StoryEditor

Slovensko prehralo súboj o BMW. Automobilka postaví v Maďarsku závod za miliardu eur

31.07.2018, 10:58
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
V závode pri Debrecíne bude možné vyrábať autá so spaľovacími aj elektrickými motormi.

Nemecká automobilka BMW svoj závod na východe Slovenská nepostaví. Dnes prestížna automobilka oznámila, že investuje zhruba miliardu eur do výstavby novej továrne na výrobu áut v Maďarsku.

Už niekoľko mesiacov sa na Slovensku špekulovalo, že novú fabriku postavia Nemci v Košiciach. To, že východ Slovenska je v hre o známu automobilovú značku, potvrdil minister financií Peter Kažimír na diskusnom fóre Hospodárskych novín.

„Bojujeme o ďalšiu automobilku, ktorú každý pozná a na jej vozidlách mnohí jazdíte. Prekvapilo ma, že sme vo finále. V najbližších mesiacoch sa dozvieme výsledok,“ povedal koncom mája Kažimír.

Dvesto kilometrov od Košíc

Továreň s výrobnou kapacitou až 150-tisíc vozidiel ročne zamestná viac ako tisíc ľudí. V Maďarsku sa budú vyrábať autá so spaľovacím, hybridným a elektrickým motorom, uviedol v utorok nemecký koncern v Mníchove.

​S výstavbou by sa malo začať približne o 1 rok. Kedy sa závod dostane do prevádzky a ktoré modely bude vyrábať, je ešte otvorené, povedal hovorca BMW.

Továreň bude stáť v bezprostrednej blízkosti maďarského mesta Debrecín, ktoré sa nachádza len necelých dvesto kilometrov južne od Košíc. "Rozhodnutie o novej továrni podčiarkuje globálne rastové vyhliadky skupiny BMW," uviedol predseda predstavenstva BMW Harald Krüger.

Dodal, že automobilka teraz po vysokých investíciách v Číne, Mexiku a USA posilňuje aj výrobne aktivity v Európe.

V Maďarsku už má konkurenciu

V Nemecku BMW investuje len v tomto roku vyše 1 miliardu eur do modernizácie závodov a príprav na elektromobilitu.

Konkurenčné Audi vyrába v Maďarsku motory aj vozidlá. BMW uviedlo ako dôvod svojho rozhodnutia pre Debrecín jeho dobrú infraštruktúru, blízkosť k dodávateľskému reťazcu a kvalifikovanú pracovnú silu.

Celosvetový odbyt spoločnosti BMW v minulom roku vzrástol zhruba o štyri percentá na 2,46 milióna vozidiel. Firma tak zaznamenala už siedmy rekordný rok za sebou.

01 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 04 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 05 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:19