Ruské sily zasiahli Odesu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi priznali útok na švédsku továreň na Ukrajine. Vyhrážajú sa ďalším

18.08.2023, 12:21
Autor:
jhrjhr

Ruská invázia na Ukrajinu zmenila doterajší prísne neutrálny postoj Švédska, ktoré sa rozhodlo podať prihlášku do NATO a podporovať Ukrajinu vojensky pri jej obrane proti agresívnemu susedovi.

Rusi priznali úder na závod švédskeho výrobcu guľôčkových ložísk SKF v ukrajinskom Lucku, pri ktorom zomreli traja robotníci. 

Tvrdí, že spoločnosť je súčasťou ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu a preto je legitímnym cieľom. Varovali, že podniknú ďalšie údery. Švédska spoločnosť obvinenia odmieta s tým, že vyrába len civilné produkty.

Raketový útok

Rusi 15. augusta ráno uskutočnili rozsiahly raketový útok na Ukrajinu. Ich strely dopadli aj na závod v Lucku. „Je to veľmi tragická udalosť, prišli sme o troch kolegov,“ uviedol tlačový hovorca spoločnosti Carl Bjernstam. Dodal, že nevie, či továreň bola zámerným cieľom, alebo bola náhodou zasiahnutá pri rozsiahlom útoku.

Rusi potom potvrdili, že na zariadenie zaútočili cielene. „Švédske médiá informovali, že Rusko vykonalo úder na závod spoločnosti SKF v Lucku. Samozrejme novinári okamžite obvinili našu krajinu z útokov na civilné zariadenia, ktorými údajne je táto dcérska spoločnosť švédskeho výrobcu ložísk,“ napísala v neobvykle ostrom príspevku ruská ambasáda vo Švédsku.

Veľvyslanectvo obvinilo švédskych novinárov, že „zámerne zamlčali“ oznámenie ruského ministerstva obrany, že ruské sily uskutočnili ďalší útok na „kľúčové podniky vojenského priemyslu kyjevského režimu.“

image

Ukrajina zanikne, pokiaľ nezastaví ofenzívu, povedal Lukašenko. Pohrozil jadrovými zbraňami

„Nevidíte tú súvislosť? Potom si to vysvetlíme: ten závod v Lucku je súčasťou ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, vyrábal ložiská pre korporáciu Ukroboronprom. Švédske médiá túto skutočnosť samozrejme nespomínajú,“ uvádza veľvyslanectvo.

Zamlčujú civilné obete

"Pre istotu švédskym autorom pripomíname, že Rusko (na rozdiel od kyjevského režimu sponzorovaného Švédskom) útočí výhradne na vojenské ciele," dodala ambasáda. „A buďte si istí, že svoj spravodlivý podiel dostane nielen švédska vojenská technika dodávaná banderovským nacionalistom, ale aj podniky vojensko-priemyselného komplexu, ktoré pre nich pracujú.“

Rusi od začiatku vojny tvrdia napriek rozsiahlym svedectvám o opaku, že mieria len na vojenské ciele. Civilné obete zamlčujú. Tak je to aj v tomto prípade, ruská ambasáda vôbec nespomenula troch zabitých pracovníkov závodu.

Moskva bez dôkazov osočuje ukrajinské vedenie z nacizmu, označuje ich ako banderovcov po vodcovi ukrajinského nacionalistického hnutia. 

image

Ukrajina zanikne, pokiaľ nezastaví ofenzívu, povedal Lukašenko. Pohrozil jadrovými zbraňami

Opakovane tiež varovala západné štáty, že bude považovať dodávky západnej vojenskej dodávky zbraní Ukrajine za legitímne vojenské ciele. Rusi však nepodali žiadny dôkaz, že by v závode bol sklad týchto zbraní alebo že by bol skutočne napojená na ukrajinský vojenský priemysel.

Švédi obvinenie odmietajú

Web Ukrainska Pravda uviedol, že nenašiel žiadne spojenie medzi spoločnosťami Ukroboronprom a SKF. Sama spoločnosť tiež zdôraznila, že nemá nič spoločné s vojnou a jej výroba je striktne na civilné účely.

„Továreň v Lucku nie je napojená na žiadny zbrojný alebo obranný priemysel. Vyrábame tam kuželíkové ložiská, ktoré sa používajú predovšetkým v automobilovom priemysle, úžitkových vozidlách a v tomto type podnikania,“ povedal hovorca SKF.

Spoločnosť je najväčším svetovým výrobcom priemyselných ložísk. Na Ukrajine má okolo 1100 zamestnancov, z ktorých väčšina pracuje v zasiahnutej továrni v Lucku.

Ruská invázia na Ukrajinu zmenila doterajší prísne neutrálny postoj Švédska, ktoré sa rozhodlo podať prihlášku do NATO a podporovať Ukrajinu vojensky pri jej obrane proti agresívnemu susedovi. 

image

Ruská sonda Luna-25 poslala na Zem prvý obrázok z povrchu Mesiaca

Kyjevu pošle ďalšiu pomoc vo výške 270 miliónov eur. Švédsky vstup do Severoatlantickej aliancie blokuje Turecko a Maďarsko.

01 - Modified: 2023-08-17 21:14:20 - Feat.: 1 - Title: Rusi cielia na ukrajinské letecké základne, zjavne chcú zničiť západné strely 02 - Modified: 2023-08-16 14:54:59 - Feat.: 1 - Title: Stačila jedna veta a škandál je na svete. Ukrajinu rozčúlil návrh, aby sa vzdala územia za členstvo v NATO 03 - Modified: 2023-08-16 20:02:54 - Feat.: 1 - Title: Putinova strana nominovala do regionálnych volieb menovca Zelenského, aj jeho otec sa volá rovnako 04 - Modified: 2023-08-16 12:36:58 - Feat.: 1 - Title: Na rubeľ doľahla vojna, Kremeľ je pokojný. Pre náš rozpočet je to výhra, tvrdí bývalý šéf ruského úradu vlády 05 - Modified: 2023-08-12 13:52:34 - Feat.: 1 - Title: Pri moste v Kerčskom prielive je vidieť dym. Zostrelili sme rakety, hlási Moskva
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:13