StoryEditor

Desať železných zásad investora

21.10.2014, 00:00
Čo by mal vedieť každý, nielen začínajúci investor.

Odhodlajte sa mať lepšiu budúcnosť

Nie nadarmo sa vraví, že aj tá najdlhšia cesta sa začína prvým krokom. Rovnako je to aj s investovaním. Čím skôr pochopíme, že investovanie je v podstate odloženie aktuálnej spotreby za účelom mať lepšiu budúcnosť, tým lepšie máme vyhliadky. Ak disponujeme peniazmi, môžeme ich aktuálne minúť na nákup tovaru alebo služieb. Ak ich však investujeme a rozmnožíme ich, v budúcnosti môžu byť naše nákupné možnosti úplne iné. Zásadou je schopnosť vidieť v súvislostiach, ale aj v dlhšom časovom horizonte. Vybudujte si v sebe schopnosť vytrvať a veriť v svoje rozhodnutia, dobré veci niekedy potrebujú čas.

Postupujte krok za krokom

Investovanie sa stáva aktuálne aj módnou záležitosťou, ľudia chcú ísť s trendom. Postup by mal však byť pozvoľný, je potrebné postupne si osvojiť pravidlá fungovania a zásady finančných trhov a odpútať sa od tradičných spôsobov ukladania peňazí smerom k progresívnejším investičným možnostiam. Na Slovensku investuje formou priameho nákupu finančného nástroja, ako je napr. dlhopis alebo akciový titul, iba 3-5 % investorov. Ak hodnotíme kolektívne investovanie a podielové fondy, tu je situácia mierne lepšia, avšak ani zďaleka nedosahuje priemer EÚ. Je to dosť pochopiteľné vzhľadom na relatívne nízku, no stále sa zlepšujúcu finančnú gramotnosť a absenciu investorskej kultúry v minulosti.

Spoznajte svoj investičný profil

Spoznaj sám seba! Aj takto by sa dala charakterizovať ďalšia investorská zásada. Znamená to, že by sme mali prehodnotiť svoje preferencie, finančné správanie a disciplínu. ale hlavne a predovšetkým vzťah k investičnému riziku. Je dôležite, aby zvolený finančný nástroj alebo investičná služba bola v súlade s našou tzv. ľudskou povahou a ochotou riskovať. Zásadou je vždy triezvo zhodnotiť svoje finančné možnosti a nepreceňovať sa. Rovnako vždy reálne a pravdivo vypĺňať investičné dotazníky, ktoré majú pri investovaní svoje opodstatnenie, ich výsledkom by malo byť zosúladenie investičného profilu a vhodného investičného riešenia.

Stanovte si investičné ciele

Najčastejšou, avšak zásadnou chybou býva precenenie očakávaní ohľadne návratnosti vložených financií. Z dlhoročnej praxe môžeme konštatovať jednu zaujímavosť, že klient príjme dokonca lepšie správu o drobnej strate ako informáciu, že neboli splnené jeho investičné ciele . Dokonca sa to stáva aj vtedy, keď je jeho profit nad trhovým priemerom. Majte preto triezve a rozumné očakávania, vyhnete sa tak nepríjemnostiam v budúcnosti.

Voľba vhodných investičných nástrojov a investičných služieb

Hneď v úvode si je potrebné uvedomiť, že investovanie a zvyšovanie finančnej bonity je dlhodobý, postupný a strategický proces. Skratky neexistujú. Preto najvyšší výnos nemusí automaticky znamenať aj najlepšie zvolenú cestu. Špecializácia vo všetkých oblastiach si vyžaduje odborný prístup, preto stojí rozhodne za úvahu, poradiť sa s odborníkom pri voľbe investície, prípadne využiť investičné služby profesionálnych inštitúcií so špecializáciou na investovanie. Precenenie vlastných schopností a strata reálnej sebareflexie sa nevypláca.

Vybudujte si trpezlivosť a vytrvalosť

Ďalšou negatívnou, no typicky ľudskou vlastnosťou, je netrpezlivosť. Isto poznáte známy citát, že ľudia majú tendenciu preceňovať, čo je možné dosiahnuť za rok, no podceňovať dosiahnuteľné za dekádu. Pri investovaní to platí obzvlášť. Ak investor vytrvá vo svojom investičnom odhodlaní, časom môže prekvapiť aj sám seba, dosiahnutím väčších finančných cieľov alebo ich skorším naplnením.

Čítajte, študujte, vzdelávajte sa

Jednou z reálnych možností, ako uspieť vo svete investícií, je mať nielen dobrú finančnú gramotnosť, znalosti a skúsenosti, ale mať i tzv. informačnú výhodu. Tú obzvlášť cennú informáciu vám len tak niekto za darmo nepovie, je potrebné ju identifikovať na základe dostupných možností. To však nejde zo dňa na deň, túto schopnosť treba rozvíjať. Pochopenie zákonitostí, vyhodnotenie rizík a fungovania vám môže v budúcnosti priniesť väčší osoh, ako by ste si pôvodne mysleli.

Poraďte sa s profesionálom

Na odborné činnosti, s ktorými nemáme skúsenosti, si zvykneme najímať poradenské, odborné teda profesionálne služby. Prečo to neurobiť aj pri investovaní? Uvedomme si, koľko času venujeme zárobkovej činnosti a koľko rozhodovaniu o naložení s voľnými zdrojmi. Rozvaha, časový priestor, profesionálny prístup v zásade vyústia do správneho investičného rozhodnutia.

Rozšírte si obzory

Určite to poznáte, to čomu venujete pozornosť a čo si všímate odrazu vidíte akoby častejšie. Rovnako to platí aj pri investovaní, majte otvorené oči a myseľ, konzultujte, zaujímajte sa... Zvýšite tak pravdepodobnosť, že čoskoro identifikujete vhodnú investičnú príležitosť.

Odmeňte sa

Dodržiavanie zásad finančnej disciplíny môže byť občas náročné, vhodným a osviežujúcim prvkom pre jej udržanie býva motivácia, ktorú si doprajeme. Najväčšou odmenou býva naplnenie investičného cieľa alebo spotreba výnosu. Následne ste opäť pripravení a odhodlaní pokračovať v investičnom zámere ďalej. V takomto prípade sa investícia a jej priebeh stáva pre nás akousi odbornou zručnosťou, z ktorej môžeme mať potešenie a osoh po celý život, investor a peniaze totiž dôchodok nepoznajú.

01 - Modified: 2006-11-24 07:02:00 - Feat.: 0 - Title: Jahnátek rokoval s írskym ministrom pre zahraničný obchod o podnikateľskej misii
01 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-15 05:38:42 - Feat.: - Title: Všetko najlepšie, investičné fondy!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/skola-investora, menuAlias = skola-investora, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:46