StoryEditor

Artmedia myslí na historický postup

23.08.2005, 00:00
Na štadióne Partizanu Belehrad sa dnes večer rozhodne o tom, či sa po osemročnej pauze opäť objaví slovenský klub v hlavnej fáze najprestížnejšej klubovej súťaže -- Ligy majstrov.
Na štadióne Partizanu Belehrad sa dnes večer rozhodne o tom, či sa po osemročnej pauze opäť objaví slovenský klub v hlavnej fáze najprestížnejšej klubovej súťaže - Ligy majstrov. Šancu prebojovať sa medzi absolútnu európsku špičku a zapojiť sa do lukratívnej miliónovej súťaže má Artmedia Bratislava, ktorá bude o svoj historický úspech bojovať v odvetnom stretnutí 3. predkola v metropole Srbska a Čiernej Hory (20. hod.). Bratislavčania však na domácej pôde s nebezpečným súperom len remizovali 0:0, takže postupové tromfy majú v rukách crno-beli. Stretnutie vysiela v priamom prenose TV Joj.
Dať a nedostať
Zverenci trénera Vladimíra Weissa napriek horšej východiskovej pozícii cestovali na odvetný duel odhodlaní postúpiť do skupinovej fázy. V Belehrade však musia podať oveľa kvalitnejší výkon než v Glasgowe, kde takmer prešustrovali päťgólový náskok z druhého polčasu. Kormidelník Artmedie však verí, že tentoraz jeho zverenci nepodľahnú atmosfére na tribúnach. "Myslím si, že hráči sú už sebavedomejší. Po pohárových stretnutiach s Kairatom, a najmä Celticom, si už viac veria. Atmosféra na belehradskom štadióne bude určite búrlivá, ale ja verím, že sa postaráme o menší zázrak. Cieľ je jasný. Nedostať gól a nejaký streliť," povedal pred odvetným zápasom Weiss, podľa ktorého je 0:0 ťažký výsledok aj pre súpera. "Kto chce postúpiť, musí streliť nejaký gól. Ja verím, že to budeme práve my." Generálka na zápas slovenskému šampiónovi vyšla, keď v piatkovom domácom stretnutí zdolal nebezpečný Ružomberok 2:1. Po vydarenom zápase mali hráči v hlave už len jednu vec - úspech v Belehrade. "Samozrejme, že všetci už myslíme na utorkový zápas. Boli by sme hlúpi, keby sme nevyužili takúto šancu na postup. Kľúčom k úspechu bude pozorná obrana a vydarené brejkové situácie," povedal režisér Artmedie Ján Kozák, ktorý v sezóne 1997/1998 zažil s 1. FC Košice zatiaľ jedinú účasť slovenského tímu v skupinovej fáze Ligy majstrov. "Vtedy som mal len 17 rokov a vysedával som skôr na lavičke náhradníkov. Pričuchol som si k veľkému futbalu, no teraz by to bolo niečo úplne iné." Na Kozáka i Halenára si dávali futbalisti Partizanu v úvodnom zápase veľký pozor. Aj preto bola útočná sila domácich otupená. Kanonier Halenár však verí, že ich spolupráca prinesie v Belehrade aspoň jeden gól. "Verím, že ma Jano nejakou kolmicou nájde a ten jeden postupový gól dáme. Takúto príležitosť hrať Ligu majstrov už tak skoro nemusíme mať, takže musíme dať do zápasu všetko."
Sebavedomí Srbi
V úvodnom zápase 3. predkola medzi Artmediou a Partizanom sa strelci nevyznamenali. Dnes večer v Belehrade gól padnúť musí. Na snímke súboj Djordjeviča (vľavo) s Fodrekom. Snímka Jakub Súkup
Kým petržalské mužstvo sníva o postupe do skupinovej fázy, belehradský tím sa už cíti jednou nohou v hlavnej časti súťaže. Južanská nátura velí domácim jednoznačne zvíťaziť a opäť sa prebojovať medzi najlepšie európske kluby. Belehradskému klubu sa to podarilo v sezóne 2003/2004. Tam v priamej konfrontácii s Realom Madrid (0:0 doma, 0:1 vonku), FC Porto (1:1, 1:2) a Olympiquom Marseile (1:1, 0:3) obsadil s troma bodmi posledné štvrté miesto, no rozhodne nezanechal zlý dojem. Partizan absolvoval ligovú generálku rovnako ako Artmedia už v piatok. Zverenci trénera Vladimira Vermezoviča zvíťazili na trávniku Javor Habitfarm najtesnejším rozdielom 1:0. O víťazný gól sa úspešnou jedenástkou postaral Tomič. Srbský šampión opäť potvrdil výbornú obranu, veď v doterajších siedmich súťažných zápasoch v tejto sezóne inkasoval len jeden gól. "Potrebovali sme pred odvetou odohrať takýto ťažký zápas. Javor hral skvelo v defenzíve, čo poriadne preverilo našu útočnú fázu. Kontrolovali sme síce priebeh, ale strelecky sa to vzhľadom na obranný štít domácich na výške skóre neprejavilo," priznal kormidelník Partizanu. Belehradský štadión s kapacitou 28 475 miest bude zrejme v dnešnom zápase vypredaný. Už teraz sa totiž predalo takmer 20-tisíc lístkov.
Predpokladané zostavy:
Partizan:
Kralj - Emeghara, Djordjevič, Bajič, Lomič - Nadj, Brnovič, Tomič, Vukčevič - Odita, Boya
Artmedia: Čobej - Kotula, Debnár, J. Ďurica, Tchuř - Vaščák, J. Kozák, Borbély, Mikulič, Fodrek - Halenár

Zábavník na horúcej pôde obhajcu prvenstva
Okrem stretnutia Partizan Belehrad - Artmedia Bratislava sa dnes hrá ďalších sedem odvetných zápasov 3. predkola Ligy majstrov. V hre bude aj niekoľko slovenských legionárov. Ťažkú pozíciu bude mať dvojica z Rapidu Viedeň Jozef Valachovič a Peter Hlinka. Rakúske mužstvo totiž doma len remizovalo s Lokomotivou Moskva 1:1. So súťažou sa pravdepodobne rozlúči Radoslav Zábavník z CSKA Sofia, keďže jeho tím doma podľahol obhajcovi prvenstva z Liverpoolu 1:3. Najlepšiu východiskovú pozíciu bude mať Marek Penksa. Jeho Wisla Krakow doma zdolala Panatinaikos Atény 3:1. Zaujímavú zápletku sľubuje aj stretnutie AS Monako - Betis Sevilla, ktorý budú rozhodovať arbitri zo Slovenska pod vedením Ľuboša Micheľa.

LIGA MAJSTROV
Dnešný program 3. predkola:
Lok. Moskva - Rapid Viedeň (prvý zápas 1:1), Partizan Belehrad - ARTMEDIA (0:0), Thun - Malmö FF (1:0), Rosenborg Trondheim - Steaua Bukurešť (1:1), Udinese - Sp. Lisabon (1:0), AS Monaco - Betis Sevilla (0:1), Pan. Atény - Wisla Krakov (1:3), FC Liverpool - CSKA Sofia (3:1)
01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Regionálne rozdiely sa prehlbujú
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 03:08