StoryEditor

Americký minister: Zaútočíme aj bez súhlasu OSN

30.08.2013, 00:48
Sledujeme online | Američania nebudú čakať na koniec vyšetrovania.

22:30 Obama telefonuje s Hollandom

Počas 45-minútového rozhovoru sa americký a francúzsky prezident zhodli na tom, že vojenský zákrok proti Sýrii je nutnosťou. Predstavitelia oboch krajín sú presvedčení, že za chemickým útokom stála vláda.

21:00 NATO ani Kanada nemajú plán útoku na Sýriu

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes po prvý raz povedal, že Severoatlantická aliancia nemá plán na vojenský zásah v Sýrii. Plán na útok nemá podobne ani Kanada, ktorá je presvedčená, že sýrsky prezident Bašár Asad je zodpovedný za chemické útoky v Damasku z 21. augusta. Oznámil to dnes hovorca kanadského premiéra Stephena Harpera, napísala agentúra Reuters.     

Šéf NATO Rasmussen v reakcii na otázku o použití chemických zbraní v Damasku povedal, že "si vyžaduje cynizmus za hranicou rozumného veriť, že opozícia je za chemickým útokom v oblasti, ktorú už mala z väčšej časti pod kontrolou".     

V stredu Rasmussen povedal, že použitie chemických zbraní je neprijateľné a nemôže ostať bez odpovede. Podľa jeho slov musí byť voči páchateľom tohto činu vyvodená zodpovednosť. Dnes však priznal, že NATO nemá žiadny plán na intervenciu v Sýrii, ktorá by si vyžadovala súhlas všetkých 28 členov, doplnila agentúra AP.

20:00 USA: Nebudeme čakať na súhlas

Americký minister zahraničných vecí John Kerry (na snímke) vo svojom prehlásení povedal, že USA nebude s útokom čakať, kým OSN skončí vyšetrovanie.

Pri útoku chemickými zbraňami pri sýrskej metropole Damask z minulého týždňa zahynulo 1429 sýrskych civilistov vrátane 426 detí, pričom páchateľom bol sýrsky režim. Vyplýva to zo správy amerických spravodajských služieb, ktorú dnes odtajnila vláda USA.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry zdôraznil, že podľa správy útok s "veľkou istotou" spáchal režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Získané spravodajské informácie ukazujú, že chemický útok starostlivo pripravoval a použil pri ňom nekonkretizovaný nervový plyn.      

Kerry vyhlásil, že inšpektori OSN nemôžu Spojeným štátom o útoku z 21. augusta povedať nič, čo už nevedia. Podľa spravodajských služieb USA vyslali sýrske vládne jednotky na miesto útoku tri dni vopred a dostali pokyn, aby mali nasadené plynové masky. Rakety s nervovým plynom pritom na zasiahnutú oblasť v deň útoku vystrelili výlučne z miest kontrolovaným vládou. Podľa správy tiež USA zachytili komunikáciu popredného sýrskeho činiteľa oboznámeného z ofenzívou, ktorý potvrdil použitie chemických zbraní.     

Správa označuje možnosť, že útok vykonali sýrske opozičné skupiny, za "veľmi nepravdepodobnú". Konštatuje tiež, že hodnotenie "veľká istota", týkajúce sa zodpovednosti sýrskej vlády, je zo strany spravodajských služieb USA najjasnejšie s výnimkou priameno potvrdenia.

Vyšetrovatelia OSN ukončili v Sýrii zhromažďovanie vzoriek a dôkazov súvisiacich s predpokladaným útokom chemickými zbraňami, pri ktorom minulý týždeň pri Damasku zahynuli stovky ľudí. Pripravujú sa na odchod z krajiny, oznámil dnes hovorca svetovej organizácie.     

Tím expertov na chemické zbrane odcestuje zo Sýrie v sobotu, do krajiny by sa však mal neskôr vrátiť, aby vyšetril viacero ďalších údajných útokov bojovým plynom, ku ktorým došlo počas sýrskej občianskej vojny, uviedol hovorca OSN Martin Nesirky.       

Nie je jasné, koľko času si úplná analýza vzoriek z miesta údajného chemického útoku vyžiada. Vyšetrovatelia OSN sa podľa hovorcu snažia analýzu urýchliť, nie však na úkor vedeckej integrity. Skôr, ako bude možné vyvádzať závery, musí byť ukončená celá analýza, zdôraznil hovorca.

18:00 Saudská Arábia zvýšila pohotovosť armády v súvislosti so Sýriou

Saudská Arábia, podporovateľ povstalcov bojujúcich proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, zvýšila stupeň vojenskej pohotovosti pred očakávaným prípadným úderom Západu v Sýrii. Pohotovosť ozbrojených zložiek Saudskej Arábie zvýšili zo stupňa "päť" na stupeň "dva", uviedol nemenovaný saudskoarabský vojenský zdroj. Najvyšším stupňom pohotovosti je "jeden".

"Je to nutnosť, nikto nevie, čo sa stane," vysvetlil zdroj. Dodal, že aj ďalšie krajiny v regióne, vrátane Jordánska, Turecka a Izraela, zvýšili stupeň svojej vojenskej pohotovosti. Saudská Arábia, spojenec USA, Katar a ďalšie sunnitské moslimské veľmoci podporujú prevažne sunnitských povstalcov bojujúcich proti Asadovi, ktorý pochádza zo sýrskej menšiny alavitov, odnože šiitského islamu. K povstalcom sa pripojili aj zahraniční sunnitskí džihádisti (bojovní radikáli). Asad má podporu Iránu, libanonského hnutia Hizballáh a medzi irackými šiitmi.

17:20 USA dnes zverejnia správu tajných služieb o chemickom útoku v Sýrii

Biely dom plánuje dnes zverejniť neutajovanú verziu hodnotenia minulotýždňového chemického útoku v Sýrii, ktoré vypracovali spravodajské služby. Správa môže pomôcť Američanom lepšie pochopiť, prečo prezident Barack Obama vyhlásil, že jeho predstavitelia dospeli k záveru, že za smrť stoviek ľudí na predmestí sýrskej metropoly Damask nesie zodpovednosť vláda Bašára Asada.

Predstavitelia Obamovej vlády už vo štvrtok predložili časť dôkazov americkým zákonodarcom a okrem iného sa odvolávali aj na zachytenú komunikáciu medzi sýrskymi predstaviteľmi. Obama a členovia jeho vlády zvažujú rôzne možnosti, ako zareagovať na útok chemickými zbraňami, vrátane prípadného raketového úderu. Obama vyhlásil, že sa nechce nechať vtiahnuť do zdĺhavého konfliktu, no chce zabezpečiť, aby chemické zbrane neboli znovu použité. Podrobnosti o čase zverejnenia správy tajných služieb zatiaľ nie sú známe.

16:40 Čína: OSN by nemala zasahovať v Sýrii, kým sa neskončí vyšetrovanie

Čína vyhlásila, že netreba súriť Bezpečnostnú radu OSN, aby konala proti Sýrii, pokým experti OSN nedokončia vyšetrovanie údajného použitia chemických zbraní v arabskej krajine. "Kým vyšetrovanie nezistí, čo sa naozaj stalo, všetky strany by sa mali vystríhať predčasného predpovedania výsledkov a určite by nemali tak silne nútiť Bezpečnostnú radu OSN, aby podnikla akciu," povedal šéf čínskej diplomacie Pan Ki-munovi. Vojenská sila nepomôže vyriešiť sýrsky konflikt a iba zhorší nepokoje na Blízkom východe, povedal tiež Wang. "Politické riešenie je stále jediným východiskom," zdôraznil.

16:35 Predstaviteľka OSN opustila Sýriu

Vysoká predstaviteľka OSN pre otázky odzbrojenia Angela Kaneová odišla zo sýrskeho hlavného mesta Damask, pričom inšpektori OSN dnes ukončia svoj tretí deň vyšetrovania v oblastiach na predmestiach sýrskej metropoly. Jej experti preverujú v Sýrii použitie chemických zbraní, vrátane útoku z 21. augusta na predmestí Damasku, ktorý bol údajne masívny a zahynulo pri ňom niekoľko sto civilistov.

14:50 Rusko: Británia si uvedomila riziko

Nesúhlas britského parlamentu so zapojením Spojeného kráľovstva do útoku na Sýriu znamená uvedomenie si rizika takejto intervencie, vyhlásil dnes poradca ruského prezidenta Vladimira Putina. "Ľudia začínajú chápať, aké nebezpečné sú takéto scenáre," citovala agentúra Reuters Putinovho poradcu pre zahraničnú politiku Jurija Ušakova. Domnieva sa, že štvrtkový nesúhlas britského parlamentu s intervenciou odráža väčšinový názor nielen v Británii, ale v celej Európe.

14:35 Cameron: Obama to pochopí

Britský premiér David Cameron dnes vyjadril ľútosť nad tým, že parlament odmietol podporiť vojenské ťaženie. Dúfa však, že šéf Bieleho domu Barack Obama pochopí potrebu načúvať želaniam ľudí. "Myslím si, že americká verejnosť, americký národ a prezident Obama to pochopia," povedal Cameron. Nemyslí si však, že je to záležitosť, za ktorú sa treba Obamovi ospravedlniť.

13:50 Komunisti a národniari odmietajú útok

Vojenský zásah v Sýrii, o ktorom uvažujú Spojené štáty americké, považujú predstavitelia Slovenskej národnej strany (SNS) a Komunistickej strany Slovenska (KSS) za neopodstatnený. Pre TASR to uviedli prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj a predseda KSS Jozef Hrdlička.

Podľa Rafaja bola podobne odôvodnená aj vojenská operácia v Iraku a chemické zbrane sa tam napokon nenašli. "Tentoraz sa útok chemickými zbraňami reálne stal, ale nie je jednoznačne dokázané, kto ho spáchal," vysvetlil Rafaj. základe konsenzu v Bezpečnostnej rade OSN," dodal Rafaj.

Postoj komunistov je radikálnejší, podľa Hrdličku sú obvinenia USA "vykonštruované". "Podobne, ako v prípade Juhoslávie, Iraku či Líbye, starostlivo vykonštruovali rôzne obvinenia voči legitímnym mocenským štruktúram Sýrie a prostredníctvom financovania a vyzbrojovania žoldnierskych a teroristických skupín destabilizujú celú krajinu. Obeťou sú zakaždým nevinní ľudia," vyhlásil Hrdlička.

12:42 UNESCO sa obáva ničenia kultúrneho dedičstva

Organizáci& Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) vydala vyhlásenie na ochranu historického a kultúrneho dedičstva Sýrie, ktoré sa počas občianskej vojny stalo cieľom ničenia a predmetom nelegálneho obchodu.

Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová vyzvala všetky strany zúčastňujúce sa na sýrskom konflikte, aby prijali potrebné opatrenia na zastavenie ďalšieho poškodzovania "kultúrneho dedičstva, ktoré patrí k najcennejším v islamskom svete."

11:34 Nemecko sa nezapojí

Nemecko sa momentálne neplánuje zapojiť do vojenského ťaženia proti Sýrii, oznámil dnes hovorca vlády Steffen Seibert. Tomuto postoju Berlína podľa agentúry AP predchádzal rozhovor šéfa nemeckej diplomacie Guida Westerwelleho pre denník Neue Osnabrücker Zeitung. Povedal, že Nemecko nikto nepožiadal, aby prispelo k vojenskej operácii proti Asadovmu režimu.

11:00 Francúzi nepotrebujú Britániu

Hlasovanie britského parlamentu proti vojenskej akcii v Sýrii neovplyvní vôľu Francúzska potrestať režim Asada za zrejmý chemický útok proti civilistom. Tvrdí to francúzsky prezident Francois Hollande.

Hollande povedal, že je za "prísnu" trestnú akciu. Na margo údajného chemického útoku konštatoval, že spôsobil "nenapraviteľnú" ujmu sýrskemu národu. Francúzsko, ako zdôraznil, bude úzko spolupracovať so svojimi spojencami.

Na otázku, či by Paríž išiel do akcie bez Británie, Hollande povedal: "Áno. Každá krajina je suverénna, čo sa týka účasti na tejto operácii. Platí to tak pre Britániu, ako aj pre Francúzsko," citovala prezidentovo vyjadrenie pre denník agentúra Reuters.

10:50 Tureckí piloti žiadajú o pomoc

Dvaja piloti tureckých aerolínií, ktorých pred viac ako dvoma týždňami uniesli v Libanone, žiadajú svoju vládu, aby splnila požiadavky únoscov. Tí chcú dosiahnuť prepustenie deviatich libanonských pútnikov, ktorých sa vlani v Sýrii zmocnili povstalci. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

09:55 Úloha Británie vo svete

Britský minister financií George Osborne povedal, že parlamentná porážka pri hlasovaní o intervencii v Sýrii spôsobí začiatok diskusie o úlohe Británie vo svete.

08:49 Hlasovanie v Británii stlačilo ropu

Cena ropy klesla pod 108 USD za barel po tom, ako poslanci dolnej komory britského parlamentu odmietli podporiť zapojenie Británie do vojenského zásahu proti Sýrii.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v októbri klesla o 1,13 dolára na 107,67 dolára za barel po poklese na záver štvrtkového obchodovacieho dňa o 1,30 dolára.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 65 centov.

Vývoj ceny ropy WTI

 

 

Commodity Futures Charts

 

08:20 Napätie kvôli Sýrii mierne opadlo

Akcie sa vo štvrtok obchodovali vo veľmi dobrej nálade. Prispeli k tomu hlavne zmenšujúce sa obavy z očakávaného vojenského zásahu v Sýrii. V Európe akcie rástli, aj keď makroekonomické udalosti, ktoré boli vo štvrtok na programe, veľmi pozitívne neboli. Celý komentár nájdete tu.

07:56 USA hľadajú partnerov

Spojené štáty budú pokračovať v hľadaní medzinárodnej koalície, ktorá by konala spoločne proti Sýrii, vyhlásil dnes americký minister obrany Chuck Hagel.  "Cieľom prezidenta Obamu a našej vlády je, že nech sa prijme akékoľvek rozhodnutie, pôjde o medzinárodnú spoluprácu a úsilie," citovala agentúra Reuters Hagela počas jeho návštevy na Filipínach.

07:27 Rakúsko prijme utečencov zo Sýrie

Rakúsko prijme 500 utečencov z občianskou vojnou zmietanej Sýrie. Oznámil to minister zahraničných vecí a vicekancelár Michael Spindelegger.

O tom, kedy utečenci prídu a kde budú umiestnení sa podľa ministrovho hovorcu Alexandra Schallenberga zatiaľ nerozhodlo. Podľa ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej by sa tak malo stať v priebehu "niekoľkých týždňov. Rakúsko má záujem predovšetkým o ženy, deti a kresťanov.

06:45 Inšpektori končia vyšetrovanie

Inšpektori OSN plánujú dnes dokončiť svoju prácu a v sobotu opustia Sýriu. Odborníci neodletia do New Yorku, ale odovzdajú odobraté vzorky v európskych laboratóriách. Ich vyhodnotenie potrvá niekoľko dní. V sobotu opustí Sýriu aj predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Angela Kaneová. Sýrska vláda jej odovzdala list, v ktorom žiada o inšpekciu ďalších bojísk.

Protesty v San Franciscu proti útoku na Sýriu

06:42 Obama odtajní dôkazy o chemickom útoku

Kanál CBS News a americká spravodajská televízia CNN v noci nadnes s odvolaním sa na zdroj z Obamovej administratívy informovali, že vláda USA zverejní odtajnenú verziu hodnotiacej správy o minulotýždňovom chemickom útoku v Sýrii, ako aj právne zdôvodnenie prípadnej vojenskej akcie voči sýrskemu režimu, ak by sa ju prezident Obama rozhodol nariadiť.

Utajená správa zahŕňa aj hodnotenie miery zapojenia sýrskeho prezidenta Bašára Asada do chemického útoku, ale táto informácia zrejme nebude odtajnená. Vláda USA má podľa nemenovaného amerického činiteľa "veľmi jasnú odpoveď" na otázku, či útok nariadil samotný Asad, ale odmietol ju konkretizovať s poukázaním na jej utajovanú povahu. Dôkazy ukazujú, že chemický útok nevykonali "darebácke prvky" v sýrskom režime alebo sýrski rebeli, povedal ďalej.

Z tajného hodnotenia podľa iného amerického predstaviteľa vyplýva, že útok bol organizovaný na "najvyššej úrovni" sýrskej vlády, uviedla ďalej CNN. Aj on odmietol konkretizovať, či útok nariadil Asad, ale nevylúčil to. "Netvrdíme, že Asad mal prst na tlačidle. Ale on je zodpovedný za zbrane a každý útok, ako bol tento, musel byť schválený na najvyššej úrovni," povedal zdroj. Zároveň odmietol názor, že dôkaz o zapojení režimu do útoku je nepriamy.

06:30 USA pokračujú v príprave na útok

Spojené štáty budú pokračovať v príprave prípadnej vojenskej akcie voči Sýrii aj napriek štvrtkovému odmietnutiu takejto možnosti v britskom parlamente.

 "Ako už sme povedali, rozhodnutie prezidenta (Baracka) Obamu bude závisieť od toho, čo je v najlepšom záujme Spojených štátov," povedala agentúre DPA hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Caitlin Haydenová. Obama je podľa nej presvedčený, že "ide o základné záujmy Spojených štátov a že krajiny, ktoré porušujú medzinárodné normy, musia byť braté na zodpovednosť."

USA zaznamenali výsledok hlasovania britského parlamentu a "budú pokračovať v konzultáciách s vládou Spojeného kráľovstva - jedného z našich najbližších spojencov a priateľov", dodala Haydenová.

06:19 Chemické zbrane

Obamova administratíva v zastúpení ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, ministra obrany Chucka Hagela, poradkyne pre národnú bezpečnosť Susan Riceovej a ďalších predstaviteľov vo štvrtok večer prostredníctvom konferenčného hovoru oboznámila niektorých republikánskych a demokratických kongresmanov s dôkazmi, že za chemickým útokom pri Damasku je sýrska vláda.

Podľa demokrata Eliota Engela z výboru Snemovne reprezentantov pre zahraničné záležitosti Obamov tím nepochybuje, že minulý týždeň boli v Sýrii použité chemické zbrane, čo dokladá zachytená komunikácia sýrskych predstaviteľov a dôkazy o pohybe sýrskej armády v okolí Damasku pred útokom.

Konferenčný hovor trval 90 minút a zúčastnilo sa ňom 27 členov Kongresu.

00:40 Amerika prišla o kľúčového spojenca

Spojené štáty sa pri útoku na Sýriu nebudú môcť spoliehať na pomoc Veľkej Británie. Britskí poslanci totiž odmietli, aby sa ich krajina zapojila do hroziaceho útoku na režim Bašara Asada.

Pre britského premiéra Davida Camerona to znamená stratu vačšiny. Za podporu vojenského zásahu hlasovalo 272 poslancov, proti bolo 285.

 

 

https://www.youtube.com/embed/H9KM5drqvMk

 

Proti vojenskému zásahu v Sýrii sa vyslovili nielen opoziční labouristi, ktorí chcú počkať na výsledky práce inšpektorov OSN, ale podľa britských médií s ním nesúhlasia ani mnohí poslanci menšej vládnucej strany, liberálnych demokratov vicepremiéra Nicka Clegga.

Cameron po hlasovaní povedal, že nepôjde proti vôli parlamentu. Podľa jeho slov bolo jasné, že zákonodarcovia nechcú vidieť vojenský zásah na sýrsku vládu, ktorý by potrestal nelegálny útok chemickými zbraňami na predmestí Damasku.

Líder opozície Ed Miliband sa spýtal premiéra, či dokáže sľúbiť, že nebude obchádzať parlament a nepovolí vojenskú operáciu. "Môžem vám dať tú istotu. Pevne verím v potrebu tvrdej reakcie na použitie chemických zbraní, ale takisto rešpektujem vôľu tejto snemovne," odpovedal Cameron.

 

 

Ako blízko je vojenský konflikt? Dianie okolo Sýrie sme sledovali online

Británia v stredu oznámila, že predloží Bezpečnostnej rade (BR) OSN návrh rezolúcie, ktorá odsudzuje útoky sýrskeho režimu a oprávňuje zaviesť "nevyhnutné opatrenia" na ochranu civilistov pred chemickými zbraňami. BR o ňom ale ešte nehlasovala. Rusko sa ním chce zaoberať až po tom, čo inšpektori OSN predložia správu o svojej činnosti v Sýrii. Ak dokument BR schváli, mohol by otvoriť cestu pre pripravovanú vojenskú intervenciu. Očakáva sa však, že Rusko a Čína v prípade hlasovania použijú právo veta, keďže s intervenciou nesúhlasia.

USA, Británia a niektoré ďalšie západné krajiny podporované arabskými spojencami chcú zaútočiť na Sýriu v reakcii na údajný chemický útok režimu na civilistov na predmestí Damasku, ktorý si mal 21. augusta vyžiadať stovky mŕtvych a zranených. Sýrska vláda z použitia chemických zbraní obviňuje povstalcov.

Necelých 45 minút trvalo vo štvrtok popoludní v New Yorku ďalšie krízové stretnutie predstaviteľov piatich stálych členov Bezpečnostnej rady (BR) OSN s právom veta ku konfliktu v Sýrii, v ktorom došlo k použitiu chemických zbraní.

Diplomati Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska, Ruska a Číny po skončení rokovania k jeho obsahu nevyjadrili. Za zatvorenými dverami sa pokúsili druhýkrát v priebehu 24 hodín dospieť k spoločnej reakcii na použitie chemických zbraní v Sýrii pripisované režimu prezidenta Bašára Asada.

01 - Modified: 2004-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príbeh mince 02 - Modified: 2004-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Editoriál 16.12. 2004 03 - Modified: 2004-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ohlasy 50 04 - Modified: 2004-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súdruh boss Jánošík
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 09:44