StoryEditor

Voľná cesta pre ,,Sarka"

Druhé kolo parlamentných volieb vo Francúzsku ukázalo, že ľudia chcú zmeny, ktoré im prezident Nicolas Sarkozy ponúkol už pred májovými prezidentskými voľbami.

Aj keď jeho strana Únia za ľudové hnutie nezískala očakávaných 400 kresiel v 577-člennom Národnom zhromaždení, dokonca si oslabila aj doterajšiu pozíciu, stále má dostatok hlasov na presadenie svojich plánov.
Čo čaká Francúzov
Snáď prvou vecou, do ktorej sa Sarkozy so svojou parlamentnou podporou pustí, je zníženie nezamestnanosti. Tá sa v súčasnosti pohybuje okolo 8,6 percenta, pričom nezamestnanosť mladých dosahuje 22 percent. Cieľom novej vlády je, aby do piatich rokov klesla na päť percent. "Nikto nemôže odmietnuť viac ako dve ponuky, ktoré zodpovedajú jeho kvalifikácii," vyhrážal sa nový prezident nezamestnaným.
Na to je však nevyhnutné spružniť pracovný trh. Francúzi majú zákonom stanovený 35-hodinový pracovný týždeň. Sarkozy ho nechce zrušiť, ale zdobrovoľniť. V zmysle hesla - pracovať viac, zarábať viac - chce oslobodiť nadčasy od zdanenia. Zníženie daňového zaťaženia prisľúbil aj francúzskym podnikom - celkovo o 68 miliárd eur v priebehu desiatich rokov.
Ďalším veľkým problémom Francúzska je nelegálna imigrácia. Podľa niektorých odhadov sa ročne dostane do krajiny až 25-tisíc ľudí "bez papierov". Aj tu má Sarkozy svoje plány. Predovšetkým pritvrdiť podmienky pre prisťahovalcov a stanoviť takzvané prisťahovalecké kvóty. "Predpokladáme, že nový zákon by mal byť prijatý už do konca leta," vyhlásil premiér Francois Fillon.
Do konca leta by nová vláda chcela tiež presadiť reformu odborových zväzov, aby sa o každom štrajku rozhodovalo v týždennom predstihu v tajnom hlasovaní, zjednodušenie Zákonníka práce a masívnu investíciu do vysokých škôl.
A koľko to všetko bude Francúzov stáť? "Môj projekt predstavuje 30 miliárd eur za päť rokov, z čoho polovica pôjde na zníženie daní a odvodov," povedal Sarkozy.
Prezidentove "prehry"
Hoci Sarkozy dostal od voličov mandát na reformy, jeho víťazstvo sa nedá zaradiť medzi "zdrvujúce". Tento výsledok ovplyvnila podľa analytikov najmä nízka volebná účasť a postoj pravicových voličov. "Mnoho z nich zrejme usúdilo po prvom kole a po prezidentských voľbách, že všetko je viac-menej rozhodnuté," povedal HN český analytik Václav Prášil. Svoju úlohu však zohrali aj voliči socialistov. "Napriek pôvodným očakávaniam išli voliť a vyjadrili tak svoju obavu, že prevaha pravice bude taká veľká, že by mohlo dôjsť k absolútnej dominancii," vysvetlil Prášil. Socialisti a centristi pred voľbami varovali, že prílišná koncentrácia moci v rukách jednej strany škodí demokracii. Francúzske médiá hodnotili posun medzi dvoma kolami volieb tak, že Francúzi nie sú naklonení tomu, aby niekomu dali do rúk všetky páky a bianko šek.
Okrem toho sa prezident Sarkozy musí vyrovnať s porážkou Alaina Juppého, ktorý bol druhým najdôležitejším členom vlády. Minister životného prostredia, odsúdený pred tromi rokmi v afére fiktívnych pracovných miest na parížskej radnici, prehral boj o poslanecké kreslo a oznámil, že podá demisiu. Sarkozy tak bude musieť urobiť nutné zmeny vo vláde premiéra Francoisa Fillona. Po včerajšej formálnej demisii vlády ho Sarkozy poveril zostavením nového kabinetu.

01 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uprednostňujú sociálny zmier
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 00:22