StoryEditor

Ukrajincom v postupe bránia míny a vojaci idú pešo, Rusi mali čas na prípravu

16.07.2023, 18:20
Autor:
ČTKČTK

Kyjevské sily zmenili stratégiu. Namiesto toho, aby sa ťažkou technikou, ktorú Kyjevu dodal Západ, pokúšali preraziť nepriateľské línie, jednotky postupujú pomaly pešo.

Ukrajinské sily museli zmeniť svoju útočnú stratégiu v Záporožskej oblasti, napísal americký denník The Washington Post. Ruské jednotky totiž mali v tomto regióne na juhu Ukrajiny dostatok času na prípravu proti ukrajinskej protiofenzíve a rozsiahle územia husto posiali mínami. Kvôli terénu či špecifikám západnej techniky navyše musia ukrajinskí vojaci čistiť mínové polia ručne, čo výrazne spomaľuje ich postup.

Dlhá príprava protiofenzívy, o ktorej od marca tohto roka hovorili tak ukrajinskí, ako aj západní predstavitelia a médiá, poskytla Rusku čas na prípravu, hovoria podľa WP ukrajinskí vojaci nasadení na fronte. Ruské jednotky pokryli oblasti päť až 16 kilometrov pred svojimi pozíciami protitankovými aj protipechotnými mínami a nástražnými drôtmi, čo úspešne brzdí postup ukrajinských síl, uvádzajú vojaci.

Zmena stratégie

Kyjevské sily v dôsledku toho podľa armády zmenili stratégiu. Namiesto toho, aby sa ťažkou technikou, ktorú Kyjevu dodal Západ, pokúšali preraziť nepriateľské línie, jednotky postupujú pomaly pešo.

"Len s obrneným tankom už toho veľa nezmôžete, pretože tie mínové polia sú príliš hlboké a skôr alebo neskôr sa (tank) zastaví a potom ho zničí sústredená paľba," povedal nedávno v rozhovore s WP náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

image

Ukrajina mení taktiku ofenzívy. Výsledkom je menej strát, píše New York Times

Ukrajina pritom oslavovala západné dodávky obrnených vozidiel vrátane tankov Leopard nemeckej výroby, hoci mínové polia odhalili ich slabiny. Vojaci si síce pochvaľujú ich odolnosť - aj po najazdení na mínu väčšina posádky tanku vyviazne len s menšími zraneniami - ale samé o sebe tieto vozidlá ruských pozícií nedosiahnu. Zalužnyj uviedol, že pre podporu pozemných operácií je potrebných moderných stíhačiek, ako sú americké F-16, a ďalších systémov.

"Potrebujeme špeciálne vybavenie, špeciálne zariadenie na odmínovanie územia na diaľku," povedal Zalužnyj.

S použitím vybavenia váhajú

Ukrajinskí vojaci na fronte uvádzajú, že s použitím už dodaného vybavenia váhajú. Na západné systémy totiž prioritne útočia Rusi.

Husto rozosiate míny predstavujú problém hlavne na južnom úseku frontovej línie v Záporožskej oblasti, kde ruská armáda očakávala najväčší nápor ukrajinských síl. Terén je v týchto miestach otvorený a Rusi obsadili vyvýšené miesta. Odmínovacia technika je navyše podľa veliteľa jednej z jednotiek ukrajinskej 47. mechanizovanej brigády hlučná a ľahko viditeľná, a preto ju môžu ruskí vojaci jednoducho zacieliť.

image

Ukrajinci ukazujú vysoké majstrovstvo. Čelia jednej z najťažších úloh, aké vo vojenstve vôbec sú (rozhovor)

Ukrajinskí vojaci teraz čistia mínové polia ručne. Chodiť s detektorom kovu je ale podľa nich nereálne, takže sa plazí a pri hľadaní mín sa spoliehajú na svoj zrak. Ruskí vojaci následne úsilie týchto jednotiek v podstate anulujú, pretože môžu zhadzovať ďalšie míny z bezpilotných lietadiel, a to aj na území, ktoré už Ukrajinci vyčistili.

"Veľa nás spomaľuje, pretože táto práca chce pokoj a čas," hovorí podplukovník Mykola Moroz, veliteľ ženijného práporu 128. samostatnej horskej útočnej brigády. "Za týchto podmienok nemôžeme pracovať," dodáva.

01 - Modified: 2023-07-16 13:49:49 - Feat.: 1 - Title: Ruské jednotky postupujú pri Kupjansku, uviedlo ministerstvo obrany Kyjeva. Pri Bachmute sa darí Ukrajincom 02 - Modified: 2023-07-16 12:11:11 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protiofenzíva je podľa Putina neúspešná. Rusko priznáva, že kazetovú muníciu môže použiť 03 - Modified: 2023-07-15 17:30:21 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina mení taktiku ofenzívy. Výsledkom je menej strát, píše New York Times
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:34