Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami

11.04.2024, 15:18
Autor:
ČTKČTK

Diplomati sa vypytujú na Trumpove zámery a personálne obsadenie jeho budúceho kabinetu v prípade, že by vyhral voľby.

Európski diplomati vo Washingtone sa usilovne snažia nadviazať kontakty so spojencami bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa chce po novembrových prezidentských voľbách vrátiť do Bieleho domu.

S odvolaním sa na informované zdroje to dnes napísal spravodajský web televízie CNN.

Situácia je podľa nej iná ako v roku 2016, keď podobné snahy nadviazať kontakt s Trumpovým tímom zo strany diplomatov neboli, keďže mnohí mylne očakávali, že republikána vo voľbách porazí demokratka Hillary Clintonová.

image

Trend sa otáča v neprospech Trumpa. Biden si polepšil vo viacerých prieskumoch

Snaha ochrániť NATO a zabezpečiť podporu pre Ukrajinu 

Stretnutia medzi Trumpovými spojencami a európskymi diplomatmi sa podľa informácií CNN odohrávajú v súkromných kluboch, hoteloch, na ambasádach či v sídlach think tankov. Diplomati sa vypytujú na Trumpove zámery a personálne obsadenie jeho budúceho kabinetu v prípade, že by vyhral voľby.

V tomto ohľade v uvažovaní diplomatov významne figuruje snaha ochrániť Severoatlantickú alianciu (NATO) a zabezpečiť, že Ukrajina nepríde o podporu vo vojne s Ruskom.

image

„Príde s nimi niečo temné.“ Agresívny pešiak pripravuje svet na návrat Trumpa

Zatiaľ čo sa veľvyslanci a ďalší diplomati snažia nadviazať kontakt s ľuďmi, ktorí by mohli vedieť, čo Trump plánuje, po ambasádach kolujú neformálne zoznamy niektorých bývalých vysokopostavených Trumpových spolupracovníkov, vrátane bývalého riaditeľa amerických tajných služieb (DNI) Johna Ratcliffa, exministra zahraničia Mikea Pompea, exporadcu pre národnú bezpečnosť Roberta O‘Briena a Keitha Kellogga, bývalého hlavného bezpečnostného poradcu Trumpovho viceprezidenta Mikea Pencea.

Veľvyslanci z väčších krajín a veľvyslanci, ktorí sú vo Washingtone už niekoľko rokov, majú ľahší prístup k Trumpovi ako veľvyslanci, ktorí sú vo Washingtone noví, a veľvyslanci z menších krajín, uviedli viacerí diplomati.

Otočka oproti roku 2016

Počínanie diplomatov pred novembrovými prezidentskými voľbami pritom ostro kontrastuje s obdobím pred voľbami v roku 2016, keď väčšina diplomatov očakávala víťazstvo Clintonovej a nevyvíjala príliš veľké snahy spojiť sa s Trumpovými spojencami. Teraz sa však podľa CNN poučili.

"Nie sme tak nervózni, pretože vieme, že s Trumpom ide predovšetkým o vzťahy," povedal jeden z európskych diplomatov, ktorý pôsobil vo Washingtone už za Trumpovej vlády. Dodal, že kontakt s Trumpom je potrebné nadviazať od samého začiatku.

Nie je jasné, aký veľký vplyv majú na Trumpa a jeho kampaň niektoré z týchto kontaktov, ale zdroje CNN uvádzajú, že diplomati obchádzajú republikánske think tanky a dohadujú si stretnutia s bývalými členmi Trumpovho kabinetu, aby získali aspoň čiastočný prehľad.

image

Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden

Britský minister zahraničia a expremiér David Cameron pred návštevou Washingtonu v pondelok povečeral s Trumpom v jeho floridskom sídle. Hovorca britskej vlády to označil za štandardnú prax, keď ministri rokujú s opozičnými kandidátmi spojeneckých krajín.

Schôdzku podľa zdrojov CNN Trumpovu kampaň navrhla britská vláda. Témou spoločného rozhovoru boli podľa Trumpovej kampane výdavky na obranu v NATO, nadchádzajúce voľby v USA a Británii a "ukončenie zabíjania na Ukrajine".

Cameron sa odmietol zaoberať podrobnosťami stretnutia, ale novinárom povedal, že každému, s kým hovorí, vášnivo vysvetľuje, že podpora Ukrajiny je "investíciou do bezpečnosti USA" a "je dobrá pre americké pracovné miesta".

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas svojej januárovej návštevy USA zase prehovoril v konzervatívnej analytickej nadácii Heritage Foundation. Podľa zdrojov CNN namiesto Stoltenbergov tím vybral zámerne v snahe osloviť republikánov vzhľadom na to, že by Trump mohol vyhrať novembrové voľby, a obavy ohľadom toho, či by ctil záväzky voči NATO.

01 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: 1 - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 02 - Modified: 2024-04-10 17:03:16 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj by si "rád" vypočul predstavy Trumpa o ukončení vojny. Chce ho zobrať na Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: 1 - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 04 - Modified: 2024-04-09 05:04:13 - Feat.: 1 - Title: Súd zamietol žiadosť Trumpa o odročenie procesu v kauze uplácania pornoherečky 05 - Modified: 2024-04-08 10:17:18 - Feat.: 1 - Title: Trumpov mierový plán: Navrhuje, aby sa Ukrajina vzdala Krymu a Donbasu
01 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 02 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 03 - Modified: 2024-04-29 06:54:12 - Feat.: - Title: Väčšina Nemcov si myslí, že Nemecko by malo zvýšiť výdavky na obranu 04 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany 05 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 16:51