StoryEditor

Lech Kaczynski preberá prezidentské právomoci

22.12.2005, 23:00
Pompéznym ceremoniálnym obradom v katedrále sv. Jána, v ktorom korunovali všetkých poľských kráľov, prehliadkou nastúpenej čestnej stráže, prevzatím poľských insígnií v kráľovskom paláci, ako aj zložením prísahy v parlamente so slovami "tak mi Boh pomáhaj" sa dnes ujme svojej prezidentskej funkcie Lech Kaczynski.

Pompéznym ceremoniálnym obradom v katedrále sv. Jána, v ktorom korunovali všetkých poľských kráľov, prehliadkou nastúpenej čestnej stráže, prevzatím poľských insígnií v kráľovskom paláci, ako aj zložením prísahy v parlamente so slovami "tak mi Boh pomáhaj" sa dnes ujme svojej prezidentskej funkcie Lech Kaczynski.
"Mnohí kritizovali Kaczynského za to, že je to v rozpore so svetským zameraním štátu, ale ani omša, ktorú bude celebrovať primas, kardinál Józef Glemp, svetskosť nenaruší," tlmil obavy mnohých šéf protokolu Tomasz Orlowski. Na ceste do kráľovského paláca sa dokonca Kaczynski pozdraví aj s davom ľudí.
Nová hlava štátu si na svojom dni D dala skutočne záležať. Topánky mu dokonca navrhol a ušil dvorný obuvník nebohého pápeža Jána Pavla II. Na inauguráciu pozval nielen predchodcu Alexandra Kwaśniewskeho, ale aj svojho "objaviteľa" Lecha Walesu. Práve on akoby odnikadiaľ v osemdesiatych rokoch vtiahol do politiky Lecha Kaczynského a jeho dvojča Jaroslawa. Dovtedy si na nich ľudia len hmlisto pamätali ako na pehavé televízne hviezdy filmu Dvaja, čo ukradli mesiac. S prestávkami sa obaja do politiky vracali, mladší Lech bol však cieľavedomejší a pokojnejší ako prchký Jaroslaw a až do prezidentských volieb na jeseň tohto roku sa tešil priazni Varšavčanov ako ich primátor.
Prednosti káčera
Kvôli priezvisku a určitým črtám správania dostali obe dvojčatá prezývku káčery. Lech bol na ňu zvlášť citlivý, nakoniec práve strojcovia jeho imidžu zmenili hendikep na výhodu. Káčer dostal podobu malého káčatka, s akým sa deti rady kúpu, a spravili z neho maskota kampane.
Lech tak trochu za svoje víťazstvo vďačí bratovi. Práve on ako šéf víťaznej strany v parlamentných voľbách čakal s oznámením mena nového premiéra až do ukončenia druhého kola prezidentských volieb, aby to neoslabilo šance brata na víťazstvo v prezidentských voľbách. Jaroslaw ponuku byť premiérom napokon odmietol slovami, že by nebolo dobré, aby mali Poliaci na dvoch najvyšších postoch tie isté tváre. Lech sa od brata na prvý pohľad odlišuje len tým, že má na pravej strane pri nose materské znamienko. Jeho ďalšou prednosťou je aj to, že má rodinu a nie je teda zástancom rodinného života len slovne ako Jaroslaw.
Kto bude lepší?
Až 46 percent Poliakov si myslí, že Kaczynski bude lepší prezident, než bol Kwasniewski. Pravda, v roku 1995, keď nastupoval do funkcie Kwaśniewski, mu takýto kompliment v porovnaní s jeho predchodcom Lechom Walesom vyjadrilo až 54 percent opýtaných. Dokonca v porovnaní s Kwaśniewskym je dnes viac tých, ktorí Kaczynského za prezidenta nechcú (17 percent oproti 13 percentám proti Kwaśniewskemu v roku 1995). Ale takmer štyridsiatim percentám Poliakov dnes vôbec neprekáža, že prezident aj vláda vzišli z tej istej strany Právo a spravodlivosť (PiS).
Aleksander Kwaśniewski sa tešil podpore počas celých desiatich rokov pôsobenia v úrade prezidenta. V minulých voľbách bol dokonca zvolený už v prvom kole. Na prestíži mu neubrali ani korupčné aféry vládnej strany, lži o svojom vysokoškolskom vzdelaní či jeho komunistická minulosť. Jeho politické kroky sa dali predvídať a plusom bola nestrannosť. Niektorí analytici sú však presvedčení, že Lech Kaczynski bude lepším prezidentom. Analytik Inštitútu pre verejné otázky Piotr Kaczynski tvrdí, Lech môže vydržať dokonca dve funkčné obdobia: "V takom prípade by pre PiS bolo výhodnejšie plánovať predčasné voľby až na jeseň. Ďalšie voľby by sa opäť kryli s prezidentskými a Jaroslaw by sa opäť obetoval pre Lecha," naznačil.
Rady do života
Kaczynski už dal jasne najavo, ako si predstavuje IV. Poľskú republiku: silná a bezpečná krajina, boj s minulosťou a oligarchicko-mocenskými štruktúrami, vyvážená zahraničná politika a silný sociálny program aj na úkor rastúceho štátneho deficitu.
Z jeho programu zahraničných návštev je tiež jasná orientácia. Ako prvý navštívi Washington, potom Vatikán a Brusel.
Azda najcitlivejším miestom Kaczynského zahraničnej politiky bude Rusko. Hoci ostré vyhlásenia kvôli stavbe plynovodu mal aj na adresu Nemecka, konzervatívna politika kancelárky Angely Merkelovej je mu blízka. Ruskému prezidentovi Putinovi však pred časom odkázal, že "po šiestich návštevách Kwaśniewskeho tam ja nepôjdem. Prišiel čas na jeho návštevu v Poľsku." Práve Kaczynski prirovnal Rusko k hitlerovského Nemecku, májovú účasť Kwaśniewskeho na oslavách 60. výročia víťazstva nad fašizmom v Moskve označil za národnú zradu a jedna časť Varšavy stále nesie meno čečenského vodcu Džochara Dudajeva, o čo sa postaral ešte ako primátor.
"Treba sa s Putinom stretnúť na akomkoľvek mieste vo svete," radí mu Kwaśniewski. Asi tretina Poliakov sa obáva toho, že vzťahy s Ruskom sa za Kaczynského prezidentovania zhoršia.
Rafal Wisniewski z ministerstva zahraničných vecí však trvá na tom, že zahraničná politika sa nezmení. Ako povedal pre HN, Kaczynski nie je proti únii, len proti ústavnej zmluve EÚ. Nie je proti Rusku, je len za vyvážené vzťahy s ním. Ani on však nepoprel, že prioritou bude nadštandardné partnerstvo so Spojenými štátmi.


Bude Kaczynski lepší prezident ako Kwaśniewski? (v %)
Áno 46
Nie 28
Neviem 26

Neprekáža, že vláda aj prezident sú z PiS?
Nie 39
Áno 26
Neviem 11
Nemá to vplyv 24

Zdroj: CBOS

01 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Informačná kancelária EP v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 22:45