StoryEditor

Za grécku krízu môže ECB

04.05.2010, 00:00
Vzhľadom na to, že eurozóna poskytuje jednoduchý prístup k lacným peniazom, nie je prečo sa čudovať, že mnoho ďalších krajín chce vstúpiť. Rovnako sa nemožno čudovať, prečo vybuchla.
Pri hľadaní vinníkov gréckej drámy by som rád ukázal prstom aj na ECB: „Politicky podporovaná ilúzia homogenity krajín EMÚ, akceptácia gréckych dlhopisov zo strany Európskej centrálnej banky (ako kolaterál na pôžičky komerčným bankám za rovnakých podmienok, ako keby išlo o nemecké dlhopisy) a nízke úrokové sadzby viedli k tomu, že európske banky či dôchodkové fondy radi zabudli na pošramotenú fiškálnu históriu tejto krajiny, ignorovali viaceré správy o falšovaní štatistík a ochotne financovali grécky sen (a sny či bubliny ostatných PIIGS)."

Čitateľa som odkázal na článok Philippa Bagusa (nedávno prednášal o kríze aj Slovensku), ktorý popisuje ako sa tvoria nové peniaze v eurosystéme a ako to negatívne vplýva na fiškálnu zodpovednosť rizikových krajín. Tento problém zaujal aj jedného z najčítanejších finančných blogerov Felixa Salamona , ktorý cituje pasáž z diela autorskej dvojice Peter Boone a Simon Johnson  zameranú na proces tvorby peňazí v eurozóne.  V chápaní terajších problémov Grécka, ale aj ostatných PIIS hrá veľmi dôležitú úlohu, preto stojí za to ho preložiť:

Základným problémom je spôsob, akým dochádza k tlačeniu nových peňazí: každá vláda v eurozóne sa môže financovať priamym (alebo nepriamym) predajom dlhopisov komerčným bankám, ktoré ich môžu následne „repo"vať (teda použiť ich ako kolaterál za pôžičku) v ECB výmenou za čerstvé eurá. Komerčné banky na tom získajú, keďže úrok, ktorý od nich požaduje na týchto pôžičkách, je nízky. Vlády zároveň získajú peniaze a môžu financovať väčšie rozpočtové deficity. Problémom však je, že skôr či neskôr musia vlády splatiť svoje dlhy alebo prinajmenšom stabilizovať úroveň verejných dlhov.

Táto štruktúra priamo narúša motivácie komerčných bánk: majú poistku v podobe ECB, ktorá je „veriteľom poslednej inštancie" a zároveň ECB i EÚ výrazne tlačia na jednotlivé krajiny, aby zachraňovali komerčné banky, ktoré sa dostanú do problémov. Ak sa krajina dostane do eurozóny, jej banky získajú prístup k obrovskému množstvu lacného financovania spolu s očakávaním, že napriek možným chybným rozhodnutiam budú zachránené. To umožňuje bankám obrovskú expanziu ich súvahy vrhnutím sa na domáci trh s nehnuteľnosťami, zámorské expanzie alebo šialené produkty vydané Goldman Sachs. Len pomyslite na Írsko a Španielsko, kde banky rozdali masívne objemy úverov, ktoré teraz potápajú tieto krajiny.

Vzhľadom na to, že eurozóna poskytuje jednoduchý prístup k lacným peniazom, nie je prečo sa  čudovať, že  mnoho ďalších krajín chce vstúpiť. Rovnako sa nemožno čudovať, prečo vybuchla. Pre krajiny s rozhadzovačnými vládami alebo slabým finančným systémom to bola bonanza. V podstate si požičiavali od tých zodpovednejších v eurozóne, krytí ECB. Nemci boli relatívne striedmi, no periféria si užívala rozmach.

No teraz je rast za nami a niekto v Grécku, Portugalsku, Španielsku, Írsku a možno v Taliansku musí niečo vrátiť, alebo aspoň zastaviť neobmedzené zadlžovanie. A tak páni Trichet a Strauss-Kahn zobrali čiapku do ruky a išli do Nemecka vypýtať ďalšiu pomoc.

 Juraj Karpiš

INESS Inštitút ekonomických a sociálnych analýz

 

01 - Modified: 2005-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čína objednáva Boeing 7E7 02 - Modified: 2005-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Microsoft so ziskom 03 - Modified: 2005-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA zdania márnivosť 04 - Modified: 2005-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová nádej pre továreň Opla 05 - Modified: 2005-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Automobilky žiadajú ďalšie škrty 06 - Modified: 2005-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 31. 1. 2005
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:08