StoryEditor

Šimečka: Už sa dá naplno povedať, že štvrtá Ficova vláda postupuje presne podľa maďarského scenára

12.03.2024, 11:29
12.03.2024, 12:12
Autor:
chocho
  • Cieľom návrhu rezortu kultúry je podľa šéfa PS vytvoriť médium, ktoré bude servilne pomáhať vláde a kde budú pretláčané proruské naratívy.
  • PS organizuje protest, okrem toho sa čo najskôr pokúsi zvolať výbor pre kultúru a médiá a bude žiadať stiahnutie návrhu. 
  • Podľa Zory Jaurovej sú plány na dofinancovanie verejnoprávneho média prostredníctvom zmluvy so štátom proti európskym pravidlám.

Vláde ide o to vytvoriť vlastnú propagandistickú štátnu televíziu. V reakcii na návrh zákona na zmeny v RTVS, ktorý v pondelok zverejnilo ministerstvo kultúry, to vyhlásil predseda najsilnejšej opozičnej strany PS Michal Šimečka. Avizuje, že opozícia sa proti tomu postaví rovnako, ako sa to stalo pri novele Trestného zákona.

V piatok preto PS a SaS organizujú protest, ktorý sa uskutoční o 18.00 na Námestí slobody v Bratislave pred Úradom vlády. Jeho názov je Slovensko je viac ako Fico.

image

Kľúčové zmeny, ktoré Šimkovičová chystá v RTVS. Na post šéfa sa hlási už osem ľudí

Cieľom návrhu je podľa Šimečku “vytvoriť médium, ktoré bude servilne pomáhať tejto vláde, kde budú jej predstavitelia vykresľovaní v tom najlepšom svetle bez politických oponentov, bez kontextu, kde budú pretláčané proruské naratívy. Bude to médium, o ktorého programe aj vedení bude rozhodovať vláda.”

Podpredsedníčka PS Zora Jaurová návrhu vyčíta, že zmeny predkladá bez uvedenia akéhokoľvek dôvodu. Kritizuje aj fakt, že je predložený v skrátenom legislatívnom konaní.

Návrh rezortu kultúry bol včera podaný do medzirezortného konania. Rokovanie v parlamente o novelizácii je naplánované na aprílovú schôdzu. Jednou z hlavných zmien je, že RTVS má formálne zaniknúť a vzniknúť nový orgán Slovenská televízia a rozhlas – známy bude pod skratkou STR. 

image

Rebranding RTVS môže stáť od jedného až do päť miliónov eur. Divákov však bude zmena roky mýliť

Problematické dofinancovanie

S tým automaticky prichádza aj zmena vedenia. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí parlament.

Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, čo je však podľa Jaurovej problematické.

"To právne nie je možné, čo nám potvrdil aj minister financií, keď sedel na výbore pre kultúru a médiá, pretože to je dvojité financovanie. My dnes, bohužiaľ, tým že sa zrušili koncesionárske poplatky, máme televíziu financovanú priamo zo štátneho rozpočtu a tým pádom ju už nie je možné financovať druhýkrát zo štátneho rozpočtu prostredníctvom zmluvy so štátom. To je proti európskym pravidlám," vyhlásila poslankyňa progresívcov. 

image

Zmeny v RTVS: Je to neakceptovateľný útok. Čelíme výzve zastaviť Roberta Fica, reaguje Gröhling

Aké kroky podniknú

Jaurová avizuje, že sa čo najskôr pokúsia zvolať výbor pre kultúru a médiá, kde budú chcieť ministerke Martine Šimkovičovej a predkladateľom zákona klásť otázky, ako vnímajú súlad tohto zákona s európskou legislatívou. 

Práve pre tento nesúlad budú žiadať stiahnutie návrhu. “Budeme kontaktovať európske inštitúcie a tlačiť na vládu, aby zákon stiahla a prepracovala a aby prešiel celospoločenskou diskusiou,” priblížila Jaurová.

“Už sa asi dá povedať úplne naplno, že štvrtá vláda Roberta Fica postupuje presne podľa príručky autokratov, podľa maďarského scenára, ovládnuť médiá, tie verejnoprávne, potom zastrašiť súkromné, nezávislé a kritické médiá. A zároveň ovládnuť bezpečnostný aparát aj takým pokútnym spôsobom, akým dosadili Pavla Gašpara do de facto čela SIS. To všetko napĺňa znaky maďarského scenára a treba sa tomu postaviť,” zdôraznil Šimečka.

01 - Modified: 2024-03-12 10:33:56 - Feat.: 1 - Title: Zmeny v RTVS: Je to neakceptovateľný útok. Čelíme výzve zastaviť Roberta Fica, reaguje Gröhling 02 - Modified: 2024-03-12 10:37:15 - Feat.: 1 - Title: Remišová: RTVS má byť po novom slúžkou vládnej moci 03 - Modified: 2024-03-12 09:50:07 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová ukázala zmeny v RTVS: Bude sa volať STR, Machaj dňom účinnosti zákona skončí 04 - Modified: 2024-03-12 08:26:08 - Feat.: 1 - Title: Navrhované zmeny v telerozhlase z neho vytvárajú spolitizované štátne médium, tvrdí KDH 05 - Modified: 2024-03-11 07:57:45 - Feat.: 1 - Title: Dušan Jarjabek pre HN: RTVS by sa mala rozdeliť a treba opäť zaviesť aj koncesionárske poplatky
01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta 03 - Modified: 2024-04-16 10:34:11 - Feat.: - Title: Zákon o zmenách v slovenskej televízii chceme predložiť na vládu budúci týždeň, hovorí Šimkovičová 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:13:16 - Feat.: - Title: SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie, minister Taraba jeho odvolanie neavizuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 15:10