Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico (Smer-SD). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

"Kto hľadá, nájde," hovorí Fico. Peniaze na dôchodky podľa premiéra existujú

02.12.2023, 13:41
Autor:
redredTASRTASR

Rozpočet by vláda mala schváliť už túto stredu, deficit v roku 2024 bude nižší ako tento rok.

Ak sa predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini rozhodne kandidovať za prezidenta, strana Smer-SD ho podporí. Premiér a predseda Smeru Robert Fico to uviedol v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Pellegriniho by podporil

Rozpočet by vláda mala schváliť už túto stredu. "S koaličnými partnermi sme sa dohodli, návrhy pôjdu do vlády v pondelok. Bude spĺňať všetky ciele, ktoré sme dohodli s Európskou komisiou," tvrdí Fico v Sobotných dialógoch.

Premiér uviedol, že tento rozpočet konsoliduje a deficit v roku 2024 bude nižší ako tento rok. Avizoval, že nebude siahať na dosiahnutý sociálny štandard.

Fico nemá podľa jeho slov žiadne úvahy o tom, kedy sa Pellegrini rozhodne oznámiť prezidentskú kandidatúru. Zároveň uviedol, že ak pôjde kandidovať, má podporu Smeru. Sám o takomto kroku neuvažuje.

image

Pellegrini má jednu veľkú výhodu. Používa najvýkonennejšiu taktiku, hovorí pre HN expertka

"Politická mapa sa po voľbách zmení. Napríklad tým, že existujú malé politické strany, ktoré sa hlásia k ľavicovému spektru. Mám predstavu o dvoch troch, ktoré by sa zintegrovali do Smeru," vyhlásil premiér. Priama voľba prezidenta by podľa neho však mala zostať.

Zmeny na úradoch

Premiér potvrdil zámer novelizovať trestné kódexy.  Pred parlamentnými voľbami sa podľa neho diskutovalo o rôznych návrhoch politických strán týkajúcich sa Špecializovaného trestného súdu a špeciálnej prokuratúry.

Na otázku, či trestný súd zostane, sa vyjadril stručne: "Uvidíme". Zároveň dodal, že vláda urobí všetky kroky preto, aby odvolala Daniela Lipšica z Úradu špeciálnej prokuratúry a tiež upraví postavenie kajúcnikov.  

Potvrdil aj prípravu novely zákona týkajúceho sa fungovania Úradu na ochranu oznamovateľov, ktorý by mal prejsť skráteným legislatívnym konaním. "Pracujeme na zmene, aby tento zákon nebol zneužívaný, ako je zneužívaný teraz," uviedol.

image

Fico vs. Slovensko. Súd v Štrasburgu píše premiérovi, týka sa to odposluchov z poľovníckej chaty

Fico zároveň potvrdil, že vláda schválila rozšírenie okruhu ústredných orgánov štátnej správy a pozícií o riaditeľa Slovenskej informačnej služby a riaditeľa Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky a Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, aby poslancom, ktorí odídu na tieto pozície, zostal mandát a mohli si ho v prípade odchodu uplatniť.

O zmenách kódexov podľa svojich slov komunikuje s Európskou komisiu. Chce sa tak vyhnúť riziku, že by Slovensko mohlo mať ťažkosti pri čerpaní eurofondov. Odmieta, že zmeny v trestnom práve by mali byť revanšom.

Otázka nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby podľa Fica vládu netlačí. Vedením je podľa neho poverený profesionál. "Tibor Gašpar by bol perfektným kandidátom na šéfa Slovenskej informačnej služby. Ja by som nemal čo váhať ani sekundu, ale sme príliš ďaleko," naznačil. Niektorým podľa neho prekáža, že je Gašpar falošne obvinený.

Ministerstvo zdravotníctva chce zasa predložiť návrh na zmenu vedenia na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Sociálna pomoc

"Kto hľadá, nájde," odpovedal na otázku, odkiaľ vláda vzala dodatočných 300 eur pre dôchodcov. Bližšie sa však nevyjadril. Po vyplatení mimoriadneho príspevku podľa neho dlh nenarastie.

"Pracujeme so zlou finančnou situáciou, ktorú sme zdedili," povedal premiér. Zároveň dodal, že predčasný dôchodok by vláda meniť nemala. Rodičovský by mal zostať v takej podobe, ako je upravený v zákonodarstve.

Zdroje na vyplatenie plnohodnotného rodičovského dôchodku podľa neho existujú. Ak ide o vdovské, invalidné či sirotské dôchodky, budú sa vypočítavať z priemeru v danej kategórii.

image

Výroky politikov: Fico tvrdí, že mu chce Sulík skomplikovať život. Šéf SaS hovoril o motanici a pakárni

"Banky majú rekordné zisky, robíme kroky aj smerom k bankám, ktoré vláda verejnosti predloží v pondelok," povedal Fico. Pomoc s hypotékami bude smerovaná trom kategóriám ľudí: Tým, ktorým banky v roku 2023 oznámili, že im menia úrok.

Druhou kategóriou sú ľudia, ktorým sa budú refixovať úrokové sadzby po 1. januári 2024. Poslednou kategóriou sú tí, ktorí sa po 1. janurári 2024 rozhodnú vziať nový hypotekárny úver.

Premiér avizoval, že financie nemôžu byť uplatnené na investičné byty. Či sa bude meniť majetková daň z dedičstva sa zatiaľ nevyjadril. 

 

01 - Modified: 2023-12-01 21:49:11 - Feat.: 0 - Title: Víkendové diskusie: Spory o dôchodkoch i to, či bude Pellegrini kandidovať na prezidenta 02 - Modified: 2023-12-02 12:18:36 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini má jednu veľkú výhodu. Používa najvýkonennejšiu taktiku, hovorí pre HN expertka 03 - Modified: 2023-12-01 14:22:14 - Feat.: 1 - Title: Vláda hľadá riešenie na výmenu turbín vo vodnej elektrárni Gabčíkovo, tvrdí Fico 04 - Modified: 2023-12-01 11:28:30 - Feat.: 1 - Title: Fico sa nemôže spoliehať, že mu vyššie dane v rozpočte prejdú bez odporu, znie z SaS 05 - Modified: 2023-12-01 09:02:47 - Feat.: 1 - Title: Fico označil Sulíkovho nominanta za teroristu, chce jeho hlavu. No právnik pre HN varuje: Je tu lex Jahnátek 06 - Modified: 2023-12-01 07:28:55 - Feat.: 1 - Title: Koalícia sa dohodla na rozpočte. Návrh je konsolidáciou aj zachovaním sociálneho štátu, tvrdí Fico
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:44