StoryEditor

Špekulácia na rast kakaa sa môže vyplatiť

31.10.2010, 00:06
Pobrežie Slonoviny, suverénne najväčší producent kakaových bôbov na svete (krajina sa podieľa cca. 1/3 na svetovej produkcii), sa pripravuje na prezidentské voľby. Tie sa uskutočnia už dnes.

Zaujímavosťou je, že od roku 2005 boli prezidentské voľby najmenej 6-krát prerušené z dôvodu nepokojov. Aj v tejto súvislosti bolo Organizáciou spojených národov (OSN) do Pobrežia Slonoviny nasadených 8000 vojakov a 1500 policajtov. Tí by mali posilniť domáce ochranné zložky. 

Dôležité voľby

Prezidentské voľby sú pre Pobrežie Slonoviny mimoriadne dôležité. V posledných rokoch chýbajú krajine predovšetkým zahraničné investície. Viac ako 25% z exportu krajiny tvoria príjmy z predaja kakaových bôbov. Z 21 miliónového ľudu sa živí pestovaním, zberom, spracovaním a inými činnosťami súvisiacimi s kakaovými bôbmi cca. 6 miliónov ľudí. V tejto súvislosti sú blížiace sa prezidentské voľby Pobrežia Slonoviny predovšetkým v centre pozornosti obchodníkov s kakaovými bôbmi.

Hrozba protestov

Kandidátmi na prezidenta sú súčasný prezident Laurent Gbagbo, bývalý prezident Henri Konan Bedie a bývalý premiér Alassane Oattara, ktorý má podporu predovšetkým na severe krajiny, kde možno povedať, že vláda stále nemá kontrolu nad rebelmi. Azda len ťažko možno očakávať, že by niektorý z kandidátov dosiahol potrebnú nadpolovičnú väčšinu, čo by si vyžiadalo druhé kolo prezidentských volieb. Zároveň možno očakávať, že každý z porazených kandidátov by mohol výsledky volieb napadnúť, a teda treba rátať aj s prípadnými nepokojmi a s možným oneskorením dodávok kakaových bôbov, oneskorením zásielok určených na export a podobnými problémami.

Anthony Ward a obrovská stávka na rast ceny

Možno aj v tejto súvislosti Anthony Ward, známy obchodník s hedgeovým fondom Armajaro Holdings Ltd., v ktorom pôsobí, uskutočnil v lete tohto roka nákup obrovského množstva zásob kakaových bôbov. Skúpil podľa informácií vtedy takmer celé zásoby bôbov na skladoch v Európe.

Do tejto obrovskej stávky investoval fond cca. 1 mld. USD, objem kakaových bôbov, ktoré tento hedgeový fond nakúpil predstavuje cca. 7% zo svetovej ročnej produkcie. Od doby, kedy bola informácia o obrovskej stávke Anthonyho Warda zverejnená, cena kakaových bôbov výrazne poklesla, konkrétne o cca. 20%.  

Bude sa história opakovať?

V súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami stoja za zmienku aj dve udalosti. Konkrétne október 2002, kedy sa cena kakaových bôbov vyšplhala na 17-ročné maximá z dôvodu obáv, že dodávky kakaových bôbov z Pobrežia Slonoviny by mohli byť ohrozené, keďže sa v krajine uskutočnil puč. Druhým príkladom je január 2006. Cena kakaových bôbov sa vyšplhala vtedy na 6-mesačné maximá po tom, ako protestanti zaútočili na konvoj OSN. 

Kakaové bôby - aktuálne zaujímavá príležitosť

Aktuálne sa cena kakaových bôbov pohybuje na úrovni okolo 2830 USD za tonu (decembrový futures kontrakt na burze ICE Futures US), resp. na úrovni okolo 1875 GBP za tonu (decembrový futures kontrakt na burze Liffe). Pokiaľ by sme sa pozreli na vývoj ceny kakaových bôbov pri medziročnom porovnaní, zistili by sme, že kakaové bôby sa aktuálne obchodujú v porovnaní s úrovňami spred roka o cca. 16% nižšie (viď priložený graf). Pohľadom na výkonnosť ostatných komodít možno povedať, že kakaové bôby sú po zemnom plyne druhou najmenej výkonnou komoditou za posledný rok.

kakaoveboby


Aj v tejto súvislosti sa nám kakaové bôby javia v strednodobom horizonte ako veľmi zaujímavá príležitosť. Špekulácia na rast by sa mohla ukázať ako úspešná stávka. Rozhodne však nejde o zaručenú príležitosť pre dosiahnutie zisku. Vývoj cien komodít by mohlo veľmi výrazne ovplyvniť aj zasadanie FOMC, ktoré je naplánované na 2.-3. november. Keďže FED by mohol oznámiť navýšenie kvantitatívneho uvoľňovania, s finančnými a aj komoditnými trhmi by to mohlo výrazne zakývať.

Navýšenie kvantitatívneho uvoľňovania by malo v strednodobom horizonte nahrávať býkom, a teda aj prípadné navýšenie kvantitatívneho uvoľňovania je v súlade s rastovým výhľadom pre kakaové bôby. Tie by sa tak v 4Q 2010 mohli podľa môjho názoru zaradiť medzi najvýkonnejšie komodity.

 

Pavol Vejmelka

analytik TRIM BROKER

 

01 - Modified: 2005-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európa vyhlásila boj nečestným obchodníkom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:30