

USA sa tešia z nízkej oficiálnej nezamestnanosti a rastu HDP. Radosť však nemusí byť namieste. Netreba zabúdať na štruktúru novo vytvorených pracovných miest či na to, že v USA je viac ako 46 miliónov ľudí na sociálnom programe food stamp. Za „úspechmi“ USA stoja zároveň výrazné intervencie centrálnej banky (Fed) a vládne výdavky. Dlh USA prekročil hranicu 18 biliónov dolárov. To, že bude splatený, začína byť viac než len ilúziou. Hlavnou očakávanou správou roku 2015 však bude rozhodnutie Fedu o tom, či zvýši alebo nezvýši úrokové miery. Mali by sme si uvedomiť, že nízke úrokové miery sú spojené s mnohými investičnými projektmi a ich zvýšením môže práve množstvo projektov utrpieť straty. S čím je spojený pokles HDP a zvyšovanie nezamestnanosti. Nezabúdajme ani na klesajúcu cenu ropy, ktorá sa môže prejaviť v deflácii. To, či sa teda sadzby znížia, ešte len uvidíme.

Čierna labuť na obzore

Dnes žijeme vo svete veľkých intervencií vlád a významných politík centrálnych bánk. Podarí sa im zvládnuť ďalší rok bez toho, aby sme nezažili podobnú udalosť ako v roku 2008? Niektoré indície naznačujú, že áno, iné, že nie. Avšak pamätajme na jedno. Udalosť typu čiernej labute sa objavuje skôr znenazdajky ako plánovito. Vyššie potenciálne problémy by ju len umocnili.

01 - Modified: 2007-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krásny ako Pitt? Menej je niekedy viac
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
01. máj 2024 20:42