StoryEditor

Máte doma právnika? Zistite si, aký je živočíšny druh (slovník krysy korporátnej)

05.02.2016, 13:50
Autor:
corpoRATcorpoRAT

Ally McBealová zviedla na scestie celú jednu generáciu. Seriál o šikovnej, vtipnej a sympatickej právničke sa stal predobrazom úspechu pre mnohé deti na základných či stredných školách. Bohužiaľ, skôr pre deti šikanované, ako šikovné. Aby sa po absolvovaní práva uživili, vznikli po celom svete takzvané legal tímy – právne oddelenia. A práve korporácie sa na realizácii týchto sociálnych projektov podieľajú v maximálnej miere. No ostatní zamestnanci za to platia nemalú cenu.

Pomoc osobám postihnutým právnym vzdelaním sa v korporáciách uskutočňuje dvoma formami. Najprv otvorene, v rámci dobročinných aktivít. Veľmi úspešný je európsky projekt s názvom Paragraf za jedlo. Častejšie však nadnárodné spoločnosti podporujú právnikov prirodzenou cestou. Preto korporácie vytvárajú prostredie, v ktorom sa právnikom darí. Absolútne zanedbateľný tlak na reálny prínos. Zároveň firemná kultúra výrazne dbá na dress code. Jedno i druhé právnikov vyslovene láka.

Prítulný, kazateľ, pávnik

V rámci legal tímov možno jedincov rozdeliť na tri živočíšne druhy. Právnik prítulný, právnik kazateľ a právnik páví (či skrátene pávnik). Právnik prítulný je tvor túžiaci po sociálnom kontakte. Má v zásobe aspoň tri vtipy o právnikoch. Pre bežného človeka spravidla také vtipné ako večerné čítania Zákonníka práce. Druh prítulný má šancu na plnohodnotné zapojenie sa do spoločnosti. Obzvlášť, ak má vo svojom okolí láskavých ľudí, ktorí sa dokážu preniesť aj cez pravidelné opakovanie vtipov s predvídateľnou pointou. Dokonca sa z nich dokážu vyvinúť bytosti blízke ľuďom.

Právnik kazateľ chápe právo doslova. Večery trávi nad slovníkom cudzích slov. A využije každú príležitosť na prednášanie na špecifické témy. Svoje úvahy začína rečníckou otázkou. Čo znamená doručenie pohľadávky? Ako definovať sezónny produkt? Tento druh býva zvyčajne rýchlo povyšovaný. A, paradoxne, i najzávistlivejší kolegovia sa nevedia dočkať, kedy dostane vlastnú, ideálne zvukotesnú kanceláriu a zmizne z open spacu.

Pomôžme spoločne

Pávnika poznáte jednoducho. Akoby práve opustil britský katalóg módnych hitov. Trendy obratom usilovne prenáša do spoločnosti. Dokonca i pri tých nešťastných príležitostiach, keď sa vyžaduje športový odev – napríklad teambuild – si dá pozor, aby z bicykla nespadol do blata v niečom, k čomu by sa hnedá nehodila.

Krížením a vzájomným ovplyvňovaním vznikajú rôzne poddruhy právnikov. Pričom najnebezpečnejší je prítulný kazateľ. Ten je totiž schopný ponúkanú kanceláriu odmietnuť. A to je veľký problém. A ak si pomýli vtip s kázňou – armagedon.

Dnes v celom mediálnom priestore nenájdete pekné slovo na korporácie. Preto je dôležité pripomínať, ako pomáhajú. Na osem a pol hodiny v pracovný deň stiahnu z ulice obete seriálu Ally McBealová. Tým robia pre ľudstvo obrovskú službu. A cena pre nadnárodné spoločnosti je vysoká. Právne oddelenia dokážu za jeden pracovný deň zabrzdiť projekty na celé mesiace. Pravidelný výskyt právnika-kazateľa na mítingoch už býva predtlačená možnosť pri formulároch na výpoveď. A poddruh prítulný-kazateľ svojimi snahami o kontakt a prednášanie často spôsobuje masové vyľudnenia open spacov. Často efektívnejšie ako požiar.

Krysa LEGAL TÍM

01 - Modified: 2008-01-30 23:39:48 - Feat.: 0 - Title: Asset management - VÚB
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Expanzia LEXANTE pokračuje: Do tímu sa pridáva expertka na spotrebiteľské spory 02 - Modified: 2024-03-01 16:18:39 - Feat.: - Title: Odborníčka o premlčaní: Aj v nových učebniciach kriminalistiky sú mýty, že obete si znásilnenia vymýšľajú 03 - Modified: 2024-01-03 21:54:33 - Feat.: - Title: Argentínsky súd zastavil reformu pracovného práva prezidenta Mileia, obmedzuje štrajky a uľahčuje prepúšťanie 04 - Modified: 2023-12-23 08:55:35 - Feat.: - Title: Keď vláda obchádza vlastné pravidlá, obmedzuje sa diskusia. Právne prostredie je nestabilné, tvrdí politológ 05 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 10:46