StoryEditor

Používanie kariet sa zjednoduší

13.06.2006, 00:00
Klient by nemal pociťovať takmer žiadne rozdiely pri využívaní bankových služieb, či je vo svojej domácej krajine alebo v ktoromkoľvek štáte eurozóny.

Stalo sa vám, že bankomat v zahraničí vám nechcel vydať peniaze alebo obchod neakceptoval vašu platobnú kartu? Od januára 2009 bude šanca, že narazíte na takýto prípad, menšia. Každá banka totiž bude musieť klientom ponúkať minimálne jednu platobnú kartu, ktorú prijme každý bankomat a bude sa ňou dať platiť na každom POS termináli. Slovensko sa totiž pri vstupe do eurozóny zaviaže plniť úlohy, ktoré vyplývajú z projektu SEPA (Single euro payments agreement area). Jeho hlavnou úlohou je odbúrať hranice medzi krajinami, ktoré majú euro ako oficiálnu menu.

V zahraničí rovnako ako doma
Okrem možnosti použitia sú dôležité aj podmienky, za akých bude klient túto "celoeurópsku kartu" používať, a predovšetkým výška poplatkov. "Každý bankomat v Európskej únii by mal takúto kartu poznať za podobných podmienok, aké má klient na domácom trhu. To isté sa týka aj POS terminálov, musia ju prijať všetky za veľmi porovnateľných a transparentných podmienok," vysvetľuje Peter Tejbus, riaditeľ divízie platobného styku a vysporiadania Slovenskej sporiteľne.

Profitovať bude klient
Navrhované zmeny budú prínosom najmä pre klienta. Hoci sa jednotlivé kritériá ešte dolaďujú a sú predmetom diskusie, výsledkom bude, že klient by nemal pociťovať takmer žiadne rozdiely pri využívaní bankových služieb, či je vo svojej domácej krajine alebo v ktoromkoľvek štáte Európskej únie. Okrem jednoduchšieho používania platobných kariet to pocíti aj na rýchlejšom doručení peňazí do zahraničí a zo zahraničia a napríklad na rozšírení inkasných platieb. Servis pre klienta by tak mal byť čo najjednoduchší, najlacnejší a najtransparentnejší.

Bankám pribudnú úlohy
Návrhy pomôžu klientom, pre banky však budú znamenať ďalšie úlohy a náklady. Navyše zvládnuť ich misia v čase, keď sa pripravujú na prechod na novú menu, čo bude oveľa náročnejšie. Samotné zjednodušenie používania platobných kariet by však nemali banky výraznejšie pocítiť vo zvýšených nákladoch. "Slovensko by nemalo mať nejaké problémy, keďže tu neexistuje špeciálna národná schéma, to znamená, že karty vydávané na Slovensku sú plne kompatibilné s medzinárodnými systémami," myslí si prezident Združenia Ivan Kubaš zo Združenia pre bankové karty (ZBK). Každá banka, ktorá patrí do ZBK, je totiž aj členom medzinárodnej kartovej spoločnosti. Problémy budú mať podľa neho skôr krajiny ako Francúzsko, Taliansko či Belgicko, ktoré majú národné schémy a budú ich musieť zjednotiť. Na rozdiel od zavedenia novej meny sa zmeny v kartových službách budú zavádzať postupne. "Prvé produkty spĺňajúce podmienky SEPA sa síce začnú používať od začiatku roka 2008, plný prechod sa však očakáva až od roku 2010," hovorí Ladislav Unčovský, výkonný riaditeľ Asociácie bánk. Aj keď na začiatku budú mať banky s prípravou na úlohy vyplývajúce z projektu SEPA určité náklady, neskôr po zabehnutí systému môžu ťažiť zo zjednodušenia celého procesu. To sa môže v konečnom dôsledku premietnuť v nižších poplatkoch za bankové služby.

Čo je projekt SEPA

SEPA (Single euro payments agreement area) je iniciatíva, ktorá má zjednotiť, zjednodušiť a stransparentniť bankové služby v eurozóne. Jej prijatie bude od začiatku roku 2008 záväzné pre všetky štáty, ktoré prijali euro. Celkovo sa ním bude riadiť až 29 krajín, pretože k tejto iniciatíve sa pridali aj Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Island a Nórsko. Pre Slovensko sa stane záväzný od 1. januára 2009, na kedy je naplánovaný termín prijatia eura. Výsledkom projektu by malo byť, že všetky bankové služby budú rovnaké alebo porovnateľné ako domáce, regionálne rozdiely v podmienkach a poplatkoch medzi členskými krajinami eurozóny by mali zaniknúť.

01 - Modified: 2003-03-11 20:29:04 - Feat.: 0 - Title: Americká vláda už dnes pripravuje obnovu Iraku 02 - Modified: 2003-03-11 20:33:18 - Feat.: 0 - Title: Koalícia o nástupcovi Vladimíra Mitra
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 10:24