StoryEditor

Ľudia nabrali odvahu: Bol si agent ŠtB? Odstúp

23.04.2007, 00:00
Ľudia, ktorí pôsobia vo verejnom živote a v minulosti ich Štátna bezpečnosť evidovala ako svojich agentov, by mali opustiť svoje funkcie. Prieskum HN potvrdil, že zložiť funkciu by mali najmä sudcovia a ministri, ktorých minulosť je spojená s ŠtB.
V článku je graf   

Taký je názor drvivej väčšiny Slovákov - vyplýva to z marcového prieskumu, ktorý pre HN urobila na reprezentatívnej vzorke 1 041 obyvateľov agentúra Focus. Názor, že bývalý agent ŠtB by "určite mal odstúpiť" a "asi mal odstúpiť" z verejnej funkcie, ktorá bola predmetom prieskumu, sa pohybuje na hranici 80 percent. Šéf agentúry Focus Ivan Dianiška to vysvetľuje tým, že na verejnosti nastal výrazný posun k politickej korektnosti. "Prejavila sa odvaha ľudí. Naučili sa hovoriť postoj morálne správny." Dianiška pripomína, že o odchode bývalých agentov z verejného života sú presvedčení predovšetkým ľudia z Bratislavského kraja, skôr mladší ako starší a hlavne voliči SDKÚ-DS, ĽS-HZDS či KDH.
Najcitlivejšie vnímajú občania pritom pôsobenie bývalých agentov ŠtB vo funkcii sudcu a ministra. Len o niečo menej opýtaných by rado videlo odchod z funkcie poslanca parlamentu alebo starostu či primátora v prípade, že figuruje aj v zoznamoch ŠtB ako agent. Kňazom, ktorých údajnou spoluprácou s komunistickou tajnou políciou zviditeľnil arcibiskup Ján Sokol, patrí až piata priečka. Za nimi nasledujú už len štátni úradníci na ministerstve.
Sudca = právo a poriadok
Prvenstvo sudcov v tomto rebríčku vysvetľuje Dianiška tým, že verejnosť ich berie ako "nezávislých arbitrov - postavy, ktoré udržiavajú právo a poriadok". Preto v prípade spolupráce s ŠtB panuje voči nim najväčšia averzia. "Je samozrejmé a legitímne, ak občan požaduje od ústavných činiteľov - a zvlášť sudcov - mravnú a etickú integritu," hovorí prezidentka Združenia sudcov Slovenska Jarmila Sopková Maximová. Nevie však o nikom spomedzi sudcov, kto by v minulosti pôsobil ako agent ŠtB. Pripomína, že začiatkom roka 1992 prešli všetci sudcovia lustráciou.

Klinutím na obrázok ho zväčšíte...

Tolerancia ku kňazom
Naopak, kňazi skončili pomerne dobre preto, že voči nim existuje určitá tolerancia predovšetkým medzi staršími, veriacimi ľuďmi z menších obcí. "Navyše môžu zastávať názor, že kňazi skončili na zoznamoch ŠtB neprávom," dodáva Dianiška. Hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika záver prieskumu prekvapil. "Kňazi majú na Slovensku morálny kredit a v individuálnych prípadoch zafungovala aj osobná skúsenosť."
Sankcie? Takmer žiadne
Očistu od bývalých "eštebákov" čakajú občania aj od politiky. Práve politické strany však po tom, čo sa vo zverejnených zoznamoch ŠtB objavili aj niektorí ich predstavitelia, mali problém vyrovnať sa s prípadmi, ktoré "vyplávali" na povrch. Bývalí agenti tajnej polície však svorne tvrdili, že nič nepodpísali, nikoho neudávali. Aj z tohto dôvodu sa nedočkali ani sankcie materských strán. Výnimku predstavovala len SMK či ANO, ktoré vyzvali svojich ľudí na odstúpenie z funkcií, pokiaľ sú na zoznamoch ŠtB. SDKÚ-DS sa touto témou odmietla zaoberať. Stačilo, že dotyční vyhlásili, že vedome nespolupracovali. Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico v tom čase zas tvrdil, že zverejnené zväzky komunistickej ŠtB nie sú dôveryhodné a nemali by sa zverejňovať.

01 - Modified: 2003-05-13 06:59:34 - Feat.: 0 - Title: Matuský: Cena elektriny nevplýva na prepúšťanie 02 - Modified: 2003-05-13 07:03:29 - Feat.: 0 - Title: Ministerku Shortovú nahradí barónka čiernej pleti 03 - Modified: 2003-05-13 07:06:05 - Feat.: 0 - Title: Zachráni nemocnice zníženie neefektívnosti?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 11:25