StoryEditor

Galko: Vojenskej správe zvýšili rozpočet o tretinu

29.11.2013, 11:16
Autor:
tasr, stltasr, stl

Rozpočet Vojenského spravodajstva (VS) bol počas roku 2013 cez mimoriadne vnútrorezortné opatrenia ministerstva obrany (MO) navýšený o takmer 30 percent. Na budúci rok má pritom vojenská tajná služba dostať z rozpočtu o 15 percent viac, ako bolo plánované pre tento rok, čo je v rozpore so sľubmi o 19-percentných úsporách, ktoré mali prísť po zlúčení dvoch vojenských tajných služieb do jednej. Na dnešnom brífingu to vyhlásil podpredseda SaS a člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti VS Ľubomír Galko.

"Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) 21. decembra 2012 vyhlásil, že zlúčením Vojenskej spravodajskej služby a Vojenského obranného spravodajstva do VS bude dosiahnutá úspora 19 percent v rozpočte VS. Ministra Glváča dobehla lacná lož. Ubezpečujem, že takto vo vzduchu lietajú milióny eur," vyhlásil Galko.

O výdavkoch VS v roku 2013 rokoval vo štvrtok (28.11.) aj osobitný kontrolný výbor, pričom Galko sa zaujímal práve o 30-percentné navýšenie rozpočtu VS v tomto roku. "Inde sa bežným vojakom vzalo a Glváčovým tajným sa pridalo. Je absurdné, že vo vedení VS sú ľudia podozriví z tunelovania a pritom sa im zvyšuje rozpočet. Je to rovnaké, ako by ste pedofilom dali na noc strážiť dieťa. Keď som sa spýtal, na čo boli vynaložené milióny počas roka, dostal som odpoveď, že aj na niektoré položky ako mzdy, bežné výdavky či technológie," uviedol Galko.

O týchto položkách však podľa jeho slov najskôr Glváč tvrdil, že sa na nich ušetrilo. "Netreba mať doktorát z logiky, aby sme pochopili, že ak tvrdím, že som napr. na mzdách ušetril, nemôžem druhým dychom tvrdiť, že dodatočné peniaze som použil na mzdy," podotkol.

Galko preto na zasadnutí výboru navrhol uznesenie, aby Glváč musel do dvoch týždňov predložiť konkrétny rozpis položiek, na čo boli dodatočné peniaze vynaložené. "V predloženom materiáli bol účel označený všeobecne ako 'rozvojové projekty'. Poslanci Smeru-SD však môj návrh zamietli. Smer-SD znemožnil kontrolu nakladania s peniazmi občanov v tajných službách. To nie sú peniaze Smeru-SD ani Glváča, ale peniaze občanov SR," zdôraznil opozičný poslanec.

Podľa jeho slov sa kontrole hospodárenia bráni len človek s nečistým svedomím. "Preto som sa rozhodol predložiť na budúci rok zákon o tom, aby aj rozpočet VS a návrh jeho záverečného účtu boli verejné rovnako, ako je to v prípade rozpočtu SIS. Nech verejnosť vidí, ako sa tam bačuje," povedal.

Líder SaS Richard Sulík vyhlásil, že za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) bola vtedajšia Vojenská spravodajská služba tunelovaná a minister Glváč namiesto vyvodenia zodpovednosti dôstojníkov podržal vo funkciách a takto prikryl zločiny a rozkrádačky. "Dnes je na stole rozpočet VS a ukazuje sa, že Glváč nielenže kryje rozkrádanie, ale podporuje šafárenie. Dochádza k presunu peňazí z časti rezortu, ktoré sú ako tak pod kontrolou verejnosti, do časti, ktorá kontrolovaná nie je," dodal.

Odlišný pohľad na hospodárenie VS vo štvrtok prezentoval predseda kontrolného výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS). Podľa jeho slov by sa spojenie tajných služieb mohlo zdať po prvom roku fungovania ako efektívne. "Je nádej, že po prvom roku fungovania zlúčeného systému budeme môcť povedať, že to bola dobrá myšlienka a že ten proces je efektívnejší," uviedol.

01 - Modified: 2005-10-03 14:37:09 - Feat.: 0 - Title: Slovan späť do 1. ligy, veľká výzva pre Jankecha
01 - Modified: 2022-04-30 09:53:32 - Feat.: - Title: Poľsko ochráni slovenský vzdušný priestor zadarmo. Platiť budeme iba za palivo 02 - Modified: 2022-03-30 09:35:39 - Feat.: - Title: Naď: V našom rezorte stále nachádzame ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť 03 - Modified: 2022-03-24 15:51:09 - Feat.: - Title: Naďov tender za stovky miliónov mieri do finále. V boji vedú Fíni, no český zbrojár sa nevzdáva 04 - Modified: 2022-03-17 09:53:35 - Feat.: - Title: Naď: Slovensko sa zatiaľ nedohodlo na poskytnutí systému S-300 Ukrajine 05 - Modified: 2022-03-09 12:10:00 - Feat.: - Title: V aktívnych zálohách máme iba 136 vojakov. Zvýšila vojna v susedstve záujem o dobrovoľnú obranu Slovenska?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:57