StoryEditor

Mladých budú vzdelávať firmy

11.09.2014, 14:00
Autor:
macmac
V mnohých krajinách už duálne vzdelávanie funguje. A úspešne.

Učenie sa priamo v podnikoch, čiže teória skĺbená s praxou. To je hlavná myšlienka duálneho vzdelávania, ktoré po mnohých európskych krajinách čaká zrejme rozmach aj u nás. „Spoločnosti budú viac a viac investovať do druhotného vzdelávania svojich zamestnancov, nakoľko školský systém nedostatočne pokrýva potreby trhu a kvalifikácia je nedostatočná,“ hovorí pre HN Martin Miklánek, regionálny riaditeľ spoločnosti Manpower.

V zahraničí sa systém osvedčil

Vzdelaných ľudí máme dosť. Problémom je, že majú počas  štúdia málo praxe a po škole sa z nich často stávajú dlhodobo nezamestnaní. Je to o to horšie, že v podstate ešte nikdy nepracovali. Duálny systém je dobre odskúšaný v zahraničí - uplatneniu mladých výrazne pomohol. „Veľmi dobrý príklad máme z Nemecka, kde vďaka stážam a absolventskej praxi pomohol znížiť počet dlhodobo nezamestnaných mladých ľudí až o sedemdesiat percent,“ hovorí ďalej Miklánek. Dobré skúsenosti má aj Rakúsko, kde navštevuje učňovské školy až osemdesiat percent mladých.

Priorita aj pre ministerstvo

Ministerstvo školstva o probléme vie a pripravuje nový zákon o odbornom vzdelávaní. Jedným z cieľov je zapracovanie prvkov duálneho vzdelávania do systému, ktorý máme. „Je to jedna z priorít nielen rezortu školstva, ale aj vlády SR. Zákon by mal byť predložený na rokovanie vlády do konca tohto roka. V súčasnosti v spolupráci s ministerstvom financií hľadáme spôsob, ako motivovať firmy a podnikateľov, aby sa zapojili do duálneho vzdelávania.“ hovorí Beáta Dupaľová Ksenzsighová z komunikačného odboru.
Svetlým vzorom je aj Švajčiarsko, kde sa na príprave svojich budúcich kolegov významne angažujú firmy. Pomáha to nielen absolventom, ale aj im, keďže si pracovníkov vychovajú sami tak, ako potrebujú, a po podpise zmluvy proces „zaúčania“ môžu preskočiť.

Učeň zároveň aj pracuje

Ďalšou výhodou tohto systému je, že sa znižujú náklady na učňov; počas praxe totiž vytvárajú ekonomickú hodnotu. Aj keď dostávajú plat, štátu výrazne klesajú náklady. Plusom je okrem toho aj skutočnosť, že učňom či študentom je umožnené inovovať systém, teda prinášať nové nápady, čím firma rastie a zdokonaľuje sa.

01 - Modified: 2006-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyhrali rozpory kultúr
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 02 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 05 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 19:23